Medewerkers, dealers en eindgebruikers leren de toepassingen uit het portfolio van Agfa HealthCare kennen via e-learning. Instruxion ontwikkelde een viertal cursussen die draaien op SAP Learning Solutions.

“Er was een gebrek aan transparantie rond trainingen binnen het bedrijf”, zegt Bart Van Hove, e-learning manager bij Agfa HealthCare. “We wilden een duidelijk zicht krijgen op het aanbod, het gebruik en de kosten van de bestaande opleidingen.” Dat leidde tot de implementatie van SAP Learning Solutions. Het lms (learning management system) stelde Agfa HealthCare d tegelijk in staat om e-learning op grote schaal in te voeren. “We hebben een duidelijke e-learningstrategie ontwikkeld. Uiteraard wilden we er in de eerste plaats de interne medewerkers van Agfa HealthCare mee bereiken. Daarnaast moest er training komen voor de dealers uit het indirecte kanaal, die onze oplossingen verkopen en onderhouden. Verder was er ook behoefte aan training voor de eindgebruikers: de medewerkers van ziekenhuizen die met de software van Agfa HealthCare aan de slag gaan.” Agfa HealthCare besliste om de opleidingsprogramma’s – met name die voor de radiologie-oplossingen – zo veel mogelijk in eigen huis aan te maken. Door een overname in de Verenigde Staten is het bedrijf sinds enige tijd ook in de cardiologiemarkt actief. Voor de basiscursus rond die oplossingen besliste Agfa HealthCare samen te werken met het Belgische In-struxion.

Visueel aantrekkelijk

“De beslissing om een externe partij aan te trekken heeft ook met kostenbewustzijn te maken”, stelt Bart Van Hove. “De cursussen voor ons verkoopteam wijzigen vrij vaak. Daarom houden we de ontwikkeling ervan liever in eigen hand. Voor een training met een lange levenscyclus – zoals de basiscursus voor cardiologietoepassingen – is het interessanter met een externe partner te werken.” Bovendien kreeg Agfa HealthCare vanuit de markt zelf steeds meer vraag naar opleiding via e-learning. “Voor ziekenhuisafdelingen is e-learning het ideale alternatief om opleiding te geven. Je kunt die diensten niet zomaar een tijdje sluiten om de medewerkers naar een klassikale training te sturen.” “We vroegen In-struxion in de eerste plaats om inhoudelijk sterke, maar tegelijk visueel aantrekkelijke cursussen te ontwikkelen. De opbouw en stijl van de opleiding moet de deelnemers voldoende motiveren, zodat ze de training tot het eind volgen.” Op vraag van Agfa HealthCare ontwikkelde Instruxion naast de cardiocursus nog drie e-learningprogramma’s. Een aantal van de cursussen is gericht op de eindgebruikers van toepassingen in de ziekenhuizen. Het gaat onder meer om een e-learningprogramma rond IMPAX, de beheerssoftware voor radiografische beelden. Verder ontwikkelde Instruxion ook een cursus voor de toepassing iPlan: een opleidingstraject voor eindgebruikers in ziekenhuizen die met de planningssoftware van Agfa HealthCare leren werken. Tot slot bedacht Instruxion de opleiding ‘Introduction to digital radiography’. Dat traject is bedoeld om de eigen medewerkers van Agfa HealthCare wegwijs te maken in de wereld van de digitale radiologie. Agfa gebruikt die opleiding ook in het dealernetwerk. Alles samen zijn er bij Agfa HealthCare intern 3.300 actieve learners op het lms. Daarnaast volgen een kleine duizend externe gebruikers de opleidingen bij de dealers en in de ziekenhuizen

Extra voordelen

“Bij e-learning kun je niet volstaan met de opleiding gewoon aan te bieden”, zegt Bart Van Hove, die voor hij bij Agfa HealthCare terecht kwam al ervaring opdeed met e-learning bij de overheid en in het bedrijfsleven. “E-learning vraagt extra promotie, want de medewerkers van een bedrijf gaan niet altijd zelf op zoek naar manieren om hun kennis bij te spijkeren.” Agfa HealthCare bracht de voordelen van e-learning en de beschikbaarheid van de e-learningtrajecten onder meer via een introductiefilmpje onder de aandacht. Instruxion ondersteunde Agfa HealthCare zowel bij de gevoerde communicatie als bij de technische ingrepen die vereist waren op het lms.

Voor Agfa HealthCare bracht het gebruik van e-learning alvast enkele belangrijke voordelen met zich mee. “Vroeger had het verkoopteam minder behoefte aan opleiding. Het portfolio bleef toen over een langere tijd ongewijzigd. Vandaag is de situatie helemaal anders. Er komen steeds sneller nieuwe producten en toepassingen bij, waarbij er steevast meer vraag naar specifieke training ontstaat.” Via e-learning stelt Agfa HealthCare de nodige informatie ter beschikking. Bovendien laat de werkwijze toe om ook de resultaten van de training te meten en op die manier het verkoopteam beter op te volgen.

Dries Van Damme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content