Veertig procent meer vast internet verbruikt tijdens lockdown

Het verbruik van het vast internet ligt vandaag 40 procent hoger dan het gemiddelde verbruik in de referentieperiode van 2 tot 6 maart. Dat meldt telecomregulator BIPT.

Het internetverbruik steeg vanaf 13 maart, toen de scholen en de horeca door het coronavirus de deuren sloten, en bleef stijgen tot de eerste dag van de lockdown op 18 maart. Die dag daalde het verbruik licht, om erna weer geleidelijk aan te stijgen. De piek lag op 21 maart, met een verbruik dat 65 procent hoger lag dan gewoonlijk.

Een dag later, op 22 maart, verlaagde streamingdienst Netflix op vraag van de Europese Commissie de kwaliteit van zijn video’s. En ook andere platforms zoals YouTube en Amazon Prime Video hebben gelijkaardige stappen gezet. Sindsdien stabiliseerde het internetverbruik op ongeveer 40 procent boven het normale verbruik.

“We zien een uitgebreid verbruik gedurende de hele dag en niet alleen ‘s avonds zoals dat normaal gezien het geval is”, zegt ook telecomoperator Proximus. Telenet liet woensdag al weten dat het internetrecord verpulverd werd tijdens de lockdown, met op 21 maart een verkeer van 2,6 terabit per seconde. Dat wil zeggen dat alle internetgebruikers samen op één seconde tijd meer dan 2.600 gigabit downloadden op het kabelnetwerk. Alsof je op een uur meer dan een half miljoen films zou downloaden.

Het mobiele internetverkeer is volgens het BIPT dan weer ongeveer gelijk gebleven. Na de aankondiging van de coronamaatregelen belden de Belgen elkaar ook veel meer. Het aantal mobiele oproepen is daarna gedaald met ongeveer 20 procent, maar de conversaties duren wel 20 procent langer dan gewoonlijk. Met de vaste lijn blijft het aantal oproepen ongeveer hetzelfde, maar via die weg zijn de oproepen ongeveer 40 procent langer. Het BIPT merkte ook op dat de Belgen vaker naar de telefoon grepen als de coronamaatregelen werden aangekondigd of van kracht werden.

Partner Content