Review: smartphone met grote opslagcapaciteit

21/11/17 om 08:50 - Bijgewerkt op 20/11/17 om 09:07

Bron: Datanews

De Huawei P10 Plus is een dual-sim 5,5-inch Android 7.0-smartphone met 128 GB opslagruimte, die verder uit te breiden is met een geheugenkaartje van maximaal 256 GB. We hebben de P10 Plus getest.

Review: smartphone met grote opslagcapaciteit

Huawei P10 Plus © Huawei

De P10 Plus (VKY-L09) smartphone van Huawei heeft 6 GB ram en 128 GB opslagruimte, waarvan recht uit de doos nog 109 GB rest voor eigen gebruik. Dat kun je bovendien nog uitbreiden met een geheugenkaartje van maximaal 256 GB (tenzij je een tweede sim-kaart gebruikt).

Goedkoop is deze smartphone daardoor niet: de officiële prijs ligt zelfs nog iets hoger dan die van de eerder geteste Samsung Galaxy S8.

Design en uitrusting

Toch is de vormgeving eerder 'klassiek', als we dat intussen zo mogen noemen. Geen afgeronde schermhoeken, wel een klassieke metalen achterkant met daarin het gelijmde scherm.

Links en rechts zijn er nauwelijks merkbare schermranden. Boven en onder het scherm zijn er wel vrij brede randen, met bovenaan plaats voor de luidspreker, microfoon, status-led en selfie-camera en onderaan ruimte voor één enkele fysieke navigatieknop.

Die navigatieknop functioneert als vingerafdruksensor, maar tegelijk ook als klein aanraakvlak. De on-screen Android-navigatietoetsen zijn eveneens van de partij, maar die kun je dankzij Huawei's Emotion ui optioneel uitschakelen. De fysieke navigatietoets neemt die functies daarna over. Verder is het mogelijk om de volgorde van de virtuele toetsen te wijzigen.

De fysieke navigatietoets ondersteunt druk- en veegbewegingen in de vier windrichtingen, waarvan de functies instelbaar zijn.

Dit is een erg platte smartphone, met een kastdikte van ietsje minder dan 7 mm. Dat blijkt toch voldoende dik te zijn om onderaan een 3,5 mm audiojack naast de usb 2.0-poort met omwisselbare type-c connector kwijt te kunnen.

Je kun er twee nanosim-kaarten in kwijt, maar de tweede sim-kaart ondersteunt uitsluitend telefonie, geen data.

Kloppend hart van deze smartphone is een 2,2 GHz octacore Huawei HiSilicon Hi3660 (Kirin 960) soc met 900 MHz Mali-G71 MP8 gpu.

Deze smartphone ondersteunt 24-bit 192 kHz hi-res audio, maar veel details zijn daarover niet te vinden. Voor zover wij konden terugvinden wordt de noodzakelijke AptX HD-codec niet ondersteund en een officiële certificatie vonden we ook niet terug.

Alle verdere details over de P10 Plus vind je op de website van Huawei.

Scherm

Het door Corning Gorilla Glass 5 beschermde 5,5-inch Quad HD+ ips-neo lcd-aanraakscherm van de P10 Plus heeft een nog iets betere kijkhoek dan een gewoon ips lcd-scherm. Er is nauwelijks scherpteverlies als men er van opzij naar kijkt.

Het fabricageprocedé voor ips-neo lijkt op dat van ips-ltps, met enkele bijkomende verbeteringen. Ltps of 'low-temperature polysilicon'-lcd gebruikt een nieuw soort silicium met een lagere energiebehoefte, die ook grotere pixels en stabielere kleurtemperatuur mogelijk maken.

Ltps-schermen zouden betere beeldkwaliteit leveren dan amoled-schermen, maar die laatste hebben een veel beter contrast en zwartweergave. Beide types lcd verslijten overigens sneller dan klassieke ips lcd-schermen met amorf silicium. Ips-neo is trouwens gewoon een merknaam voor de ips-ltps lcd-schermen van de Japanse schermenfabrikant Japan Display Inc.

Camera

De in samenwerking met Leica ontwikkelde 'Summilux' primaire camera heeft twee sensoren: een monochrome van 20 megapixels en een rgb-versie van 12mp.

De eerste kan worden gebruikt om er zeer resolutierijke en scherpe zwartwit foto's mee te trekken, maar belangrijker voor de meeste gebruikers is wellicht dat het monochrome beeld van de eerste sensor door de overigens erg uitgebreide camera-app gebruikt wordt om kleurenfoto's te verbeteren.

Zo is onder andere een 'bokeh'-effect mogelijk zoals bij een echte dslr, waarmee je bijvoorbeeld scherpe portretten met wazige achtergronden maakt.

Maar verwacht geen dslr-kwaliteit: het effect is eerder een digitaal trucje dat niet altijd tot een goed resultaat leidt.

Prestaties

De P10 Plus presteert goed in de Futuremark PCMark for Android benchmark, waarbij vooral de goede snelheid van het flash-geheugen opvalt. In de grafische Futuremark 3DMark benchmarks zijn de prestaties behoorlijk en op het niveau van een high-end smartphone, maar daar doet de eerder geteste Samsung Galaxy S8+ het toch nog beter.

In de PCMark for Android Work battery-benchmark houdt deze smartphone het 469 minuten uit. Dat is eerder teleurstellend.

Conclusie

De Huawei P10 Plus is een goed presterende Android-smartphone met opvallend veel opslagruimte, een goede camera en veel snufjes. Alleen de autonomie valt ietwat tegen. En de prijs is natuurlijk ook aan de stevige kant.

Prijs: 699 euro

Bron: www.diskidee.be

Onze partners