Trump ondertekent voorstel verkoop internetgegevens

04/04/17 om 14:30 - Bijgewerkt om 14:32

Amerikaans president Donald Trump heeft maandag het voorstel van het Amerikaans Congres voor de intrekking van geplande privacywetten onder Obama goedgekeurd. Hiermee trekt de president definitief een streep door de strengere regels die Obama voorstelde.

Trump ondertekent voorstel verkoop internetgegevens

© REUTERS

De wetten, die in december in werking zouden treden, verplichten Amerikaanse internetproviders ertoe eerst toestemming te vragen aan consumenten alvorens persoonlijke data te delen met anderen.

De afschaffing van de privacyregels werd onlangs met een nipte Republikeinse meerderheid goedgekeurd in het Amerikaans Congres, zonder Democratische steun. De nieuwe reglementering zou er volgens tegenstanders enkel voor gezorgd hebben dat internetbedrijven zoals Facebook en Google een oneerlijk concurrentieel voordeel bezitten tegenover providers. Zij zouden immers wel persoonlijke data mogen verkopen zonder de toestemming van gebruikers. Tegenstanders beweren dat het Amerikaans Congres privacy opoffert om de winsten van grote internetproviders zoals Comcast, AT&T en Verizon veilig te stellen.

Eerder gaven de drie providers nog statements vrij waarin ze beweerden geen individuele internetgegevens te zullen verkopen.

Onze partners