Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Tele Atlas, de ontwerper van digitale kaarten, heeft APC gekozen als partner voor de implementatie van zijn datacenters in de wereld. Daarbij stond België model voor de andere sites.

Het Nederlandse Tele Atlas, producent van digitale kaarten en dynamische inhoud voor navigatiesystemen, beschikt wereldwijd over vier datacenters: Gent (Emea-zetel van de groep), Lódz (Polen), Lebanon (Oostkust VS), en Sjanghai (China). In totaal beheren deze centra zo’n 500 TB aan gegevens, waarvan 200 TB in Gent.

Toen het bedrijf in 2006 besloot om zijn hoofdzetel (en dus ook zijn datacenter) te verhuizen, besliste het tegelijk om zijn infrastructuur volledig te vernieuwen. “Het oude datacenter met vijf gekoelde racks bereikte stilaan zijn verzadigingspunt. We hadden ook problemen met de harmonisatie van de temperatuur wegens hot spots“, zegt Annie Van der Haegen, IT Operations Belgium.

Op initiatief van Automation, implementatiepartner van APC in België (dat trouwens al de UPS’en leverde), verdiepte Tele Atlas zich in de infrastructuuroplossing van APC. De groep overwoog tegelijkertijd een gelijkaardige oplossing voor zijn datacenter in Lebanon (het product van de overname van Geographic Data Technology). De nauwe samenwerking van APC, Automation en Fabricom (voor de elektrische onderdelen en het datanetwerk) zorgde ervoor dat het nieuwe datacenter er kwam binnen de erg krappe, opgelegde termijn. De designtool van APC speelde daarin een niet onbelangrijke rol. Na de goedkeuring van het project kregen de partners immers maar 8 weken om het volledige datacenter te installeren, dus niet enkel de servers maar ook de koelsystemen (2 maal 200 kW, met koeling via water op 8 °C) en de elektrische installatie (elektrisch vermogen van 240 kVA met UPS en dieselgenerator met een autonomie van 72 uur), inclusief volledige redundantie.

Gent

Het nieuwe datacenter in Gent beslaat een oppervlakte van 134 m2 en omvat momenteel zo’n 35 InfraStruXure-kasten van 42 U met bladeservers van HP en Sun, opslageenheden van Hitachi, Sun en NetApp (voor een capaciteit van zo’n 200 TB), met geïntegreerde koeling, temperatuur- en luchtvochtigheidscontrole, verdeling van de stroom en een noodstroomgenerator.

Amper 2,5 jaar na de ingebruikname plant Tele Atlas echter al een uitbreiding van zijn 35 m2 grote datacenter met 4 racks (plus nog eens 4 bijkomende) en een opslagrack. Daar komen dan racks van 48 U, voor een nog hogere densiteit, met virtualisering (ESX van VMware) en consolidatie van de servers.

In totaal zal het datacenter dus zo’n 200 fysieke en 270 gevirtualiseerde servers bevatten en een opslagcapaciteit van 400 TB. Het wordt daarmee het belangrijkste datacenter van de Tele Atlas-groep.

Internationale standaard

Na Gent en dus ook Lebanon, zal de infrastructuur van APC als internationale standaard gelden. De datacenters in Polen en China gebruiken nu ook de technologie van APC, hoewel niet alle sites zijn uitgerust met in-row-koeling. Voor het beheer van zijn datacenters heeft Tele Atlas gekozen voor InfraStruXure Manager van APC, voor een snelle algemene controle en een gedetailleerd onderzoek van elk element in de infrastructuur. Deze InfraStruXure Manager is overigens via een interface verbonden met het opensource monitoringsysteem van Hobbit, dat voor het beheer van alle it zorgt.

Annie Verhaegen is tevreden over de flexibiliteit en de modulevorm van de APC-oplossing: “We hebben vier bijkomende koeleenheden kunnen installeren zonder de activiteiten te hoeven onderbreken”. Verhaegen raadt wel aan om extra veel aandacht te besteden aan de “randaspecten” van de infrastructuur, zoals de elektrische systemen en de koeling. “Het is belangrijk om partnerships aan te gaan met lokale leveranciers.”

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content