Review: Goedkope HTC smartphone met recentste Android-versie

HTC Desire 530 © HTC

HTC bracht met de Desire 530 een 4G-smartphone op de markt met de recentste Android-versie 6.0.1 ‘Marshmallow’ die net geen 200 euro kost. Hoeveel waar voor je geld levert deze budget-smartphone echt?

De meeste aandacht gaat steevast naar de nieuwste, duurste smartphones, maar je moet wat ons betreft goed gek zijn om 700 of 800 euro uit te geven aan een mobieltje. Een slimme consument wil een betaalbaar toestel dat toch goed presteert. Maar dan kom je vaak uit bij onbekende merken met soms onuitspreekbare Oosterse merknamen.

HTC is een bekender merk, dat wat van zijn glans verloor omdat het niet kan optornen tegen het marketinggeweld van Apple, Samsung en in mindere mate Sony. Het zet tegenwoordig meer in op middenklasse- en budget-smartphones, al heeft het in de vorm van de One M9 ook nog altijd een duurder model dat zeker niet slecht is.

Uitrusting

Vorig jaar testten we de midrange Desire 626, die voor 250 euro volgens ons een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit levert. Ditmaal is de nog goedkopere Desire 530 aan de beurt, die ‘maar’ 199 kost, maar wel voorzien is van de nieuwste Android-versie 6.0.1 (pas dit najaar zal versie 7 uitkomen).

Het nieuwe HTC-model lijkt sterk op de eerder getest Desire 626. De belangrijkste besparing lijkt de SoC (geïntegreerde chipset met cpu, gpu en andere onderdelen) te zijn, namelijk een 1,1 GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 210 tegenover een 1,2 GHz quad-core Snapdragon 410 bij het duurdere model.

Het werkgeheugen is met 1500 MB 300 MB krapper bemeten. En de camera op de achterzijde heeft een resolutie van 8 in plaats van 13 megapixels. Door de tragere processor kun je ook maximaal filmen in 720p-resolutie en niet in Full HD zoals bij de duurdere Desire 626.

De gpu, een Adreno 306, is hetzelfde als bij de Desire 626. Dat geldt ook voor de schermdiagonaal, -resolutie en pixeldichtheid, respectievelijk 5 inch, 1280 x 720 pixels en 294 ppi. De schermkwaliteit is vergelijkbaar met het duurdere model: warme kleuren, brede kijkhoek, maar helaas iets te veel schermreflecties naar onze smaak.

Verder is de hoeveelheid opslagruimte identiek. Van de opgegeven 16 GB rest er je na het uitpakken nog exact 10,13 GB voor eigen apps en gegevens. Je kunt dit gelukkig wel uitbreiden met een microsd-geheugenkaartje van maximaal 200 GB.

De Desire 530 heeft wel een iets zwaardere vast ingebouwd batterij met een capaciteit van 2200 mAh tegenover 2000 mAh voor de Desire 626. Het body is volledig van plastic, maar oogt elegant en hedendaags, met een scherm dat optisch (maar niet in werkelijkheid) tot tegen de rand van het kastje lijkt aan te lopen.

Nog een optische misleiding zijn de twee kleine luidsprekerroosters boven en onder het scherm, die lijken te suggereren dat de Desire 530 dezelfde stereo “HTC BoomSound” heeft als de duurdere HTC-smartphones. Maar in werkelijkheid heeft deze smartphone maar één luidsprekertje onderaan en dat klinkt niet echt overtuigend. Het is zeker geen waardige “BoomSound”.

Prestaties

Eerst het goede nieuws over de prestaties. De iets grotere batterij haalt een langere autonomie in de strenge PCMark for Android batterijtest, namelijk 394 minuten tegenover 319 minuten voor de Desire 626.

De langere autonomie heeft helaas ook te maken met de zwakkere SoC, die de batterij uiteraard minder belast. De Desire 530 is zoals te verwachten ettelijke procenten trager dan de Desire 626. Zeker op grafisch vlak gooit deze smartphone geen hoge ogen. Dit merk je ook in de praktijk: deze smartphone reageert af en toe erg sloom.

De nieuwe camera is evenmin een verbetering. Niet alleen is de resolutie minder, ook de lichtgevoeligheid is eerder zwak. Bovendien ontbreekt beeldstabilisatie, zodat het soms moeilijk is een scherpe foto te maken. Positief is wel dat de camera vrij snel geactiveerd kan worden vanuit het hoofdscherm. Dit lukt doorgaans binnen de seconde.

Conclusie

De eerder geteste Desire 626biedt een goede prijskwaliteitverhouding. Bij het nieuwe budgetmodel Desire 530 is dat wat ons betreft veel minder het geval. Tenzij 50 euro echt een onoverkomelijk obstakel vormt, kies je beter voor het “midrange”-model van HTC. De eerlijkheid gebied wel te zeggen dat er weinig smartphones van bekendere merken bestaan met de nieuwste Android-versie die onder de magische grens van 200 euro duiken. In dat opzicht is de Desire 530 vrij uniek.

Prijs: 199 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content