Review: alles-in-één printer voor thuis

27/09/18 om 09:03 - Bijgewerkt om 08:59

Bron: Datanews

We testten de Canon PIXMA TS8150, een erg compacte alles-in-één printer voor thuis die foto's zonder witrand print, maar ook geschikt is voor gewone documenten.

Review: alles-in-één printer voor thuis

Canon PIXMA TS8150 © Canon

De Canon PIXMA TS8150 alles-in-één printer heeeft een vierkante design dat sterk lijkt op dat van de eerder geteste Canon PIXMA TR7550 4-in-1 printer, maar de plastic kast is blinkend in plaats van matzwart.

Kenmerken

Ook ontbreekt een adf (automatische documentinvoer), waardoor de bovenkant volledig vlak is.

De dubbele papierlades werken precies hetzelfde als bij de T77550, maar de papieruitvoer schuift bij de TS8150 automatisch uit het apparaat zodra je print.

Als je de printer uitzet, wordt ze automatisch ingetrokken, of je kunt dit ook manueel doen.

De achterste papierlade kan maximaal twintig vel bevatten en is speciaal bedoeld voor fotopapier (tot A4).

In de voorste papierlade kun je een zwarte, plastic houder monteren voor een cd-rom, dvd of Blu-ray, die je bedrukt met behulp van Canon My Image Garden-software, die je samen met de drivers en de rest van de software op een meegeleverde cd-rom vindt of downloadt van de Canon-website.

Gedetailleerde informatie over de PIXMA TR8150 vind je op de website van Canon.

Dye- en pigmentinkten

De TS8150 gebruikt zes inktcassettes: 'pigment zwart' (voor tekst) en Chromalife100-'dye' zwart, cyaan, magenta, geel en blauw (voor foto's en grafiek).

Pigment-inkt heeft een langere levensduur voor zwartwit-prints. Dye-inkten geven op hun beurt mooiere resultaten voor foto- en grafiek-prints.

Canon claimt een levensduur tot twintig jaar voor zijn fotoprints, op voorwaarde dat je Canon Chromalife-papier gebruikt.

Canon levert niet alleen gewone en XL-cartridges, maar ook XXL-cartridges met nog meer capaciteit.

Gebruikskost

In vergelijking leveren de XXL-cartridges van Canon niet veel méér capaciteit dan de XL-versies van de andere fabrikanten!

Wel is het zo dat het pigment zwart voor gewone tekst goedkoper uitkomt, reden waarom deze aio voor z/w-prints een lage paginaprijs heeft, niet véél hoger dan de eveneens op dat vlak goed scorende TR7550. Voor kleurafdrukken is de paginaprijs echter hoog, nog hoger dan die voor de relatief dure TR7550.

Bediening

Het kleurenaanraakscherm werkt precies zoals bij de TR7550, maar is met 10,8 cm heel wat groter.

Aparte bedieningsknoppen (behalve de stroomknop) zijn daarom overbodig: er is ruimte genoeg op het scherm voor de nodige virtuele knoppen.

Printen kan via usb, wifi en Bluetooth. Het apparaat heeft een geheugenkaartsleuf voor direct printen van foto's en documenten.

Voor het overige werkt de TS8150 precies zoals de eerder beschreven TR7550.

Behalve de blinkend zwarte TS8150 bestaat deze aio-printer ook als witte TS8151 en rode TS8152.

Prestaties

De test bestaat uit drie hoofdonderdelen: realistische kwaliteits- en snelheidstesten en punten toekennen voor de functionaliteit van het apparaat. We gebruiken gestandaardiseerde testprints waarmee we een kwaliteitsscore en een snelheidsscore bereken. Verder geven we punten op meer dan zestig technische criteria, wat resulteert in een technische score. In de uiteindelijke prestatiescore weegt de technische score voor veertig procent door, de snelheidsscore voor vijfentwintig procent en de kwaliteitsscore voor vijfendertig procent. We berekenen verder nog een prijsprestatiescore. Daarin telt de prestatiescore mee voor vijftig procent, de door ons berekende gemiddelde paginakostprijs voor zwart en kleur voor vijfendertig procent en de gemiddelde internetprijs van het apparaat voor vijftien procent.

De Canon PIXMA TS8150 print zwartwitpagina's af aan gemiddeld 12 ppm (pagina's per minuut) en kleurenpagina's aan gemiddeld 7,3 ppm.

De printkwaliteit is met een score van 87/100 even goed als bij de TR7550. Dit geldt zowel voor gewone documenten als voor ingewikkelde kleurendocumenten en foto's.

Conclusie

De Canon PIXMA TS8150 alles-in-één-printer start snel op en werkt gebruiksvriendelijk. De printkwaliteit is goed. Wel ontbreekt een adf zodat kopiëren manueel blad per blad moet gebeuren. Het apparaat is ook volledig van plastic gemaakt. De kostprijs voor zwartwit-afdrukken is laag, die voor kleurenprints echter hoog.

Gemiddelde prijs: 169 euro

Bron: www.diskidee.be