Waarom Twitter een Facebook-achtige tijdlijn overweegt

* © Belga
Wim Kopinga Freelance journalist

Twitter heeft het moeilijk. Het aandeel kelderde gisteren tot het laagste niveau ooit en er komen bijna geen gebruikers bij voor het sociale netwerk.

Een paar weken geleden stelde The Verge de vraag al: “Is Twitter doomed?”, want het rommelt nu toch al een tijdje bij het sociale netwerk. In oktober werd medeoprichter Jack Dorsey opnieuw CEO van het bedrijf, nadat Dick Costolo in juni vertrok. Dorsey moest orde op zaken stellen, want er komen te weinig gebruiker bij, en ondanks het feit dat de omzet stijgt, blijft de winst uit. Hierdoor blijft het aandeel op Wall Street kelderen.

Ondanks deze resultaten kan je niet zeggen dat Dorsey er geen werk van maakt. Na zijn aanstelling volgden de berichten elkaar in snel tempo op: hij stuurde 8 procent van het personeel de laan uit, zag dat het gebruikersaantal in de VS niet groeide en ontsloeg nog eens vijf topmensen. Niet bepaald een kalme start dus, voor de topman die van 2006 tot 2008 ook al de leiding had over het bedrijf.

Nieuwe tijdlijn

Dit weekend kwamen daar de geruchten bij dat Twitter de tijdlijn gaat veranderen. Nu is dat een chronologische tijdlijn, maar volgens Buzzfeed en The Verge gaat Twitter meer richting de stijl van Facebook. Gebruikers en aandeelhouders vrezen dat het netwerk zijn eigenheid gaat verliezen en een kopie van Facebook zal worden, wat ervoor zorgde dat gebruikers de hashtag #RIPTwitter introduceerden. ‘Als we een algoritme het werk willen laten doen, stappen we wel naar Facebook’, klonk het.

Wat Twitter uniek maakt is de livefeed met informatie. Om te weten wat er nu gebeurt in de wereld moet je bij het sociale netwerk zijn en nergens anders. Dat is wat de dienst voor de diehards interessant maakt.

Dorsey trok naar Twitter voor damage control, maar deed dat niet heel krachtig. Deze week zal er niets veranderen volgens Dorsey, maar helemaal uitsluiten doet hij het niet.

Buzzfeed schreef dat de tijdlijn deze week geherstructureerd zou worden, maar Dorsey ontkracht dat. Al zegt hij ook niet dat er niets zal veranderen, wat te denken geeft.

De tweets van Dorsey en reacties van Twitteraars stelden Wall Street niet bepaald gerust, want het aandeel van het sociale netwerk kelderde gisteren. In april was een aandeel Twitter nog 50 dollar waard, gisteren was daar nog 14,87 van over – het laagste punt ooit.

Doordat de gebruikers en aandeelhouders twee verschillende dingen willen, zit het sociale netwerk in een benarde situatie – of een ‘Catch 22’, zoals De Tijd al schreef. De huidige gebruikers van het netwerk willen liefst alles houden zoals het is, maar de aandeelhouders willen verandering zodat er meer gebruikers bijkomen. De instapdrempel voor het sociale netwerk is nu dan ook te hoog.

Om Twitter te begrijpen en goed te gebruiken moet je (te veel) tijd in stoppen. Om Wall Streetdaarom tegemoet te komen is Twitter toch bezig met een alternatieve tijdlijn. Een uitbreiding op de ‘terwijl u weg was’-functie die er nu al is die ervoor moet zorgen dat Twitter overzichtelijker wordt en nieuwe gebruikers het sneller begrijpen.

Wanneer je Twitter opent zie je door je tijdlijn ook veel oude tweets van de tijd dat je niet online was – een beetje als Facebook. Maar wanneer je naar boven swiped en de pagina ververst wordt de tijdlijn weer chronologisch. Volgens The Verge is het mogelijk om je hier voor uit te schrijven wanneer je dat zelf wil.

Het is nu de vraag of deze verandering genoeg is. Als de gebruikersaantallen niet hard genoeg groeien zal Dorsey het nog moeilijk krijgen de komende maanden. De eerste stop is nu woensdag, want dan publiceert Twitter de cijfers voor het afgelopen kwartaal. Als die tegenvallen, zal wellicht een nieuwe diepterecord van het aandeel bereikt worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content