Wireless usb is niet nieuw. Toch zijn er relatief weinig producten die van deze technologie gebruikmaken. Wij bekeken een draadloze audio-video-oplossing van devolo.

devolo's Vianect AIR TV is een draadloze audio/video-zender die werkt via Wireless usb-technologie. Via draadloze usb zou je op drie meter afstand een theoretische doorvoersnelheid van maximaal 480 Mbps halen. Bij tien meter valt dit terug tot 110 Mbps. Is de devolo Vianect AIR TV dan capabel genoeg om draadloos beeld en geluid door te sluizen naar je TV? We zochten het uit.

Wireless usb

Je kan 720p HD video streamen en de maximale schermresolutie bedraagt 1400 x 1050 pixels. De Vianect AIR TV kan uiteraard ook geluid overdragen. Mogelijke gebruikscenario's zijn bijvoorbeeld het streamen van beeld en geluid van je laptop naar je tv, draadloos verbinden met een beamer, je tv gebruiken als schermuitbreiding, etcetera.

Het belangrijkste deel van de Vianect AIR TV is de A/V Base. Deze basis heeft een usb-aansluiting voor de 'Device adapter'. De achterzijde biedt plaats aan een hdmi-uitgang, een 15 polige vga-poort, een 3,5 mm audio-uitgang en een stroomaansluiting. Je kan de Vianect AIR TV desgewenst ook aan de wand bevestigen.

De 'Device adapter' die je in de A/V Base moet prikken, is gemaakt van hetzelfde glanzende, zwarte design als de Base. Op de device adapter is ook een blauw statuslampje voorzien. De pc adapter is bijna identiek aan de device adapter, maar beschikt over een draaibare usb-connector.

Installatie

De installatie wordt beschreven in de erg summiere snelstartgids. Eerst moet je de Vianect AIR TV software installeren op je pc. Daarna prik je de pc adapter in een vrije usb-poort van je pc. Vervolgens voorzie je de A/V Base van stroom via de meegeleverde stroomadapter en plug je de device adapter in het basisstation. Sluit tot slot de kabels naar je tv en/of audiosysteem aan. Vanaf nu zou je de Vianect AIR TV moeten kunnen gebruiken.

Een testopstelling met een Samsung pc-scherm en een setje luidsprekertjes in dezelfde kamer konden we zonder enig probleem opzetten. Maar om draadloos beelden van de ene kamer naar de andere te streamen kan je, zoals uit een testopstelling blijkt, de Vianect AIR TV niet gebruiken. devolo geeft dit ook aan in de handleiding: "Om een optimale gegevenstransmissie tussen tv- en pc-adapter te realiseren, moeten beide apparaten een zichtverbinding hebben".

Conclusie

De Vianect AIR TV is een eenvoudig te installeren oplossing om draadloos beeld en geluid over te brengen over een beperkte afstand. De Vianect AIR TV is zeker nog vatbaar voor verbetering, maar voor sommige toepassingen zoals het geven van presentaties heeft deze oplossing wel potentieel.

Bron: www.diskidee.be

Wireless usb is niet nieuw. Toch zijn er relatief weinig producten die van deze technologie gebruikmaken. Wij bekeken een draadloze audio-video-oplossing van devolo. devolo's Vianect AIR TV is een draadloze audio/video-zender die werkt via Wireless usb-technologie. Via draadloze usb zou je op drie meter afstand een theoretische doorvoersnelheid van maximaal 480 Mbps halen. Bij tien meter valt dit terug tot 110 Mbps. Is de devolo Vianect AIR TV dan capabel genoeg om draadloos beeld en geluid door te sluizen naar je TV? We zochten het uit. Wireless usb Je kan 720p HD video streamen en de maximale schermresolutie bedraagt 1400 x 1050 pixels. De Vianect AIR TV kan uiteraard ook geluid overdragen. Mogelijke gebruikscenario's zijn bijvoorbeeld het streamen van beeld en geluid van je laptop naar je tv, draadloos verbinden met een beamer, je tv gebruiken als schermuitbreiding, etcetera. Het belangrijkste deel van de Vianect AIR TV is de A/V Base. Deze basis heeft een usb-aansluiting voor de 'Device adapter'. De achterzijde biedt plaats aan een hdmi-uitgang, een 15 polige vga-poort, een 3,5 mm audio-uitgang en een stroomaansluiting. Je kan de Vianect AIR TV desgewenst ook aan de wand bevestigen. De 'Device adapter' die je in de A/V Base moet prikken, is gemaakt van hetzelfde glanzende, zwarte design als de Base. Op de device adapter is ook een blauw statuslampje voorzien. De pc adapter is bijna identiek aan de device adapter, maar beschikt over een draaibare usb-connector. Installatie De installatie wordt beschreven in de erg summiere snelstartgids. Eerst moet je de Vianect AIR TV software installeren op je pc. Daarna prik je de pc adapter in een vrije usb-poort van je pc. Vervolgens voorzie je de A/V Base van stroom via de meegeleverde stroomadapter en plug je de device adapter in het basisstation. Sluit tot slot de kabels naar je tv en/of audiosysteem aan. Vanaf nu zou je de Vianect AIR TV moeten kunnen gebruiken. Een testopstelling met een Samsung pc-scherm en een setje luidsprekertjes in dezelfde kamer konden we zonder enig probleem opzetten. Maar om draadloos beelden van de ene kamer naar de andere te streamen kan je, zoals uit een testopstelling blijkt, de Vianect AIR TV niet gebruiken. devolo geeft dit ook aan in de handleiding: "Om een optimale gegevenstransmissie tussen tv- en pc-adapter te realiseren, moeten beide apparaten een zichtverbinding hebben". Conclusie De Vianect AIR TV is een eenvoudig te installeren oplossing om draadloos beeld en geluid over te brengen over een beperkte afstand. De Vianect AIR TV is zeker nog vatbaar voor verbetering, maar voor sommige toepassingen zoals het geven van presentaties heeft deze oplossing wel potentieel. Bron: www.diskidee.be