De Seagate Backup Plus Ultra Slim is een zeer platte en lichte externe harde schijf die bestaat in 1 TB- en 2 TB-versies. Beide ondersteunen usb 3.0 uasp (usb attached scsi protocol specification) voor de best mogelijke prestaties. We testten de 1 TB-uitvoering.
Seagate’s Backup Plus assortiment externe hdd’s bestaat ondertussen uit vier varianten: Slim, Portable, de eerder geteste Fast en de hier geteste Ultra Slim. De Portable en Fast zijn 4 TB-schijven, de Slim bestaat in 500 GB-, 1 TB- en 2 TB-uitvoeringen en de Ultra Slim is verkrijgbaar met capaciteiten van 1 TB en 2 TB, waarvan wij de zilverkleurige 1 TB-uitvoering testten (STEH1000200).
Technische kenmerken
Het compacte kastje van de Backup Plus Ultra Slim Portable Storage heeft een zwarte kunststof onderkant en een aluminium bovenkant in zilver of goud. De 1 TB- en 2 TB-versies gebruiken intern maar één 2,5-inch harde schijf en geen twee schijven in een raid-configuratie zoals bijvoorbeeld wel het geval is bij de 4 TB-uitvoeringen van de Portable en Fast. De Ultra Slim heeft dezelfde opgegeven maximale overdrachtsnelheid als de andere Backup Plus-schijven, namelijk 120 MB/s (voor de Fast is dit 220 MB/s). De meegeleverde usb 3.0-kabel is 45 cm lang en voorziet de schijf ook van stroom.
De Ultra Slim weegt 135 gram en meet 113,5 x 76 x 9,6 mm. Ze is in de fabriek in ntfs geformatteerd. Op het schijfje wordt Seagate Dashboard back-upsoftware meegeleverd voor zowel Windows vanaf versie 7 als Mac OS X vanaf versie 10.7. Een ntfs-driver voor Mac staat er eveneens op. Verder is het schijfje compatibel met de Seagate Mobile Backup app voor iOS en Android. Voor nadere informatie over de werking van de software, verwijzen we je naar de eerdere test van de Seagate Backup Plus Fast.
Als je dit schijfje na de aankoop vóór 30 juni 2017 registreert, krijg je gedurende twee jaar 200 GB gratis cloud-opslag bij Microsoft OneDrive (alleen voor persoonlijke accounts).
Lyve foto-app
Nieuw is de dat je alle Seagate Backup Plus schijven, dus ook de Ultra Slim, als back-up drive kunt gebruiken voor de Lyve foto-app waarmee je al je foto’s van verschillende opslaglocaties in één app (of Chromecast, of Vizio Smart TV, of Lyve Home hardwareconsole) kunt bekijken, bewerken en organiseren.
In de Lyve app kies je hiervoor “Create Lyve Drive” wanneer de externe schijf op je pc of Mac is aangesloten. De drive wordt dan permanent met je account verbonden en zal alle foto’s en video’s van al je apparaten in origineel formaat naar de schijf kopiëren.
Vervolgens kunnen alle Lyve apps die met je account verbonden zijn die schijf gebruiken. Je hoeft dan maar één computer en schijf ingeschakeld te houden om alle foto’s van alle Lyve-apparaten overal te kunnen bekijken. Lyve maakt ook een Import-folder op de schijf: alle foto’s van bijvoorbeeld een geheugenkaart die je in die folder sleept, worden automatisch aan je collectie toegevoegd.
Praktijk
Recht uit de fabriek slaagden we er niet in om de testbestanden te creëren voor de Intel NAS Performance Toolkit (NASPT) benchmark die we gebruiken om de prestaties van externe schijven op een realistische manier te meten. Na een tijdje crashte het schijfje.
Nadat we het schijfje opnieuw in ntfs formatteerden, lukte dit wel. Wellicht is er iets misgegaan bij de fabrieksmatige formattering, dus als je problemen ondervindt met dit schijfje als je het pas gekocht hebt, weet je wat je te doen staat.
Intel NASPT voert twaalf realistische applicatiebenchmarks uit: HD-Video afspelen, 2x HD afspelen, 4x HD afspelen, HD-Video opname, HD afspelen en opname, aanmaken van inhoud, kantoorproductiviteit, bestanden kopiëren naar NAS, bestanden kopiëren van NAS, mappen kopiëren naar NAS, mappen kopiëren van NAS en fotoalbum.
Deze Intel benchmark wordt vijfmaal in een “batch run” uitgevoerd. De opgegeven resultaten zijn het gemiddelde van de vijf benchmarkuitvoeringen.
Aangesloten op een HP Envy 23 Windows 10 aio-pc met Intel 8 series C220 chipset usb 3.0 uasp-poort noteren we uitstekende testresultaten, met een gemiddelde gewogen algemene werksnelheid van 71,9 MB/s. Dat is 21% sneller dan de eerder geteste Toshiba Canvio Aerocast 1 TB, die een gemiddelde werksnelheid haalt van 56,7 MB/s.
De Seagate Ultra Slim blinkt vooral uit in de multimedia- en kantoortesten, waar ze significant sneller is dan de schijf van Toshiba. De kopieersnelheid van beide schijven is echter ongeveer hetzelfde (27,8 MB/s gemiddeld gewogen voor de Seagate, tegenover 27,2 MB/s gemiddeld gewogen voor de Toshiba).
Tussen haakjes: de duurdere 4 TB Seagate Backup Plus Fast haalt in dezelfde test een gemiddelde gewogen werksnelheid van 116,5 MB/s. Maar de vergelijking is natuurlijk oneerlijk, want dat schijfje bevat eigenlijk twee harde schijven van elk 2 TB in een Raid-0 configuratie die de prestaties in positieve zin beïnvloeden.
Conclusie
De Seagate Backup Plus Ultra Slim Portable Storage 1 TB presteert zeer goed, vooral dan in de multimediatesten. Het schijfje is plat en licht genoeg om overal met je mee te nemen
Gemiddelde straatprijs: 90 euro (1 TB); 127 euro ( 2 TB)
Bron: www.diskidee.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier