Proximus bouwt Internet of Things-netwerk

© Belga
Pieterjan Van Leemputten

Proximus begint met de uitrol van een nieuw draadloos netwerk om toestellen met elkaar te verbinden. Daarmee krijgt ons land een tweede IoT-netwerk. Al zijn er verschillen tussen beiden.

Het netwerk dat Proximus uitrolt is gebaseerd op de LoRa-technologie, wat staat voor long range, low power. De technologie laat toe om toestellen over lange afstanden over een lange tijd (omdat er weinig stroom nodig is) te verbinden. Eind dit jaar zal het netwerk in de grootste steden aanwezig zijn. In 2016 moet de uitrol in heel België en Luxemburg rond zijn.

Het LoRa-netwerk van Proximus verschilt op een aantal vlakken van het klassieke gsm-netwerk. Zo kan je met LoRa een snelheid van 1 tot 50 Kbps halen. Dat is ideaal voor sensoren en kleine datapakketten, maar niet om video’s te streamen of smartphones te ondersteunen. Het voordeel is dan weer dat antennes een bereik hebben van tien kilometer, of enkele kilometers voor binnenhuisdekking. Dat maakt een nationale uitrol een pak goedkoper dan bij klassieke gsm-masten.

2e netwerk

Proximus is daarmee de tweede speler die in België een netwerk voor internet of things uitrolt. Half juni kondigde ook Engie, het vroegere GDF Suez, aan dat het samen met Sigfox een gelijkaardig netwerk uitrolt.

Maar het voornaamste verschil lijkt ons dat Sigfox het houdt op datapaketten van maximum 12 bytes en dus enkel geschikt is om signalen door te geven waar de 50 kbps bij LoRa/Proximus in theorie meer ruimte data kan doorsturen. Die laatste houdt het dan weer op apparaten die met één batterij vijf jaar geconnecteerd blijven. Engie spreekt voor zijn netwerk van tien jaar. Al zal dat in praktijk vooral afhangen van het soort batterij.

LoRa werkt op 868 Mhz of de 900-band, Sigfox doet min of meer hetzelfde op de frequentie van 869 Mhz. Maar daarbij moeten we opmerken dat het moeilijk is om de twee te vergelijken zo lang beide netwerken nog niet operationeel zijn.

2016

Proximus ziet het nieuwe netwerk als een aanvulling op zijn M2M-activiteiten. Die concentreren zich vandaag vooral op toestellen die zijn aangesloten op het gsm-netwerk en zowel signalen als grotere data en multimedia kunnen versturen. LoRa houdt het op het goedkoop verbinden van toestellen die zo informatie kunnen versturen over wat hun sensoren opvangen of hoe vaak ze worden gebruikt.

De bedoeling is om het nieuwe draadloze netwerk eind dit jaar te commercialiseren zodat het in 2016 kan bijdragen tot de groei van het bedrijf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content