Als gevolg van zijn historische groei zit de Belgische intercommunale Tecteo vandaag verspreid over verschillende locaties. Om al die sites toch onderling te kunnen verbinden in één efficiënt netwerk heeft Tecteo een driejarenproject opgestart waarbij onder meer gebruik wordt gemaakt van virtualisatie. Met eventueel later de opstap naar cloud computing.

Tecteo is een intercommunale met vier uiteenlopende activiteiten en merken: RESA voor de activiteiten als distributienetbeheerder (dnb), Voo voor het ’triple play’-aanbod (digitale televisie, breedbandinternet en telefoon) op netten in Wallonië en Brussel, Tecteo Energy voor partnerships in de energiesector, en Tecteo Invest voor de verschillende financiële participaties van de groep. “Eigenlijk moet je de geschiedenis van ons bedrijf kennen om onze huidige situatie te begrijpen”, zegt Régis Pitolet, Director Datacenter Management bij Tecteo. “Wij zijn in feite gegroeid via de overname van heel wat kleine kmo’s met het logische gevolg dat al die locaties niet onderling verbonden waren. Daarom zijn we een project opgestart om al die sites op een en hetzelfde netwerk te brengen over een periode van drie jaar, en virtualisatie moet ons daarbij helpen om al die aparte locaties vlotter te verbinden. Uiteraard zal virtualisatie ons nog bijkomende voordelen brengen zoals een daling van onze operationele kosten met besparingen op hardware en onderhoud, en ik reken er ook op dat de complexiteit van onze infra- structuur zal verminderen. We merken nu al dat we ook veel sneller op de vragen van de business kunnen inspelen zodat ook de dienstverlening erop vooruitgaat.”

Core business intern

Op een aparte cloudoplossing voor SharePoint na (om aan file-sharing te kunnen doen dwars over alle sites heen) zijn er bij Tecteo vandaag nog geen projecten om echt naar de cloud te gaan, zegt Pitolet. “We hebben enkel een consolidatieproject uitgevoerd en werken nu een automatisering uit van onze private cloud, intern, om zeer snel een server ter beschikking te kunnen stellen wanneer daarnaar gevraagd wordt. Op middellange termijn gaan we wel kijken wanneer iemand met een vraag komt, of we die oplossing dan intern gaan plaatsen, in onze private cloud, of extern in een SaaS-model in een publieke cloud. Virtualisatie wordt vaak gezien als een eerste stap naar de cloud, maar ik denk toch dat we strategisch gezien onze core business intern gaan houden. Al sluit ik op middellange termijn wel geen interactie met een externe cloud uit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content