Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Het Belgische bedrijf Amplidata werd opgericht in 2008 en wordt steeds meer een vaste waarde dankzij zijn betrouwbaarheid en beschikbaarheid voor de opslag van grote volumes ongestructureerde data. Opmerkelijke successen zijn het Jazzfestival van Montreux of de Belgische groep voor online media Massive Media.

Amplidata is gespecialiseerd in de opslag op schijf van grote volumes ongestructureerde data, een segment dat momenteel een heuse boom kent. Bovendien mikt het bedrijf vooral op de wereld van entertainment en media, cloud en online applicaties zoals SaaS. Met een intern ontwikkelde technologie, die de naam Optimized Object Storage (OOS) kreeg, garandeert Amplidata een uitstekende beschikbaarheidgraad en duurzaamheid tegen een lage kostprijs. Zo maakt het bedrijf gewag van besparingen die tot 90 % kunnen oplopen in vergelijking met traditionele RAID-opslag.

Het bedrijf beweert dat het uptimes van het type ’ten 9’s’ kan bereiken en een evolutiviteit die tot verschillende petabytes kan oplopen (meegevoerd op de golf van big data). Het benadrukt dat zijn storage object de bestaande file systems kan vervangen.

Referenties

Sinds enkele maanden is Amplidata partner van het Jazzfestival van Montreux om een digitaal archief op te bouwen op basis van disks van de concerten uit 45 jaar festivals, goed voor meer dan 5.000 concerturen, in partnerschap met de Ecole Polytechnique Federale van Lausanne. De bedoeling is om over te stappen van een statisch archief op lto5-tapes naar een dynamisch archief dat naast video’s ook 5.000 uur aan audio-opnames, 3.000 beschrijvingen van concerten bevat, dit alles verfraaid met foto’s, persberichten, enz. Dat is maar liefst 1 PB aan gegevens, verspreid over 28 knooppunten die zowel online toegankelijk zijn als in de toekomstige Jazz Montreux cafés (naar het voorbeeld van de Hard Rock Cafés).

Tot slot haalde het bedrijf onlangs een contract binnen met de Belgische mediagroep Massive Media, die de infrastructuur van het sociale platform Netlog ondersteunt, voor de levering van een online opslagsysteem dat de foto’s, video’s en bestanden van zowat 80 miljoen Netlog-gebruikers kan opslaan. Volgens Amplidata zou deze infrastructuur van het type Optimized Object Storage 50 tot 70 % minder capaciteit verbruiken dan een traditionele oplossing. Vandaar de lagere kosten voor opslag en verbruik, om nog maar te zwijgen van een daling van de onderhoudskosten dankzij self-managing- en self-healingtechnologie.

Amplidata telt ongeveer dertig werknemers en werd mee opgericht door Wim De Wispelaere. Het kan bogen op een team van opslagveteranen dat aan de oorsprong lag van DCT (DataCenter Technologies), dat in 2005 werd overgenomen door Symantec, en van Dedigate (opgeslorpt door Terremark in 2005).

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content