Review: robuust gebouwde studenten-laptop

09/01/18 om 09:00 - Bijgewerkt op 15/01/18 om 10:18

Bron: Datanews

De Dell Latitude 3189 Education Edition is een 2-in-1 instaplaptop die wat robuuster gebouwd is dan een gewone Latitude en daardoor tegen een stootje kan. We hebben deze starterlaptop getest.

Review: robuust gebouwde studenten-laptop

Dell Latitude 3189 Education Edition © Dell

De Dell Latitude 3189 Education Edition 2-in-1 laptop is wat dikker en zwaarder dan een 'gewone' Latitude en kan daardoor beter tegen ruwer gebruik, bijvoorbeeld in een schoolomgeving.

In de praktijk valt het allemaal nogal mee, zeker als we de vergelijking maken met de dikke en zware laptops van nog maar enkele jaren geleden. De Latitude 3189 Education Edition is een fractie dikker dan 2 cm en lichter dan 1,5 kg. Het chassis is vervaardigd van stevig aanvoelende zwarte kunststof.

Het 11,6-inch full hd ips-aanraakscherm draait 360 graden rond stevig ogende scharnieren. Je kunt deze laptop dus op drie manieren gebruiken: 'tent', tablet of volledig platliggend.

Verkrijgbare modellen

De Latitude 3189 is verkrijgbaar met Intel Celeron- en Pentium-processoren van de Apollo Lake-generatie. Opslagruimte is naar keuze 64 GB eMMC of 128 GB m.2 sata ssd. Het werkgeheugen varieert tussen 4 en 8 GB.

De rest van de uitrusting, zoals twee usb-poorten en één volwaardige hdmi-uitgang, is gelijk voor de vier verkrijgbare modellen, die in prijs variëren van 580 tot 713 euro.

Uitrusting

Wij testten de versie met Intel Pentium, 4 GB ram en 64 GB eMMC.

Het verlichte toetsenbord heeft grote, vlot typende 'chicklet'-toetsen en volwaardige cursor-, PgUp/PgDn en Home- en End-toetsen.

De bovenste rij functietoetsen hebben een normale omvang en zijn dus niet piepklein zoals vaak het geval is bij compacte laptops.

De stroomknop zit wel niet op het toetsenbord, maar ietwat onhandig aan de rechter zijkant, vlak onder een aparte geluidstoets die van pas komt wanneer je deze 2-in-1 als tablet gebruikt. Daarnaast kun je de geluidssterkte ook regelen met Fn-toetscombinaties.

De door Dell vermelde accuduur van tien uur lijkt niet overdreven, want in onze strenge Futuremark PC Mark 8 'Work' accutest doet deze Latitude het met 363 minuten erg goed.

Het scherm is, hoewel klein, van uitstekende kwaliteit. De brede schermrand moet je er helaas bijnemen: in hetzelfde chassis zou ook een 13-inch scherm passen, maar dat zou de prijs natuurlijk opdrijven.

Volledige specificaties vind je op de website van Dell.

Met de Dell Compact Charging Cart kan een school of bedrijf (want deze Latitude is bij projecten ook als bedrijfsversie verkrijgbaar) 36 van deze 2-in-1 laptops tegelijk opladen.

De kar kan eenvoudig van het ene naar het andere lokaal worden gebracht. Dell verkoopt ook een op maat gemaakte Dell Education Work-in-Case 11 draagtas die het systeem zowel op school als onderweg beschermt.

Prestaties

In zijn prijsklasse is dit een van de snellere momenteel verkrijgbare 2-in-1 laptops.

Conclusie

Bij een starterlaptop zijn compromissen onvermijdelijk, maar behalve zijn ietwat lompe uiterlijk valt er weinig aan te merken op de prestaties en autonomie van de Dell Latitude 3189 Education Edition.

Prijs: 604 euro

Bron: www.diskidee.be