Vlaamse overheid zet e-gov manager Geert Mareels aan de kant
Corve, de dienst die verschillende e-gov projecten uit de grond stampte, gaat op in een andere dienst. Dat betekent dat Vlaams e-government manager Geert Mareels het project uit handen moet geven.
Mareels stond aan het hoofd van Corve en bouwde de afgelopen tien jaar een stevig palmares op van de dienst. In de nieuwe samenstelling wordt hij niet langer verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding en wordt hij relatiebeheerder.
Luc Lathouwers, secretaris-generaal bij het Vlaams ministerie Bestuurszaken, bevestigt aan onze redactie de verhuis van Corve en de positie van Mareels. Die komt er omdat de Vlaamse regering alle informatiediensten, met onder meer Corve, Agiv en de Vlaamse Infolijn, wil samenbrengen onder het beleidsdomein Kanselarij en Bestuur. “Sinds 1 april is er Informatie Vlaanderen, waar Corve nu een onderdeel van is. Tegen 2016 moeten alle informatiediensten in die organisatie komen, al werken we in praktijk vandaag al virtueel samen.”
Synergie
Het doel is om zo meer synergie te krijgen tussen de diensten die er ook mee voor zullen zorgen dat de Vlaamse administratie tegen 2020 volledig digitaal gebeurt. “Wat Corve deed, willen we in grotere mate doen, maar dan gegroepeerd met nog betere resultaten. De suborganisatie is dus stopgezet, maar de werking gaat wel verder, hetzij anders.”
Dat betekent ook het einde van Geert Mareels als e-government manager aan het hoofd van Corve. “Vermits Corve niet meer bestaat, heeft hij ook de leiding niet meer. Al blijf hij aan boord van het nieuwe directieteam van Informatie Vlaanderen. Daarbij wordt hij verantwoordelijk voor relatiebeheer. Het is wel de bedoeling dat zijn kennis en ervaring wordt ingezet op hetzelfde niveau.”
Mareels: ‘Ik blijf hopen’
Mareels zelf lijkt alleszins niet enthousiast als we polsen naar het feit dat hij Corve uit handen moet geven. “Ik vrees dat ik in het Vlaams e-government niet meer de hoofdrol zal spelen die mijn collega’s en ik de voorbije 10 jaar wel speelden, en die toch in binnen- en buitenland sterk werd gewaardeerd. Het zal nog moeten blijken of de ploeg die MAGDA, VKBO en tientallen e-governmentprojecten realiseerde hier versterkt uitkomt en nog meer en betere e-government toepassingen kan helpen realiseren. Ik blijf het hopen,” aldus de aftredend e-government manager.
Een van de sterktes van Corve was volgens Mareels dat de dienst niet echt onder een departement viel en dus met een kleine ploeg flexibel werk kon leveren. “Corve als klein team kon zich voltijds focussen op de projecten zeer kort op de bal spelen en aan de vraag van de Vlaamse administraties en gemeenten inspelen. Het zou zonde zijn als die flexibiliteit verloren zou gaan.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier