Review: betaalbare midrange-smartphone

05/12/17 om 09:00 - Bijgewerkt op 04/12/17 om 10:01

Bron: Datanews

De 5,2-inch Archos Diamond Alpha is in feite een herverpakte ZTE NX569J. Biedt deze dual-sim Android 6.0.1-smartphone uit de hogere middenklasse voldoende waar voor zijn geld? Een test.

Review: betaalbare midrange-smartphone

Archos Diamond Alpha © Archos

Archos, de Franse fabrikant van multimedia-apparatuur, opgericht in 1988, was lange tijd vooral bekend omwille van zijn geavanceerde draagbare mediaspelers, maar vormde zich vanaf 2013 om tot fabrikant van budget-smartphones.

Archos wil zich voortaan ook richten op het hogere midrange segment van de smartphonemarkt, bijvoorbeeld met de nieuwe Diamond Omega en een tijdje geleden gelanceerde Diamond Alpha die we hier reviewen.

Uitrusting

De dual-sim Archos Diamond Alpha is ontwikkeld in partnership met het Chinese smartphonemerk Nubia, een dochterbedrijf van ZTE. In feite is de Diamond Alpha een herverpakte Nubia Z17 Mini, op zijn beurt een opnieuw verpakte ZTE NX569J.

Archos/Nubia verhullen dit overigens niet: het typenummer NX569J wordt zowel op de verpakking als in de firmware vermeld. Inzake marktpositionering is deze Diamond Alpha vergelijkbaar met de eerder geteste Samsung Galaxy A5 (2017) en met de Lenovo Moto Z2 Play.

Voor ongeveer hetzelfde geld levert de Diamond Alpha wel dubbel zoveel opslagruimte. De gewone versie heeft 4 GB ram, maar er is ook een 'high edition' met 6 GB geheugen.

Uitrusting, design en bouwkwaliteit zijn erg vergelijkbaar met de vermeldde midrange-smartphones van Lenovo en Samsung. Het premium-aanvoelende volledig metalen 'unibody' chassis van de Diamond Alpha is zelfs nog enkele millimeters dunner dan dat van de Samsung Galaxy A5.

Het met een Corning Gorilla Glass 3 beschermde 5,2-inch 'ltps' ips lcd-aanraakscherm loopt tot tegen de randen. De kwaliteit is goed, maar de super amoled-schermen van de Galaxy A5 en Moto Z2 Play zijn naar ons aanvoelen toch nog iets beter; althans het contrast en de zichtbaarheid bij veel licht zijn beter, de beeldkwaliteit is vergelijkbaar.

Het super amoled-scherm van de Galaxy A5 wordt trouwens beschermd door steviger Gorilla Glass 4. Beide schermen hebben dezelfde resolutie (1080 x 1900 pixels) en pixeldichtheid (424 ppi).

Ltps of 'low-temperature polysilicon'-lcd, zoals gebruikt in de Diamond Alpha, is overigens een nieuwigheid, toch in de smartphonemarkt. Het gebruikt een nieuw soort silicium met een lagere energiebehoefte, die ook grotere pixels en stabielere kleurtemperatuur mogelijk maken.

Ltps-schermen zouden betere beeldkwaliteit leveren dan amoled-schermen, maar die laatste hebben een veel beter contrast en zwartweergave.

Beide types lcd verslijten overigens sneller dan klassieke ips lcd-schermen met amorf silicium, zoals bijvoorbeeld gebruikt door de LG G6. Maar duurzaamheid is in de smartphonemarkt nu eenmaal geen prioriteit: geen enkele fabrikant wil dat je nieuwe smartphone jarenlang meegaat...

Camera en software

Archos zet met deze Diamond Alpha zwaar in op de fotokwaliteit. De camera aan de voorkant heeft een resolutie van 16mp en filmt tot 1080p@30fps.

De achtercamera heeft twee sensoren met een resolutie van 13 megapixels, waarvan één in zwartwit en de ander in kleur fotografeert en filmt (tot 216Op@30fps).

Dit is een vergelijkbaar systeem met de eerder geteste, veel duurdere Huawei P10 Plus, maar de fotokwaliteit van de Diamond Alpha evenaart toch niet die van deze fotografisch hoog aangeschreven concurrent.

De Alpha-foto's zijn minder gedetailleerd, vertonen nogal wat ruis en de kleurechtheid van foto's laat hier en daar ook nog te wensen over. We schrijven 'nog' omdat dit eventueel in de toekomst softwarematig op te lossen valt met een nieuwe versie van de niet al te intuïtieve Archos-foto-app.

De Diamond Alpha draait Android 6.0.1 met ZTE Nubia UI 4.0 die vooral het standaard app-menu van Android Marshmallow vereenvoudigt.

De traditionele virtuele navigatietoetsen van Android zijn gewijzigd in één rode toets onderaan die als home-toets functioneert.

Geen andere virtuele toetsen zijn zichtbaar, maar als je kort drukt op de lege plaats rechts van de rode home-toets keer je terug; druk je langer op die plaats dan verschijnt het multitasking-menu.

Voor het overige zijn er weinig verschillen met de normale manier van werking van Android.

Een update naar Android 7.x is voor deze smartphone overigens niet gepland!

Prestaties

Rekening houdend met zijn prijs is de Archos Diamond Alpha vergelijkbaar met de Lenovo Moto Z2 Play en Samsung Galaxy A5 (2017). Elk van deze midrange-smartphones heeft zijn voor- en nadelen.

Conclusie

De Archos Diamond Alpha is een goede midrange-smartphone die op vele punten vergelijkbaar is met de Lenovo Z2 Play en SamsungGalaxy A5 (2017). Elk van deze smartphones heeft zijn voor- en nadelen. Het hangt er ook van af aan welke prijs je ze kunt vinden welke uiteindelijk een goede keuze is. Is snelheid belangrijk dan doet de Lenovo Z2 Play het beter. Verkies je een erg lange autonomie dan is de Galaxy A5 (2017) een goede keuze. De Diamond Alpha is alleen een aanrader als je hem kunt vinden voor een significant lagere prijs dan deze beide concurrenten.

Prijs: 439 euro, maar hier en daar te vinden voor een lagere prijs, soms zo laag als 350 euro.

Bron: www.diskidee.be

Onze partners