Met de Fritz!Box 7590 lanceerde de Duitse fabrikant AVM zijn nieuwste topmodel. Deze wifi-router annex xdsl-modem ondersteunt de allernieuwste standaarden en is ook klaar voor mesh-networking. We hebben hem getest.
De nieuwe wifi-router is volledig van kunststof vervaardigd en heeft een nieuw design in overwegend ivoorwit met een rood accentje aan de achterkant. Het rood-grijze design van de vorige generatie AVM-routers is dus niet meer van de partij.
Specificaties
De AVM Fritz!Box 7590 is een dual-band draadloze router met 4 x 4 : 4 multi-user mimo en bruto wifi-snelheden tot 1.733 Mbit/s in de 5 GHz-frequentie en 800 Mbit/s in de 2,4 GHz-frequentie.
Daarnaast is het ook een xdsl-modem die de snelle vdsl-standaard supervectoring 35b ondersteunt. Die biedt vdsl2-‘downstream’-snelheden tot 300 Mbit/s over een gewone koperen telefoonlijn. Zowel KPN als Proximus zullen deze hogere vdsl-snelheid in de toekomst aanbieden.
Via de gigabit wan-poort kun je deze wifi-modemrouter ook verbinden met een aparte glasvezel- of kabelmodem. Het apparaat werkt dan zoals elke gewone router.
Deze modemrouter functioneert tegelijk als dect-basisstation en telefonieserver waarmee je analoge-, digitale- en internet-telefonie door elkaar kunt gebruiken met bestaande dect-telefoons en/of met de apart verkrijgbare dect-telefoons van AVM zelf. Een digitaal antwoordapparaat met voice-to-mail is ingebouwd; je kunt tot vijf aparte antwoordapparaten inrichten. Ook een fax-functie met e-mail forwarding is van de partij.
Het dect-basisstation kan verder de apart verkrijgbare dect-stekkers van AVM bedienen waarmee je allerlei functies in huis kunt automatiseren, zoals verlichting of verwarming.
De AVM Fritz!Box 7590 heeft acht antennes, maar daar zie je niets van aan de buitenkant. Op de zijkant is er een usb 3.0-poort, met een tweede exemplaar achteraan. Achteraan bevinden zich ook de vier gele gigabit-ethernetpoorten en enkele blauwe gigabit wan-poort. Verder zijn er twee analoge telefoonaansluitingen.
Opzij is er nog een isdn-s0 bus. Op de bovenkant bevinden zich vijf groene status-leds en drie drukknoppen, onder andere om het wifi-signaal uit te schakelen en om een wps-verbinding te initiëren.
Ingebruikname
De verbindings- en inloggegevens vind je aan de onderzijde van het apparaat. Of je koppelt de router initieel direct aan je pc of switch en surft naar http://fritz.box. Er is ook een “nood-ip” die altijd werkt, namelijk 169.254.1.1.
Allereerst dien je een taalkeuze te maken. Daarbij wordt nu eindelijk ook de Nederlandse taal ondersteund. Vervolgens typ je het beheerwachtwoord dat je aan de onderzijde vindt. Daarna kies je het land. Ten slotte moet je het type dsl kiezen zoals je medegedeeld door je provider.
Daarna herstart de router, een proces dat ongeveer twee minuten duurt. Pas daarna start de eigenlijke installatie-wizard die je aan de hand van enkele vragen helpt bij de inrichting. Je kunt ook de instellingen van een andere Fritz!Box of compatibel Speedport-apparaat waarvan een back-up is gemaakt overnemen.
Standaard hebben beide wifi-frequenties hetzelfde ssid; clients verbinden automatisch met het beste signaal. Deze router is ook klaar voor mesh-networking, maar om dat in te schakelen is een firmware-update nodig. De meeste repeaters van AVM, bijvoorbeeld de recent geteste AVM Fritz!Wlan Repeater 1750E, werken daarna in combinatie met deze router als onderdeel van een zichzelf regelende wifi-mesh.
De benodigde firmware is in bèta beschikbaar voor de niet-Duitstalige versies en in definitieve versie voor de Duitstalige versies. Zodra de officiële mesh-firmware beschikbaar is, zullen we deze router en bijbehorende repeaters in een aparte review aan onze wifi-mesh-benchmark onderwerpen. In deze review hebben we hem nog als traditionele alleenstaande wifi-router getest, zoals het apparaat uiteraard ook steeds gebruikt kan worden.
Praktijk
AVM heeft verschillende mobiele apps, onder andere om de status van de verbinding te controleren en de snelheid te testen, of om de router en bepaalde netwerkonderdelen veilig via het internet te gebruiken.
Overigens past de klassiek ogende, want volledig menu- en tabgestuurde webinterface zich automatisch aan je browser aan en werkt het ook perfect op een mobiel. Standaard zijn niet alle opties zichtbaar. Het “Advanced View” met alle opties schakel je in via het driepuntjes-menu rechtsboven.
Je kunt er rechtstreeks naar surfen of de MyFRITZ!app-gebruiken. Met behulp van de MyFRITZ!-clouddienst bereik je deze router en het achterliggende thuisnetwerk eenvoudig en veilig via het internet. Met FRITZ!App Fon verbind je smartphones via wifi met de FRITZ!Box en gebruik je ze als voip-telefoon.
Prestaties
We testen de effectieve doorvoersnelheid met behulp van IPerf 3 in de twee wifi-frequenties (2,4 en 5 GHz) en op een gigabit-ethernet LAN-poort. We voeren in totaal vier snelheidstesten van elk dertig seconden uit met tien parallelle datastromen in de zend- en ontvangstrichting, waarbij we de resultaten van de allereerste seconde negeren (om zo opstartafwijkingen uit te sluiten).
Met behulp van de Android-tablet en de Farproc WiFi Analyzer app voeren we een bereiktest uit in de 2,4 GHz-frequentie op in totaal zes locaties die zich in een 3D-stervorm rond, boven en onder de geteste router bevinden.
We meten verder de usb-snelheid met behulp van Parkdale v2.96 op een ntfs-geformatteerde externe Seagate-schijf die aangesloten is op de snelste usb-poort van de geteste router.
Alle restresultaten worden omgerekend in gewogen scores voor functionaliteit, draadloze netwerksnelheid, gewone netwerksnelheid, draadloos bereik en usb-snelheid. We rekenen dit allemaal om in één gewogen algemene prestatiescore op honderd punten.
De AVM Fritz!Box 7590 is de snelste van de 48 recente wifi-routers die we tot op heden testten, net vóór de eerder geteste Synology RT1900ac wifi-router. Zijn gemiddelde draadloze doorvoersnelheid in de iperf3-benchmark is 377,5 Mbit/s in de 5 GHz- en 107,5 Mbit/s in de 2,4 GHz-wifi-frequenties.
De Fritz!Box 7590 is sneller dan de RT1900ac in de 5 GHz-frequentie, maar trager in de 2,4 GHz-frequentie. De RT1900ac heeft een lichtjes beter bereik dan de Fritz!Box 7590, al is het verschil klein.
Rekenen we alle testresultaten om naar een gewogen prestatiescore dan haalt de AVM Fritz!Box 7590 89/100, tegenover 88/100 voor de Synology RT1900ac.
Conclusie
De AVM Fritz!Box 7590 presteert nipt het snelst van 48 recent geteste wifi-routers in onze benchmarks. Functioneel is het een erg uitgebreid apparaat, maar dat drijft de prijs ook op. De bijna even snelle Synology RT1900ac heeft geen ingebouwde modem of dect-server of telefoniefuncties, maar is logischerwijze minder duur.
Prijs: 299 euro
Bron: www.diskidee.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier