‘Alle innovatie start bij Linux’

Enthousiasme alom bij de eerste echt Belgische editie van het Red Hat Forum. De openbrongemeenschap voelt zich duidelijk in een winning mood. “Terecht, want Linux is de basis van alle technologische innovatie”, zegt Stefanie Chiras van Red Hat.

IBM die Red Hat koopt, Microsoft die enthousiast ook Linux omarmt en pakweg HPE en VMware die voluit voor Kubernetes kiezen: het is een understatement om te zeggen dat het open source voor de wind gaat. Een tijdelijk momentum, of wordt 2020 echt een scharnierjaar voor openbron? Bij Red Hat is het vertrouwen in de toekomst duidelijk groter dan ooit. De overname door IBM – dat Red Hat (voorlopig?) eerder ongemoeid laat – zorgt voor extra credibiliteit voor de openbronoplossingen van het bedrijf. “Linux is de basis van al onze software. Alles wat we doen, delen we met de community en met onze klanten”, vertelt Michel Isnard, vice president EMEA-sales bij Red Hat. “We willen van Linux dé standaard in bedrijven maken. Dat doel is volgens ons zeker haalbaar, want Linux is nu al het meest gekozen platform voor IT-ontwikkeling”, zegt Isnard, die het zelfs nog wat straffer durft stellen. “Open source is de bron van alle technologische innovatie”, noteren we.

Linux in opmars

Stefanie Chiras, vice president & general manager van de Red Hat Enterprise Linux business (RHEL) unit bij Red Hat, valt hem even later volmondig bij in een gesprek dat we met haar hebben in de coulissen van het Red Hat Forum. “Linux heeft inderdaad alle innovaties als cloud, AI en containerisation, mogelijk gemaakt. De reden is simpel. Het zijn ontwikkelaars die innovatie stuwen, en het zijn ontwikkelaars die in de eerste plaats Linux kiezen”, aldus Chiras. Of 2019 en 2020 scharnierjaren worden voor open source, wil Chiras eigenlijk niet gezegd hebben. “De opmars is al even bezig”, klinkt het. Cijfers van IDC lijken dat te bevestigen. RHEL abonnementen stegen in 2018 met 14%, waardoor RHEL in totaal al meer dan 33% van de markt in betalende besturingssystemen pakt. Uiteraard is het Microsoft dat daar nog steeds domineert met 47,8%. In totaal zijn betalende Linux-distributies nu samen al goed voor meer dan 51% van alle commerciële server-besturingssystemen.

'Alle innovatie start bij Linux'

‘Hybrid is the new datacenter’

Volgens Stefanie Chiras is de hele trend richting hybrid cloud een extra accelerator voor open source. “Cloud is voor quasi elke klant strategisch geworden en een essentieel onderdeel van hun IT. De beslissingen worden echter genomen in de managementlaag daarboven en daar waar automatisering toegevoegd wordt. Dat is waar de hybrid cloud tot zijn recht komt en waar open source zijn kracht ook bewijst”, aldus Chiras. Met de publieke cloud voor flexibiliteit in businessmodellen, maar met het besef dat er ‘on premise’ altijd wel bepaalde kritische infrastructuur en/of data en toepassingen zullen blijven draaien. “Dat maakt dat het hybride model voor ons eigenlijk het nieuwe datacenter betekent. En wie toekomstgericht denkt, weet dat open source dan de enige manier is om de komende 5 à 10 jaar zeker over de nodige flexibiliteit te blijven beschikken”, besluit Chiras.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content