Overname DNS-beheer door ICANN: krabbelt de VS terug?

© Icann
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

De overname van het internationale DNS-beheer door ICANN zou misschien toch niet voor 1 oktober zijn. Niet iedereen in de VS zit namelijk te wachten om ‘de sleutels van het internet’ aan de internationale organisatie te geven.

In een brief die het Department of Commerce op 31 augustus stuurde naar het ICANN, geeft het aan dat het zijn huidige contract over het DNS-beheer misschien met twaalf maanden zou willen verlengen. Als dat ook echt gebeurt, gaat de overdracht van het beheer over internetadressen aan het ICANN niet door.

Dat DNS-beheer koppelt een ip-adres (zoals een server) aan een internetdomein (zoals datanews.be). Het internationale DNS-beheer lag tot nu toe altijd in handen van het Amerikaanse Department of Commerce. Hoewel men het steeds over het ‘world wide web’ heeft, gebeurt het beheer van dat alles dus al tientallen jaren in de Verenigde Staten. Om het allemaal wat internationaler te maken, bevestigde de Amerikaanse overheid recent dat het op 1 oktober ‘de sleutels van het internet’ zou overdragen aan het ICANN, een non-profit die gevestigd is in Californië. Die wordt bestuurd door een internationale verzameling van telecom-stakeholders. Minder bemoeienis vanuit de VS moet het DNS-beheer zo meer internationale steun geven.

Stok achter de deur

Maar met die brief zou dat allemaal op de helling kunnen komen. ICANN zelf heeft ondertussen een FAQ gepubliceerd, die uitleg geeft over de brief. Onder de regels van de deal tussen ICANN en de Amerikaanse overheid, moet het Department of Commerce dertig dagen op voorhand laten weten of het zijn contract wilt verlengen. De brief kan dus vooral gezien worden als een stok achter de deur, een formaliteit om ervoor te zorgen dat de overheid nog twee weken respijt krijgt. 15 september, vijftien dagen voordat het contract afloopt, is dan de eigenlijke deadline. Op die dag moet het Department of Commerce een schriftelijke aankondiging sturen dat het effectief het contract wilt verlengen. En dat komt er alleen na nieuwe wetgeving door het Amerikaanse Congres.

De Russen komen

Kan die wetgeving ook geschreven worden? In de Verenigde Staten wordt de overdracht alvast niet door iedereen op gejuich onthaald. Vooral vanuit Republikeinse hoek wordt – met lichte overdrijving – gereageerd tegen de ‘overname van het internet door China en Rusland’. Dat schrijft Domain Incite. Die zegt er meteen bij dat het alvast niet juist is om te stellen dat pakweg Iran het internet zou kunnen censureren.

Wel zijn er vragen over een gebrek aan antitrust-regels bij ICANN, en over een overeenkomst die de organisatie sloot met Verisign met betrekking tot het dure dot-com domein, meldt dan weer The Register.

Republikeinse senator Ted Cruz is alvast tegen en heeft al aangegeven dat hij een wetsvoorstel wilt indienen om de klok alsnog terug te draaien. De man is echter niet de meest populair politicus in het Amerikaanse halfrond. Hij heeft nog twee weken de tijd om wat zwaargewichten bij elkaar te zoeken. Anders gaat de overdracht gewoon door.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content