Review: Toshiba Canvio AeroCast Wireless Portable Hard Drive 1.0 TB

Toshiba Canvio AeroCast HDTU110XKWC1 © Toshiba

De Toshiba Canvio AeroCast Wireless Portable Hard Drive kun je overal gebruiken als mobiel back-upapparaat of als mobiele streamer voor allerlei mediabestanden naar maximaal zes verbonden smartphones en tablets. Een test.

De Toshiba Canvio AeroCast Wireless Portable Hard Drive 1.0 TB (HDTU110EKWC1) weegt 260 gram, is 12,4 cm lang, 8,6 cm breed en 2 cm dik. Ze is dus nog iets compacter en lichter dan de eerder door DiskIdee geteste, functioneel erg vergelijkbare Seagate Wireless Mobile Storage 500GB.

De alleen in zwart verkrijgbare Canvio AeroCast heeft wel twee keer zoveel capaciteit als de Seagate Wireless en dat voor een nog iets lagere gemiddelde internetprijs van ca. 135 euro (tegenover ca. 131 euro voor de Seagate). De capaciteit is voldoende voor ongeveer 100.000 foto’s, 300 hd-video’s of 125.000 songs.

Specificaties en kenmerken

De Canvio AeroCast heeft een vast ingebouwde batterij die naargelang het gebruik ongeveer vijf uur meegaat en in drie uur volledig is opgeladen met behulp van de meegeleverde externe usb-voeding.

Ze heeft een snelle usb 3.0 aansluiting en kan zowel vast via een usb-kabel als draadloos via de ingebouwde 802.11b/g/n wifi-verbinding worden gebruikt. De hoogste doorvoersnelheid van theoretisch 5 Gbit/s haal je via usb 3.0; de 1×1 wifi-verbinding is beperkt tot maximaal 150 MB/s.

De schijf is vooraf geformatteerd in ntfs-formaat. Mac-gebruikers vinden op de schijf een Tuxera NTFS-driver die de schijf onder dit besturingssysteem ook beschrijfbaar maakt. Via een sd-sleuf op de zijkant kun je sd-geheugenkaartjes tot klasse 10 lezen en beschrijven.

De handleiding staat in pdf-formaat op de schijf en kun je ook via een qr-code downloaden van de Toshiba-website. De meertalige handleiding bevat een Nederlandstalig gedeelte.

Ingebruikname en gebruik met mobieltje

Je schakelt de wifi-verbinding in door twee seconden op de aan/uitknop te drukken. Het wifi-ledje brandt blauw en je kunt je mobieltje of tablet direct met de schijf verbinden. Het standaard wifi-wachtwoord is “12345678”.

Download en start de “Toshiba Wireless HDD” app voor iOS (vanaf versie 6) of Android (vanaf versie 2.3). De app werkt helaas niet in het Nederlands.

Als het nodig is, stelt de app je bij de eerste start voor om de firmware van de hdd te updaten. Bij ons werd ze geüpdated naar v1.2.1 die dlna en sdxc sd-kaarten ondersteunt (maximaal klasse 10).

Nu kun je de schijf draadloos gebruiken via de app. De app deelt de inhoud van de schijf op in vier categorieën: Pictures, Videos, Music en Documents. Die automatische indeling is gebaseerd op de ondersteuning voor populaire bestandsformaten zoals docx, mp3 en png. Deze bestanden kunnen in de app zelf geopend en, indien van toepassing, gestreamed worden.

Niet herkende bestandsformaten kun je openen via de File/Folder-knop. Dan moet er op je mobieltje wel een app staan die verder met dat schijfformaat overweg kan. Dan is er nog een Backup-knop waarmee je een reservekopie kunt maken van je mobieltje of van de eventueel aanwezige sd-geheugenkaart.

Desgewenst kun je de AeroCast zo configureren dat ze automatisch een back-up maakt van de ingestoken geheugenkaart. Dat is handig voor fotografen die onderweg back-ups willen maken van gemaakte foto’s. De AeroCast maakt de geback-upte geheugenkaart niet leeg: dat moet je zelf doen in je foto- of video-apparaat.

Ten slotte kun je via de toepasselijke knoppen eenvoudig bestanden kopiëren tussen de AeroCast, de aanwezige geheugenkaart en de lokale opslag van je mobieltje.

Je wijzigt via de app verder allerlei instellingen, zoals het ssid en wachtwoord en kunt de toestand van de batterij controleren. Verder kun je kiezen tussen “station mode” en “bridging mode” voor de wifi-verbiding.

De “station mode” tovert de AeroCast om in een draadloze netwerkschijf die toegankelijk is in je thuisnetwerk en zowel dlna als Google Cast ondersteunt (maar geen Apple Airplay). Maximaal zes gebruikers kunnen de schijf tegelijkertijd gebruiken.

De “bridging mode” lust een bestaande internetverbinding door via de AeroCast en is vooral interessant op reis wanneer je een publiek netwerk gebruikt. Je verbindt dan de schijf met het wifi-netwerk en vervolgens je mobieltje of tablet met de Toshiba-schijf, die dan fungeert als een kleine mobiele hotspot waarop maximaal zes toestellen aangesloten kunnen worden.

Gebruik op pc

De AeroCast heeft geen webinterface. Koppel je de schijf aan je wifi-router dan kun je ze zoals elke netwerkschijf bereiken via het Netwerkcentrum van Windows of Mac OS X. Sluit je ze via usb aan dan verschijnt ze als externe schijf in het bestandsbeheer.

Gebruik met externe apparatuur

Als je de recentste firmware installeert kun je de Canvio AeroCast zowel met Google Cast als met DLNA gebruiken. Je kunt mediabestanden draadloos naar al deze apparaten streamen op voorwaarde dat ze in hetzelfde wifi-netwerk als de AeroCast zitten.

Prestaties

De wifi-chip in de Canvio AeroCast presteert nog slechter dan de draadloze verbinding van de eerder geteste Seagate Wireless. De draadloze verbinding is niet snel genoeg om hd-video te streamen. Het draadloos kopiëren van bestanden naar de schijf gebeurt aan een lage gemiddelde snelheid van 3 MB/s. In de omgekeerde richting is dit slechts 2,3 MB/s.

Via usb 3.0 zijn de prestaties gelukkig véél beter en is de Toshiba meer dan dubbel zo snel als de Seagate. De hd-video-afspeelsnelheid is gemiddeld 36 MB/s voor één tot vier gelijktijdige videostrerams. Kopiëren naar de nas gaat aan een flitsende 177,8 MB/s. In omgekeerde richting bedraagt de kopieersnelheid 71,8 MB/s.

In tegenstelling tot de Seagate Wireless brengt de Toshiba Canvio AeroCast de Office Productivity test van de Intel Nas Performance Test wél tot een goed einde, met een behoorlijke doorvoersnelheid van 28,3 MB/s. Als externe ‘werk’-schijf is de Toshiba dus in tegenstelling tot de Seagate wél geschikt, ten minste als je ze met de usb-kabel gebruikt.

Conclusie

De Toshiba Canvio AeroCast Wireless Portable Hard Drive 1.0 TB is draadloos geen snelheidsmonster. Je kunt ze gebruiken als mobiel back-upapparaat voor je mobieltje of fototoestel, maar als draadloze streamer is ze alleen voldoende snel voor muziek-, foto- en videobestanden in normale (niet-hd) resolutie. Als vast aangesloten usb 3.0-schijf presteert ze wel erg goed.

Gemiddelde straatprijs: 134,99 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content