Ambitieuze jongedames

Karlien De Brucker

Laurence Schuurman kreeg haar titel Young ICT Lady of the Year zeker niet cadeau: ze moest afrekenen met stevige concurrentie van deze vier jongedames, die we heel graag nog even aan u voorstellen.

Karlien De Brucker Project manager, KBC “We moeten iedereen mee krijgen met de digitalisering”

Deze Master in Handelswetenschappen bezwijkt niet onder de druk die een team van hoofdzakelijk mannelijke technici, gadgetfreaks en innovatieve denkers kan uitoefenen. Integendeel, op de innovatieafdeling van KBC kostte het Karlien De Brucker (geboren in 1986) slechts een paar maanden de tijd om een ??systeem voor de authenticatie van documenten te ontwerpen en te bouwen, gebaseerd op blockchaintechnologie – een primeur in de Belgische financiële sector. Een hele prestatie, want de technologie was volledig nieuw voor Karlien, maar ook voor KBC zelf. Eerder was ze ook al betrokken bij het Touch-betalingssysteem van KBC: haar eerste succes. Maar succes hebben in IT-projecten is niet het enige doel in haar leven. “Mijn eerste en belangrijkste doel is digitalisering toegankelijk maken voor iedereen, ongeacht geslacht, leeftijd en etniciteit. Ik wil er mee voor zorgen dat we iederéén mee krijgen met die digitalisering”, zei Karlien tijdens haar presentatie voor de jury.

Ellen Sano
Ellen Sano

Ellen Sano Managing director, Yuki “Laat ons boekhouden weer sexy maken”

De belangrijkste ambitie van deze Master in de Toegepaste Economische Wetenschappen? Boekhouden weer sexy maken! Ellen Sano (geboren in 1989) wil dat realiseren als managing director van de start-up Yuki. Yuki is een ‘robot accounting service’: een zelflerende, community-gedreven, volledig automatische boekhoudsoftware, voor zowel bedrijven als accountants. Met succes, want Yuki bedient al meer dan 6.500 bedrijven in België. Op 28-jarige leeftijd liet ze het Belgische kantoor doorgroeien van twee personen en 400 klanten tot een IT-gedreven bedrijf met 25 werknemers (waarvan de helft vrouwen) en een omzet van 2,5 miljoen euro. “We implementeren AI-oplossingen in een nogal conservatieve omgeving. Dat is een grote uitdaging”, aldus Ellen, die ook nadenkt over de technologische evolutie in onze maatschappij en in de industrie. Die gedachten publiceert ze regelmatig in een reeks blogberichten.

Annelies Van der Borght
Annelies Van der Borght

Annelies Van der Borght Senior consultant AR/VR, Delaware “Ik wil meisjes tonen dat programmeren een leuke job is”

Wat maakt iemand tot een groot ambassadeur? Ze moet plezier en passie over het onderwerp uitstralen en dat merk je meteen aan Annelies Van der Borght (geboren in 1988). “Ik ben een ontwikkelaar met hart en ziel!” Delaware zag dit ook en promoveerde haar al snel tot senior consultant. Bovendien kreeg ze op haar jonge leeftijd (toen nog geen 30) de verantwoordelijkheid over de Field Anywhere-oplossing (voor fabrieksonderhoud en klantenservice-veldingenieurs). Sterker nog, ze werd een van de pioniers bij Delaware rond het gebruik, de best practices en het onderzoek van augmented en virtual reality (AR /VR). Tijdens haar presentatie toonde ze de jury meteen wat ze met de HoloLens bijvoorbeeld realiseert. “AR en VR openden een heel nieuwe wereld voor mij en die boodschap wil ik uitdragen. Ik wil ook een ambassadeur zijn en meisjes en vrouwen tonen dat je als ontwikkelaar zeker kansen hebt én dat het een ongelofelijk leuke job is!”, aldus een enthousiaste Annelies.

Katty Verresen
Katty Verresen

Katty Verresen Business development manager Hybrid Cloud, Realdolmen “Ik wil de passie voor ICT doorgeven”

Ja, vrouwen kunnen al op jonge leeftijd gepassioneerd zijn door ICT. “Op 16-jarige leeftijd was ik er al van overtuigd dat ICT mijn toekomst zou zijn”, vertelt Katty Verresen (geboren in 1985), Met haar diepgaande ervaring met Microsoft-producten werd deze Bachelor Media- en Communicatietechnologie een Microsoft-ambassadeur bij Realdolmen. Ondertussen ligt haar focus op hybrid cloud en vooral dan Microsoft Azure. Maar haar collega’s beschouwen haar in staat om elke toekomstige functie aan te pakken, of het nu gaat om verkoop, bedrijfsontwikkeling, people management of topmanagement. ‘Girl power’ typeert Katty, die ook in het verleden al eens kandidaat was voor Young ICT Lady of the Year. Haar enthousiasme beperkt zich dus zeker niet tot alleen maar Realdolmen: zo is ze ook al actief betrokken bij initiatieven als CoderDojo en WeGoSTEM. In die projecten hoopt ze de passie voor ICT ook door te geven aan een jongere generatie. Wedden dat ze dat ook bij haar twee jonge dochters zal doen?

Jury

De – op de hoofdredacteur van Data News en tevens juryvoorzitter na – 100 procent vrouwelijke jury bestaat uit ex-winnaars en voorzitters van IT- en netwerkverenigingen. Dit zijn de juryleden:

Saskia Van Uffelen

ICT Woman of the Year 2011

Martine Tempels

ICT Woman of the Year 2012

Ada Sekirin

ICT Woman of the Year 2013

Pascale Van Damme

ICT Woman of the Year 2014/ Agoria ICT

Joke Dehond

ICT Woman of the Year 2015

Annemie Depuydt

ICT Woman of the Year 2016

Muriel De Lathouwer

ICT Woman of the Year 2017

Wendy Vermoesen

Young ICT Lady of the Year 2014

Ellen Van Den Berghe

Young ICT Lady of the Year 2015

Ursula L-J Dongmo

Young ICT Lady of the Year 2016

Valerie Taerwe

Young ICT Lady of the Year 2017

Veerle Lozie

CIO of the Year 2014

Danielle Jacobs

Voorzitter Beltug

Ingrid Hoffman

Managing director ADM

Karen Boers

Managing director StartUps.be

Inge Geerdens

CEO CVwarehouse

Els Bellens

Redactrice Data News

Kristof Van der Stadt

Hoofdredacteur Data News/Juryvoorzitter

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content