Twee Russische spionnen aangeklaagd voor Yahoo hack

16/03/17 om 10:12 - Bijgewerkt om 14:36

Bron: Datanews

De Verenigde Staten hebben twee Russische spionnen en twee cybercriminelen aangeklaagd voor het hacken van internetbedrijf Yahoo. Daarbij werden de gegevens van een half miljard gebruikers buitgemaakt. Rusland meldt ondertussen dat het er niets mee te maken heeft.

Twee Russische spionnen aangeklaagd voor Yahoo hack

© Reuters

Het Amerikaanse gerecht lijkt de mensen gevonden te hebben die verantwoordelijk zijn voor de grote Yahoo hack, waarbij gegevens over een half miljard gebruikersaccounts werden gestolen. Het gaat om twee bij het gerecht gekende hackers, en twee Russische spionnen. Die laatste twee zijn medewerkers van de Russische geheime dienst FSB. Ze gingen onder meer aan de haal met namen, e-mailadressen en telefoonnummers van Yahoo-gebruikers. Het ministerie van Justitie in Washington deelde mee dat de hackers zich met de data van Yahoo ook toegang konden verschaffen tot sommige gegevens van Google en andere mailproviders. Daarmee zouden ze onder meer de accounts van Russische journalisten, Amerikaanse en Russische overheidswerkers, en medewerkers van financiële en transportbedrijven te pakken hebben gekregen.

De spionnen zijn Dmitri Dokoetsjajev (33), een Russische staatsburger en FSB medewerker, en Igor Soesjgin (43), een Rus die al twee keer eerder voor computerfraude is veroordeeld door Amerikaanse rechtbanken. Soesjgin staat bovendien op de 'Cyber Most Wanted' lijst van de FBI. Zij zouden twee hackers, Aleksei Belan en Karim Baratov, aan het werk hebben gezet om Yahoo te 'kraken'. Ze gaven hen daar onder meer de nodige middelen en bescherming voor. Belan is ondertussen gevlucht naar Rusland, terwijl Baratov is in zijn vaderland Canada werd opgepakt, waar hij vastzit. Hij is de enige van het viertal die is aangehouden. De opdracht van de hackers was bij Yahoo informatie over Amerikaanse regeringsmedewerkers te vergaren. Volgens het gerecht begon de groep in januari 2014 met het uitbuiten van zijn toegang tot het netwerk om gegevens te stelen. De informatie die ze daar buitmaakten werd nog tot december 2016 gebruikt.

De aanklacht komt op een moment dat de Amerikaans-Russische verhoudingen toch al moeizaam zijn. Reden is de beschuldiging dat de Russen door hacken hebben geprobeerd de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Moskou ontkent dat stellig. Volgens AFP ontkent Rusland ook enige betrokkenheid bij de Yahoo hack.

Onze partners