Ondanks een enorme voorsprong in de peilingen moest Trump maandag de duimen leggen voor tegenkandidaat Ted Cruz. Marco Rubio werd derde. Dat zette kwaad bloed bij veel fans van de nummer twee, die er meteen op wezen dat Microsoft de software voor het tellen van de stemmen leverde, terwijl het bedrijf ook de tweede grootste financiële donor is van Rubio.

De combinatie van die twee zaken is voor sommige fans genoeg om er van uit te gaan dat Microsoft Trump benadeelde in de telling ten opzichte van Cruz. Het geheel krijgt zelfs de hashtag #MicrosoftRubioFraud. Aldus Recode.

<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Ook Democratisch kandidaat Bernie Sanders had de afgelopen dagen zijn bedenkingen bij de rol van Microsoft. Toen reageerde het bedrijf door te zeggen dat het enkel wil registreren en een objectieve rol wil spelen.

Het klopt dat Microsoft in verhouding een grote donor is van Rubio. Al moeten we daarbij wel enig perspectief plaatsen. Zo ontving Rubio voor zijn huidige campagne in totaal 33.100 dollar van Microsoft. Dat is een aardige som, maar slechts een fractie om impact te maken tijdens een presidentsverkiezing en relatief weinig ten opzichte van de top 10 donaties bij andere grote namen. Zo gaat er momenteel ook een pak geld van Microsoft naar Hillary Clinton en hoewel het bedrijf beide kanten steunt, lag het zwaartepunt in de vorige jaren eerder aan Democratische kant.

Andere factoren

Het lijkt erg onwaarschijnlijk dat Microsoft de stembusgang heeft gemanipuleerd. Groter lijkt de kans dat veel overtuigde fans van Trump eenvoudigweg niet zijn gaan stemmen. Of dat hij veel stemmers afschrikte door zijn beledigen en dreigementen tegenover andere kandidaten, Moslims, Zuid-Amerikanen, Chinezen, vrouwen, holebi's, journalisten, Obama, gehandicapten, de kiezers van Iowa, zwarte Amerikanen, oorlogsgevangenen, Facebook, Apple, Brussel en vele, vele, vele anderen.

Bovendien wees de geschiedenis al uit dat Amerikanen helemaal geen software of cloud computing nodig hebben voor gemanipuleerde verkiezingsuitslagen. Los van het feit dat het niet altijd evident is om je te registreren als kiezer, won in 2000 George Bush Jr. het presidentschap van Al Gore nadat in Florida enkele ponskaarten ongeldig werden verklaard. De hele verkiezing draaide toen uit op hertellingen op basis van ponskaarten waar je stemde door een papier te doorprikken. Een verkiezing die Bush uiteindelijk won. Al bleek achteraf Gore meer stemmen te hebben gehaald.

Ondanks een enorme voorsprong in de peilingen moest Trump maandag de duimen leggen voor tegenkandidaat Ted Cruz. Marco Rubio werd derde. Dat zette kwaad bloed bij veel fans van de nummer twee, die er meteen op wezen dat Microsoft de software voor het tellen van de stemmen leverde, terwijl het bedrijf ook de tweede grootste financiële donor is van Rubio.De combinatie van die twee zaken is voor sommige fans genoeg om er van uit te gaan dat Microsoft Trump benadeelde in de telling ten opzichte van Cruz. Het geheel krijgt zelfs de hashtag #MicrosoftRubioFraud. Aldus Recode.Ook Democratisch kandidaat Bernie Sanders had de afgelopen dagen zijn bedenkingen bij de rol van Microsoft. Toen reageerde het bedrijf door te zeggen dat het enkel wil registreren en een objectieve rol wil spelen.Het klopt dat Microsoft in verhouding een grote donor is van Rubio. Al moeten we daarbij wel enig perspectief plaatsen. Zo ontving Rubio voor zijn huidige campagne in totaal 33.100 dollar van Microsoft. Dat is een aardige som, maar slechts een fractie om impact te maken tijdens een presidentsverkiezing en relatief weinig ten opzichte van de top 10 donaties bij andere grote namen. Zo gaat er momenteel ook een pak geld van Microsoft naar Hillary Clinton en hoewel het bedrijf beide kanten steunt, lag het zwaartepunt in de vorige jaren eerder aan Democratische kant.Andere factorenHet lijkt erg onwaarschijnlijk dat Microsoft de stembusgang heeft gemanipuleerd. Groter lijkt de kans dat veel overtuigde fans van Trump eenvoudigweg niet zijn gaan stemmen. Of dat hij veel stemmers afschrikte door zijn beledigen en dreigementen tegenover andere kandidaten, Moslims, Zuid-Amerikanen, Chinezen, vrouwen, holebi's, journalisten, Obama, gehandicapten, de kiezers van Iowa, zwarte Amerikanen, oorlogsgevangenen, Facebook, Apple, Brussel en vele, vele, vele anderen.Bovendien wees de geschiedenis al uit dat Amerikanen helemaal geen software of cloud computing nodig hebben voor gemanipuleerde verkiezingsuitslagen. Los van het feit dat het niet altijd evident is om je te registreren als kiezer, won in 2000 George Bush Jr. het presidentschap van Al Gore nadat in Florida enkele ponskaarten ongeldig werden verklaard. De hele verkiezing draaide toen uit op hertellingen op basis van ponskaarten waar je stemde door een papier te doorprikken. Een verkiezing die Bush uiteindelijk won. Al bleek achteraf Gore meer stemmen te hebben gehaald.