Page wide array (pwa)-printtechnologie dook in 2006 voor het eerst op in gespecialiseerde HP-printers voor verkoopkiosken en drukpersen. In 2013 lanceerde HP een aantal duurdere printers en multifunctionals voor de high-end bedrijvenmarkt met een pwa-printkop. Wij testten daarvan in 2014 de HP Officejet Pro X576dw multifunctional en concludeerden dat deze inkjet zonder bewegende printkop op bijna alle vlakken zoals een high-end laserprinter presteerde. Het belangrijkste minpunt tegenover een echte laserprinter was de iets matigere zwartweergave van de X576dw.

De techniek is nu voldoende uitgerijpt om ze ook toe te passen in goedkopere printers, eerst nog voor de bedrijvenmarkt, maar in de toekomst wellicht ook voor de consumentenmarkt. De PageWide Pro 452dw is geschikt voor gemiddelde maandelijkse printvolumes tot 4.500 pagina's (maximaal 50.000 geprinte pagina's per maand).

HP zweert de laserprinter overigens niet af. Het introduceerde ook nieuwe laserprinters, zoals de HP LaserJet Pro M501n, die ongeveer hetzelfde kost als de PageWide Pro 452dw, maar alleen in zwartwit afdrukt, weliswaar met een iets hogere gemiddelde maandelijkse "duty cycle" van 6.000 pagina's (maximaal 100.000 A4-pagina's per maand). Voor wie geen behoefte heeft aan kleurenafdrukken, blijft volgens HP de laserprinter de kostenefficiëntste oplossing. Volgend jaar zal de pwa-technologie voor het eerst ook worden toegepast in een A3-printer.

PageWide productlijnen

HP lanceert in één keer vier PageWide-productlijnen, telkens met een printer en een multifunctional met vergelijkbare printeigenschappen. De PageWide Enterprise Color 556 sfp en MFP 586 zijn bedoeld voor maandelijkse gemiddelde printvolumes tot 15.000 pagina's en printen aan 75 pagina's per minuut.

De HP PageWide Managed P55250dw sfp en P57750dw mfp zijn goed voor 6.000 pagina's per maand en halen snelheden tot 70 pagina's per minuut.

De HP PageWide 425dw sfp en HP PageWide Pro 477dw mfp zijn ontworpen voor kleine ondernemingen, zelfstandigen en werkgroepen die maandelijks gemiddeld 4.500 pagina's printen. Ze printen aan gemiddelde 40 pagina's per minuut.

Ten slotte is er de goedkoopste 300-serie, met de HP PageWide 352dw fp en 377dw mfp met een gemiddeld maandelijks printvolume van 3.000 pagina's.

Wij testten zoals reeds vermeld de PageWide 425dw sfp die 399 euro kost.

Page Wide Array printtechnologie

Maar wat is PWA nu eigenlijk? De technologie is gebaseerd op HP's Scalable Printing technologie. De niet-bewegende printkop is even breed als een A4'tje en bevat 42.420 spuitmondjes (10.560 "nozzles" per kleur) die inktdruppels produceren met een uniform gewicht, snelheid en traject. De resolutie bedraagt 1.200 spuitmondjes per inch, wat in de praktijk neerkomt op 1200 x 1200 dpi resolutie.

Niet de printknop, maar het papier beweegt in de printer. Het printmechanisme is daardoor heel eenvoudig en quasi onderhoudsvrij. De vier printcassettes (zwart en één voor elke basiskleur) schuiven eenvoudig in de zijkant van de printer. De papierlade bevindt zich onderaan de printer en intern is er een duplex papiergeleiding voor standaard tweezijdig afdrukken.

De cartridges bevatten een speciale, sneldrogende inkt om vlekvrije printresultaten te behalen op gewoon printpapier. De inktcartridges zijn erg compact en produceren dus weinig afval wanneer ze leeg zijn. De HP 913/A en 973X-cartridges voor de door ons geteste 425dw zijn 215 mm lang, 22 à 28 mm breed en 48 mm hoog.

Prijs van de cartridges

Het (grotere) cartridge met zwarte inkt kost 157 euro en is goed voor 10.000 A4 pagina's. Elk kleurencartridge kost 149 euro of samen 447 euro. De kleurencartridges zijn elk goed voor 7.000 geprinte A4-pagina's.

De cartridges printen altijd tot het einde van de pagina. Een chip zorgt ervoor dat er altijd voldoende inkt in de printkop of "Print Head Assembly" aanwezig blijft om uitdroging te vermijden. De elektronica zorgt er ook voor dat een cartridge volledig leeg is vóór de klant gewaarschuwd wordt dat ze moeten worden vervangen.

Opvallend is wel dat de prijs van de pwa-inkt tegenover onze vorige test uit 2014 flink de hoogte inging. Zo kostte het zwarte cartridge voor de OfficeJet Pro X576dw 93,96 euro. Dat cartridge printte wel 'maar' 6.600 A4-pagina's, maar zelfs als je daar rekening mee houdt is de inkt voor de nieuwe PageWide-printers heel wat duurder geworden.

Volgens onze berekeningen kost een geprinte kleurenpagina (5% bedekking en met alle kosten rekening gehouden) bij de 425dw gemiddeld 20,7 eurocent (bij de X576dw was dit 13,673). Gebruik je uitsluitend zwarte inkt, dan daalt de gemiddelde paginakostprijs volgens onze berekeningen tot ca. 1,57 eurocent (was 0,968 eurocent bij de X576dw).

Inktcartridges installeren

De vier lange inktcartridges passen zijdelings in de printer achter een klep die zich vlak onder het lcd-scherm bevindt. Installatie is heel eenvoudig: gewoon elke cartridge in de juiste kleurengleuf glijden en lichtjes aanduwen. Weer verwijderen doe je door tegen de cartridge te drukken: een veer duwt ze dan naar buiten en je kunt ze uit de gleuf trekken.

De printer mag overigens niet verplaatst worden wanneer de cartridges geïnstalleerd zijn, want de inkt kan uitlopen en dit beschadigt de printer. Je kunt de cartridges eenvoudig en zonder te knoeien (tijdelijk) verwijderen als je de printer om een of andere reden toch moet verplaatsen. Enig nadeel: de cartridges moeten daarna opnieuw worden geïnitialiseerd, wat niet alleen tijd, maar ook inkt kost.

Het initialiseren van de inktpatronen duurt ongeveer twintig minuten, wat behoorlijk lang is. Je kunt de printer en software ondertussen wel verder configureren, maar uiteraard nog niet printen.

Op het lcd-scherm wordt de vooruitgang met een percentage getoond. De printer drukt verschillende testpagina's af tijdens dit proces en daarbij wordt al heel wat inkt en papier verbruikt... In totaal worden op die manier acht pagina's afgedrukt, waarvan verschillende die half bedekt zijn met een kleur en twee pagina's die je niet anders kunt omschrijven dan reclame, waarvan één met een paginagrote kleurenfoto.

Software en webservices

Software en drivers worden meegeleverd op cd maar staan ook op de HP-website. Je kunt een gebruiksvriendelijke HP EasyStart installatiewizard downlaoden van http://123.hp.com/pagewide. Daarmee installeer je naar keuze de HP All-in-One Printer Remote app waarmee je documenten en foto's afdrukt, de status van je printer controleert en onderhoudstaken uitvoert.

Gebruik je Windows 10 dan hoef je overigens in principe zelf niets te doen. Zodra Windows 10 de printer in het netwerk of op de usb-poort detecteert, installeert het de nodige drivers en kun je direct aan de slag. Je kunt er ook voor kiezen om de drivers en software voor alle ondersteunde besturingssystemen te downloaden, of alleen de basisdrivers voor het gebruikte besturingssysteem te installeren.

Als je de printer via een Ethernet-kabel met je netwerk verbonden hebt, toont het lcd-scherm het ip-nummer waarop je de beheerinterface via je browser kunt activeren.

Vervolgens kun je ook de HP Web Services (Webdiensten) vanop het paneel inschakelen. Dan moet je wel ook verplicht de automatische updates instellen. Dit schakelt HP ePrint in en laat je toe printopdrachten naar de printer te sturen via e-mail van het type otaXXXuniekecode@hpeprint.com of te printen via het internet, ook buitenshuis. Uiteraard kun je deze mogelijkheid met een wachtwoord beveiligen.

Ten slotte kun je het verzamelen van anonieme gebruiksgegevens door HP in- of uitschakelen. Standaard is dit evenwel ingeschakeld. Kies nu de locatie van de printer: "Thuis" of "Bedrijf". In feite verzamelt HP hiermee nog wat informatie over de gebruiker. Zo moet je als je bedrijf kiest het aantal werknemers invullen.

Na dit alles verschijnt het eigenlijke menu op het lcd-scherm: Config, Taakstatus, Cartridgegevens, Netwerk, Wi-Fi Direct, HP ePrint. Maar het is uiteraard eenvoudiger om het beheer verder te zetten via de webinterface, die overigens ook geschikt gemaakt is voor gebruik op het kleine scherm van een smartphone.

Prestaties

De geclaimde printsnelheid van 40 ppm haalden we tijdens onze testen niet. In de ISO 24735 (2009) benchmark noteren we een gemiddelde werksnelheid van 16,4 ppm (tegenover 23,3 ppm voor de eerder geteste X576dw).

In de "zakelijke brieven"-benchmark (een test met een zakelijke brief in zwartwit met 5% bedekking van de pagina's) noteren we 18,6 ppm, tegenover 38,8 ppm voor de X576dw. Vooral deze snelheid is lager dan verwacht, maar we voerden de test meerdere keren uit met consistente resultaten.

Een pdf-document van vier pagina's in kleur printte de 425dw dubelzijdig gemiddeld aan 7,5 ppm af, tegenover 9,1 ppm voor de X576dw. De A4-kleurenfoto werd afgedrukt aan gemiddeld 5 ppm (tegenover 6 ppm voor de X576dw). Een PowerPoint-presentatie van 82 pagina's ten slotte werd door de 425dw dubbelzijdig aan gemiddeld 11,2 ppm in kleur afgedrukt (deze test voerden we niet uit op de oudere X576dw).

Behalve in de 5%-test presteert de 425dw binnen de verwachtingen. Als we alles doorrekenen krijgen we in onze printerbenchmark een gemiddelde werksnelheid van 6,8 ppm, tegenover 13,8 ppm voor de duurdere en oudere X576dw.

In de kwaliteitstesten scoort de 425dw bijna even goed als de X576dw, met een totale kwaliteitsscore van 93/100 tegenover 97/100 voor het duurdere model. De printresolutie in sommige fijne details en de kleurgetrouwheid is hier en daar wat minder, maar de zwartweergave verbeterde wel flink tegenover twee jaar geleden, al doet een typische laserprinter het toch nog altijd iets beter inzake zwartweergave.

Volgens onze metingen verbruikt de 425dw maximaal 73 watt en gemiddeld ongeveer 10,9 watt.

Conclusie

De HP PageWide Pro 452dw presteert inderdaad op het niveau van een laserprinter uit dezelfde prijsklasse. Printkwaliteit, snelheid en gebruikskost zijn zeker voor een inkjet uitstekend. De zwartweergave ging er bij het nieuwe model op vooruit, al doet een laserprinter het op dat vlak nog altijd beter. HP maakt de PageWide-inkt wel duurder, zodat de gebruikskosten hoger liggen dan bij de oudere HP-printers en mfp's met dezelfde inkjettechnologie.

Adviesprijs: 399 euro

Bron: www.diskidee.be

Page wide array (pwa)-printtechnologie dook in 2006 voor het eerst op in gespecialiseerde HP-printers voor verkoopkiosken en drukpersen. In 2013 lanceerde HP een aantal duurdere printers en multifunctionals voor de high-end bedrijvenmarkt met een pwa-printkop. Wij testten daarvan in 2014 de HP Officejet Pro X576dw multifunctional en concludeerden dat deze inkjet zonder bewegende printkop op bijna alle vlakken zoals een high-end laserprinter presteerde. Het belangrijkste minpunt tegenover een echte laserprinter was de iets matigere zwartweergave van de X576dw.De techniek is nu voldoende uitgerijpt om ze ook toe te passen in goedkopere printers, eerst nog voor de bedrijvenmarkt, maar in de toekomst wellicht ook voor de consumentenmarkt. De PageWide Pro 452dw is geschikt voor gemiddelde maandelijkse printvolumes tot 4.500 pagina's (maximaal 50.000 geprinte pagina's per maand).HP zweert de laserprinter overigens niet af. Het introduceerde ook nieuwe laserprinters, zoals de HP LaserJet Pro M501n, die ongeveer hetzelfde kost als de PageWide Pro 452dw, maar alleen in zwartwit afdrukt, weliswaar met een iets hogere gemiddelde maandelijkse "duty cycle" van 6.000 pagina's (maximaal 100.000 A4-pagina's per maand). Voor wie geen behoefte heeft aan kleurenafdrukken, blijft volgens HP de laserprinter de kostenefficiëntste oplossing. Volgend jaar zal de pwa-technologie voor het eerst ook worden toegepast in een A3-printer.PageWide productlijnenHP lanceert in één keer vier PageWide-productlijnen, telkens met een printer en een multifunctional met vergelijkbare printeigenschappen. De PageWide Enterprise Color 556 sfp en MFP 586 zijn bedoeld voor maandelijkse gemiddelde printvolumes tot 15.000 pagina's en printen aan 75 pagina's per minuut.De HP PageWide Managed P55250dw sfp en P57750dw mfp zijn goed voor 6.000 pagina's per maand en halen snelheden tot 70 pagina's per minuut.De HP PageWide 425dw sfp en HP PageWide Pro 477dw mfp zijn ontworpen voor kleine ondernemingen, zelfstandigen en werkgroepen die maandelijks gemiddeld 4.500 pagina's printen. Ze printen aan gemiddelde 40 pagina's per minuut.Ten slotte is er de goedkoopste 300-serie, met de HP PageWide 352dw fp en 377dw mfp met een gemiddeld maandelijks printvolume van 3.000 pagina's.Wij testten zoals reeds vermeld de PageWide 425dw sfp die 399 euro kost.Page Wide Array printtechnologieMaar wat is PWA nu eigenlijk? De technologie is gebaseerd op HP's Scalable Printing technologie. De niet-bewegende printkop is even breed als een A4'tje en bevat 42.420 spuitmondjes (10.560 "nozzles" per kleur) die inktdruppels produceren met een uniform gewicht, snelheid en traject. De resolutie bedraagt 1.200 spuitmondjes per inch, wat in de praktijk neerkomt op 1200 x 1200 dpi resolutie.Niet de printknop, maar het papier beweegt in de printer. Het printmechanisme is daardoor heel eenvoudig en quasi onderhoudsvrij. De vier printcassettes (zwart en één voor elke basiskleur) schuiven eenvoudig in de zijkant van de printer. De papierlade bevindt zich onderaan de printer en intern is er een duplex papiergeleiding voor standaard tweezijdig afdrukken.De cartridges bevatten een speciale, sneldrogende inkt om vlekvrije printresultaten te behalen op gewoon printpapier. De inktcartridges zijn erg compact en produceren dus weinig afval wanneer ze leeg zijn. De HP 913/A en 973X-cartridges voor de door ons geteste 425dw zijn 215 mm lang, 22 à 28 mm breed en 48 mm hoog.Prijs van de cartridgesHet (grotere) cartridge met zwarte inkt kost 157 euro en is goed voor 10.000 A4 pagina's. Elk kleurencartridge kost 149 euro of samen 447 euro. De kleurencartridges zijn elk goed voor 7.000 geprinte A4-pagina's.De cartridges printen altijd tot het einde van de pagina. Een chip zorgt ervoor dat er altijd voldoende inkt in de printkop of "Print Head Assembly" aanwezig blijft om uitdroging te vermijden. De elektronica zorgt er ook voor dat een cartridge volledig leeg is vóór de klant gewaarschuwd wordt dat ze moeten worden vervangen.Opvallend is wel dat de prijs van de pwa-inkt tegenover onze vorige test uit 2014 flink de hoogte inging. Zo kostte het zwarte cartridge voor de OfficeJet Pro X576dw 93,96 euro. Dat cartridge printte wel 'maar' 6.600 A4-pagina's, maar zelfs als je daar rekening mee houdt is de inkt voor de nieuwe PageWide-printers heel wat duurder geworden.Volgens onze berekeningen kost een geprinte kleurenpagina (5% bedekking en met alle kosten rekening gehouden) bij de 425dw gemiddeld 20,7 eurocent (bij de X576dw was dit 13,673). Gebruik je uitsluitend zwarte inkt, dan daalt de gemiddelde paginakostprijs volgens onze berekeningen tot ca. 1,57 eurocent (was 0,968 eurocent bij de X576dw).Inktcartridges installerenDe vier lange inktcartridges passen zijdelings in de printer achter een klep die zich vlak onder het lcd-scherm bevindt. Installatie is heel eenvoudig: gewoon elke cartridge in de juiste kleurengleuf glijden en lichtjes aanduwen. Weer verwijderen doe je door tegen de cartridge te drukken: een veer duwt ze dan naar buiten en je kunt ze uit de gleuf trekken.De printer mag overigens niet verplaatst worden wanneer de cartridges geïnstalleerd zijn, want de inkt kan uitlopen en dit beschadigt de printer. Je kunt de cartridges eenvoudig en zonder te knoeien (tijdelijk) verwijderen als je de printer om een of andere reden toch moet verplaatsen. Enig nadeel: de cartridges moeten daarna opnieuw worden geïnitialiseerd, wat niet alleen tijd, maar ook inkt kost.Het initialiseren van de inktpatronen duurt ongeveer twintig minuten, wat behoorlijk lang is. Je kunt de printer en software ondertussen wel verder configureren, maar uiteraard nog niet printen.Op het lcd-scherm wordt de vooruitgang met een percentage getoond. De printer drukt verschillende testpagina's af tijdens dit proces en daarbij wordt al heel wat inkt en papier verbruikt... In totaal worden op die manier acht pagina's afgedrukt, waarvan verschillende die half bedekt zijn met een kleur en twee pagina's die je niet anders kunt omschrijven dan reclame, waarvan één met een paginagrote kleurenfoto.Software en webservicesSoftware en drivers worden meegeleverd op cd maar staan ook op de HP-website. Je kunt een gebruiksvriendelijke HP EasyStart installatiewizard downlaoden van http://123.hp.com/pagewide. Daarmee installeer je naar keuze de HP All-in-One Printer Remote app waarmee je documenten en foto's afdrukt, de status van je printer controleert en onderhoudstaken uitvoert.Gebruik je Windows 10 dan hoef je overigens in principe zelf niets te doen. Zodra Windows 10 de printer in het netwerk of op de usb-poort detecteert, installeert het de nodige drivers en kun je direct aan de slag. Je kunt er ook voor kiezen om de drivers en software voor alle ondersteunde besturingssystemen te downloaden, of alleen de basisdrivers voor het gebruikte besturingssysteem te installeren.Als je de printer via een Ethernet-kabel met je netwerk verbonden hebt, toont het lcd-scherm het ip-nummer waarop je de beheerinterface via je browser kunt activeren.Vervolgens kun je ook de HP Web Services (Webdiensten) vanop het paneel inschakelen. Dan moet je wel ook verplicht de automatische updates instellen. Dit schakelt HP ePrint in en laat je toe printopdrachten naar de printer te sturen via e-mail van het type otaXXXuniekecode@hpeprint.com of te printen via het internet, ook buitenshuis. Uiteraard kun je deze mogelijkheid met een wachtwoord beveiligen.Ten slotte kun je het verzamelen van anonieme gebruiksgegevens door HP in- of uitschakelen. Standaard is dit evenwel ingeschakeld. Kies nu de locatie van de printer: "Thuis" of "Bedrijf". In feite verzamelt HP hiermee nog wat informatie over de gebruiker. Zo moet je als je bedrijf kiest het aantal werknemers invullen.Na dit alles verschijnt het eigenlijke menu op het lcd-scherm: Config, Taakstatus, Cartridgegevens, Netwerk, Wi-Fi Direct, HP ePrint. Maar het is uiteraard eenvoudiger om het beheer verder te zetten via de webinterface, die overigens ook geschikt gemaakt is voor gebruik op het kleine scherm van een smartphone.PrestatiesDe geclaimde printsnelheid van 40 ppm haalden we tijdens onze testen niet. In de ISO 24735 (2009) benchmark noteren we een gemiddelde werksnelheid van 16,4 ppm (tegenover 23,3 ppm voor de eerder geteste X576dw).In de "zakelijke brieven"-benchmark (een test met een zakelijke brief in zwartwit met 5% bedekking van de pagina's) noteren we 18,6 ppm, tegenover 38,8 ppm voor de X576dw. Vooral deze snelheid is lager dan verwacht, maar we voerden de test meerdere keren uit met consistente resultaten.Een pdf-document van vier pagina's in kleur printte de 425dw dubelzijdig gemiddeld aan 7,5 ppm af, tegenover 9,1 ppm voor de X576dw. De A4-kleurenfoto werd afgedrukt aan gemiddeld 5 ppm (tegenover 6 ppm voor de X576dw). Een PowerPoint-presentatie van 82 pagina's ten slotte werd door de 425dw dubbelzijdig aan gemiddeld 11,2 ppm in kleur afgedrukt (deze test voerden we niet uit op de oudere X576dw).Behalve in de 5%-test presteert de 425dw binnen de verwachtingen. Als we alles doorrekenen krijgen we in onze printerbenchmark een gemiddelde werksnelheid van 6,8 ppm, tegenover 13,8 ppm voor de duurdere en oudere X576dw.In de kwaliteitstesten scoort de 425dw bijna even goed als de X576dw, met een totale kwaliteitsscore van 93/100 tegenover 97/100 voor het duurdere model. De printresolutie in sommige fijne details en de kleurgetrouwheid is hier en daar wat minder, maar de zwartweergave verbeterde wel flink tegenover twee jaar geleden, al doet een typische laserprinter het toch nog altijd iets beter inzake zwartweergave.Volgens onze metingen verbruikt de 425dw maximaal 73 watt en gemiddeld ongeveer 10,9 watt.ConclusieDe HP PageWide Pro 452dw presteert inderdaad op het niveau van een laserprinter uit dezelfde prijsklasse. Printkwaliteit, snelheid en gebruikskost zijn zeker voor een inkjet uitstekend. De zwartweergave ging er bij het nieuwe model op vooruit, al doet een laserprinter het op dat vlak nog altijd beter. HP maakt de PageWide-inkt wel duurder, zodat de gebruikskosten hoger liggen dan bij de oudere HP-printers en mfp's met dezelfde inkjettechnologie.Adviesprijs: 399 euroBron: www.diskidee.be