De zware draagraket vertrok om 08.30 uur Belgische tijd van op de basis Cape Canaveral in Florida. De nuttige lading bestaat uit 24 kunstmanen van uiteenlopende autoriteiten en organisaties zoals het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA, allemaal onder de paraplu van het Pentagon.

Dat wou meteen ook nagaan in hoeverre de draagraket militaire satellieten in de ruimte kan brengen, aldus Florida Today. De zwaarste was de DSX, een onderzoekssatelliet van de Amerikaanse Luchtmacht. Enkele kunstmanen verzamelen bijvoorbeeld weer- en klimaatdata, andere testen nieuwe technologie voor telescopen.

Het uitzetten begon 29 minuten na de start. De hele operatie vergde meerdere manoeuvres en ontbrandingen van de bovenste trap. De twee opduwraketten van de Falcon landden zoals gepland - bijna gelijktijdig - op Cape Canaveral. De centrale eerste trap plonsde echter in het water in plaats van op het droneship Of Course I Still Love You. Wel slaagde het bedrijf er voor het eerst in de helft van de neuskegel te recupereren. Door hergebruik van raketonderdelen kan SpaceX de lanceerkost drukken.

Het was de derde lancering van een Falcon Heavy. Tijdende de testlancering In februari vorig jaar zette het ruimtevaartbedrijf bij wijze van demonstratie Tesla Roadster af in de ruimte. De sportwagen, die nog steeds in een baan rond de zon draait, bevindt zich nu op zo'n311 miljoen kilometer van onze planeet. In april was de nuttige lading de Saoedische Arabsat-6a. De toen gebruikte opduwaketten werden nu opnieuw ingezet, zegt SpaceX.

De zware draagraket vertrok om 08.30 uur Belgische tijd van op de basis Cape Canaveral in Florida. De nuttige lading bestaat uit 24 kunstmanen van uiteenlopende autoriteiten en organisaties zoals het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA, allemaal onder de paraplu van het Pentagon. Dat wou meteen ook nagaan in hoeverre de draagraket militaire satellieten in de ruimte kan brengen, aldus Florida Today. De zwaarste was de DSX, een onderzoekssatelliet van de Amerikaanse Luchtmacht. Enkele kunstmanen verzamelen bijvoorbeeld weer- en klimaatdata, andere testen nieuwe technologie voor telescopen. Het uitzetten begon 29 minuten na de start. De hele operatie vergde meerdere manoeuvres en ontbrandingen van de bovenste trap. De twee opduwraketten van de Falcon landden zoals gepland - bijna gelijktijdig - op Cape Canaveral. De centrale eerste trap plonsde echter in het water in plaats van op het droneship Of Course I Still Love You. Wel slaagde het bedrijf er voor het eerst in de helft van de neuskegel te recupereren. Door hergebruik van raketonderdelen kan SpaceX de lanceerkost drukken. Het was de derde lancering van een Falcon Heavy. Tijdende de testlancering In februari vorig jaar zette het ruimtevaartbedrijf bij wijze van demonstratie Tesla Roadster af in de ruimte. De sportwagen, die nog steeds in een baan rond de zon draait, bevindt zich nu op zo'n311 miljoen kilometer van onze planeet. In april was de nuttige lading de Saoedische Arabsat-6a. De toen gebruikte opduwaketten werden nu opnieuw ingezet, zegt SpaceX.