Als het op het gebruik van IoT-technologie aankomt, beperken bedrijven zich vaak nog tot het verbeteren van hun eigen operationele werking. Beveiligingsspecialist Alertis bewijst dat u het Internet of Things ook kan inzetten om nieuwe of verbeterde diensten voor uw klanten te ontwikkelen.

Alertis levert technologische oplossingen voor brand- en inbraakdetectie, camerabewaking en toegangscontrole. “Kortom: alle vormen van technologische beveiliging voor bedrijfsklanten voor wie veiligheid een kritisch gegeven is”, zegt CEO Guy Slagmulder. Die klanten zijn grosso modo actief in een vijftal sectoren: zorg, industrie, logistiek, ontspanning (hotels, zwembaden), onroerend erfgoed (beschermde monumenten) en zogenoemde utilitaire gebouwen (zoals overheidsgebouwen van steden en gemeenten).

Voor SafeSpace, een nieuwe dienst voor beveiligingsbeheer op afstand, komt het bedrijf nu met een IoT-oplossing voor brandveiligheid. Het systeem werd gemaakt samen met IoT-specialist OQuila, zelf een joint venture van de IT-dienstverleners Spikes en Orbid. “Daarbij gaat het om centrales die wij parametriseren in functie van de noden van de klant. Zo kunnen wij verschillende ‘alerts’ of acties instellen: van het activeren van een sirene tot het automatisch verwittigen van de brandweer.” Wettelijke vereisten – van de overheid maar ook van verzekeraars, bijvoorbeeld – maken een jaarlijkse controle van die centrales noodzakelijk.

“Traditioneel gaat een technieker van ons eenmaal per jaar bij de klant ter plaatse om een aantal testen en controles uit te voeren”, legt Slagmulder uit. “Met SafeSpace kan je – en dan bedoel ik niet alleen wij maar ook de klant zelf – die systemen voortaan controleren vanop afstand.” Hij haalt een concreet voorbeeld aan uit de zorgsector, waar één enkele verantwoordelijke vaak voor de beveiliging van een hele groep van woonzorgcentra moet instaan. “Die persoon kan dat nu veel efficiënter met behulp van onze beheerconsole. Bovendien levert die console ook een pak informatie op die ons toelaat om preventief onderhoud uit te voeren op die systemen en sneller te reageren als er iets fout loopt.”

De console laat ons toe preventief onderhoud uit te voeren. Met SafeSpace kan je systemen voortaan controleren vanop afstand

Microsoft Azure IoT

Een centraal onderdeel van de SafeSpace-oplossing is het Microsoft Azure Platform. “Microsoft is zo’n beetje onze huisleverancier voor bedrijfssoftware. Naast de Office-omgeving maken we ook gebruik van SharePoint en Microsoft Dynamics NAV”, vertelt Dries Debouvere, Trainer Innovations & Technical Product specialist bij Alertis. Maar dat was natuurlijk niet de enige reden om voor Azure te kiezen. “De laatste jaren heeft Microsoft Azure tot vijf miljard geïnvesteerd in zijn IoT-platform. Microsoft Azure zal ook niet zo gauw failliet gaan, wat een belangrijke mate van zekerheid biedt voor ons en onze klanten. Bovendien kan je op het Microsoft Azure Platform gebruikmaken van verschillende services, bijvoorbeeld voor ontwikkeling, testen, beveiliging, uitrol en management. Zo kan je een gestructureerd pakket op jouw maat samenstellen dat je gericht helpt om je eigen IoT-platform te ontwikkelen”, besluit Debouvere.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content