De Luikse ondernemer Vincent Keunen gaf aan zijn nieuwe project de naam van een archipel in de Indische Oceaan die al lange tijd onbewoond is. Hij wil zo ingaan tegen de huidige eilanden van informatie waar hij op een pijnlijke manier mee te maken kreeg in de medische wereld.

Ondernemer en voormalig it-directeur Vincent Keunen heeft een nieuwe uitdaging : een nieuw product ontwerpen waarmee hij voor een internationale doorbraak wil zorgen. Zijn keuze voor medische informatica kan worden verklaard door zijn professionele achtergrond : hij nam met zijn bedrijf Manex deel aan verschillende grootschalige medische informaticaprojecten, zoals de medische mailboxen meXi en Medibridge in België, die 15.000 artsen, ziekenhuizen en laboratoria in België met elkaar verbinden, en het medische preventiedossier van Idewe, dat meer dan 400.000 werknemers beheert.

Maar zijn motor werd ook en vooral aangedreven door een pijnlijke persoonlijke ervaring. In 2007 kreeg hij zelf (toen 43), samen met zijn zoon Pierre (die op dat moment 10 jaar was) te kampen met de vreselijke diagnose van kanker, respectievelijk leukemie en botkanker. Vandaag de dag prijzen ze de vooruitgang van de moderne geneeskunde die ervoor heeft gezorgd dat ze er allebei nog zijn, en in goede gezondheid verkeren, en erover kunnen praten. Maar de ervaring zorgde ook voor een klik : “Tijdens de behandeling van Pierre kon ik zien hoe catastrofaal het gesteld was met het beheer van medische informatie”, legt Vincent Keunen uit. Op zijn blog vincent.keunen.net legt hij de hiaten bloot die hij kon vaststellen bij het delen van medische gegevens.

OP TESTFLIGHT VAN APPLE

Om bij te dragen tot een betere communicatie tussen patiënten en artsen richtte Vincent Keunen eind 2014 A7Software op, een bedrijf dat de mobiele applicatie Andaman7 momenteel in testversie uitbrengt via het recente TestFlight-systeem van Apple. In deze gratis ‘testvlucht’-fase kan de app uitgetest worden en kunnen 1.000 mensen wereldwijd hun feedback geven. “Wij zijn van plan om de app twee tot drie maanden uit te testen voordat we de stap naar de App Store zetten. Dit zal afhangen van de feedback van de mensen en de verbeteringen die we moeten aanbrengen aan de interface.” De app zal dan voor iedereen toegankelijk zijn, in het Engels en het Frans. Eerst op iPad en later ook op iPhone en Android.

Maar wat houdt deze app nu precies in ? “Andaman7 is in de eerste plaats een tool voor samenwerking tussen artsen en patiënten, in aanvulling op de openbare systemen, zoals het Waalse Gezondheidsnet. De patiënt kan zelf zijn persoonlijke medische gegevens beheren (vaccinaties, allergieën, intoleranties, enz.) en heeft ze altijd bij de hand op zijn smartphone, ook in het buitenland.” De app kan ook gebruikt worden door ouders om de gegevens van hun kinderen te beheren of door kinderen om de gegevens van hun bejaarde ouders te beheren. “Voor de artsen biedt de mobiele app toegang tot de patiëntgegevens tijdens een huisbezoek bijvoorbeeld. De app maakt uitwisselingen tussen huisartsen en specialisten ook gemakkelijker”, aldus Vincent Keunen, die benadrukt dat de app goed beveiligd is. Er worden geen gegevens opgeslagen in de ‘cloud’, alles blijft lokaal. Andaman7 liet zich inspireren door de strenge veiligheidsnormen die gehanteerd worden in België voor het samenvattende nooddossier (Sumehr). Andaman7 is dus een combinatie van twee mobiele applicaties, de ene voor de arts om alle patiëntendossiers te beheren, en de andere voor de patiënt om zijn eigen medisch dossier te beheren. Vincent Keunen zegt dat hij elders in de wereld niets vergelijkbaars heeft gevonden. “Er zijn wel heel wat openbare initiatieven, zoals het ‘patiëntendossier’ of, omgekeerd, tools voor het beheer van de persoonlijke gezondheid die gericht zijn op zelfmedicatie.”

Gezien zijn internationale ambities wil Andaman7 ook zo “generisch” mogelijk zijn, zonder uitsluiting op een later tijdstip van eventuele integraties met lokale medische informatiesystemen. Op het vlak van design maakt Andaman7 gebruik van de mogelijkheden van het touchscreen van een tablet en smartphone en is de app van plan om een spraakherkenningsfunctie (eerst op iPhone) te integreren. Op termijn komen er ook functies om foto’s door te sturen (voorschriften, bijsluiters, enz.), met de mogelijkheid om annotaties toe te voegen. Andaman7 wordt momenteel gehost bij de incubator LeanSquare (Meusinvest) en de app haalde al zo’n 500.000 euro aan investeringen op. Een groot deel daarvan komt van het vorige bedrijf van Vincent Keunen, dat hij heeft doorverkocht. Bovendien hoopt Andaman7 tot 250.000 euro binnen te rijven in het kader van het Europese FIware-project. Dit is de enige Belgische start-up die werd geselecteerd voor de medische sector (onder 200 kandidaten). In het Waalse Gewest ligt er ook een dossier voor terugvorderbare voorschotten ter studie op tafel. “Zodra het product goed gelanceerd is, zullen we het kapitaal openstellen voor externe investeerders”, voorspelt Vincent Keunen. Silicon Valley lijkt voor hem een must, maar het bedrijf naar ginder laten verhuizen is dan weer een brug te ver.

De applicatie is gratis. Andaman7 is van plan om zijn geld vooral terug te winnen via doelgerichte en “discrete” reclame op het ‘artsenluik’ van de app.

Olivier Fabes

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content