De Universiteit Maastricht werd eind 2019 volledig lamgelegd door criminele hackers. Zij hadden honderden Windows-servers en back-upsystemen versleuteld, waardoor 25.000 studenten en medewerkers geen toegang meer hadden tot wetenschappelijke data, bibliotheek en mail. De hackers eisten 200.000 euro aan bitcoins.

De universiteit besloot na een week op de eis van de criminele groep in te gaan. Onder meer omdat persoonlijke data verloren dreigden te gaan en studenten geen examen konden doen of aan hun scriptie konden werken. Het cybercrimeteam van de politie Limburg kwam een deel van het betaalde losgeld op het spoor. Dat werd naar een account van een Oekraïense witwasser gestuurd. Die man is vorig jaar door politie en OM verhoord in Oekraïne. Het onderzoek naar de verantwoordelijke hackers voor de aanval op de universiteit loopt nog door.

De Universiteit Maastricht werd eind 2019 volledig lamgelegd door criminele hackers. Zij hadden honderden Windows-servers en back-upsystemen versleuteld, waardoor 25.000 studenten en medewerkers geen toegang meer hadden tot wetenschappelijke data, bibliotheek en mail. De hackers eisten 200.000 euro aan bitcoins. De universiteit besloot na een week op de eis van de criminele groep in te gaan. Onder meer omdat persoonlijke data verloren dreigden te gaan en studenten geen examen konden doen of aan hun scriptie konden werken. Het cybercrimeteam van de politie Limburg kwam een deel van het betaalde losgeld op het spoor. Dat werd naar een account van een Oekraïense witwasser gestuurd. Die man is vorig jaar door politie en OM verhoord in Oekraïne. Het onderzoek naar de verantwoordelijke hackers voor de aanval op de universiteit loopt nog door.