Texaanse chipfabrikanten gesloten wegens winterkou, tekorten lopen verder op
Fabrieken van elektronische chips in de Amerikaanse staat Texas zien zich gedwongen om een week lang de deuren te sluiten als gevolg van de koudegolf. De sluiting komt ongelegen, want er heerst op dit moment al een wereldwijd tekort aan halfgeleiders.
NXP Semiconductors, een belangrijke leverancier voor autobouwers en smartphonefabrikanten, zegt dat het zijn twee fabrieken in Austin, de hoofdstad van Texas, tijdelijk stillegt. Het bedrijf zag zich daartoe gedwongen doordat de gas- en elektriciteitsleveranciers hun diensten aan de industrie hebben opgeschort. Ze geven voorrang aan residentiële gebieden en kritieke sectoren.
Dagen zonder stroom
Door extreme koude en zware sneeuwstormen is het energienet in Texas zwaar verstoord. Miljoenen inwoners zitten soms al meer dan twee dagen zonder stroom. ‘We volgen de situatie aandachtig op en hervatten de activiteiten in onze fabrieken in Austin van zodra dat mogelijk is’, zegt David Reed, operationeel verantwoordelijke van NXP.
Ook de Duitse groep Infineon moest zijn fabriek in Austin stilleggen, nadat de belangrijkste energieleverancier uit de regio had gewaarschuwd voor een onderbreking. ‘Dat gaf ons een paar uur om ons voor te bereiden. We konden de fabriek, onze werknemers en onze inventaris beschermen’, zegt het bedrijf in een persbericht.
Infineon zette een werkgroep op die de situatie opvolgt en de nodige maatregelen neemt. Verschillende Amerikaanse media melden dat ook de Zuid-Koreaanse groep Samsung gelijkaardige problemen kent en zijn fabriek moest sluiten in Austin.
Slecht moment
De sluitingen van de fabrieken van halfgeleiders in Texas vallen op een slecht moment. In de sector heerst al een tekort, dat vooral een impact heeft op de autoproducenten. Onder meer GM en Ford moesten daardoor al tijdelijk fabrieken in de VS sluiten. In België zag Audi zich dan weer genoodzaakt om de productie van wagens een week stil te leggen.
Vorige week zei de regering van president Joe Biden dat ze overwoog om in te grijpen. Biden moet met name een standpunt innemen over de werking van de bevoorradingsketen voor essentiële goederen.