Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Na desktopvirtualisatie begint Atlantis Computing nu met servervirtualisatie om een software-defined datacenter aan te bieden.

Namen als VMware, Microsoft en Citrix klinken vanzelfsprekend in de oren als we het hebben over desktopvirtualisatie, maar Atlantis Computing denkt specifieke argumenten op tafel te kunnen leggen. Meer bepaald op het vlak van implementatiegemak, parkbeheer en roi, maar ook wat de schaalbaarheid van zijn aanbod en de prestaties betreft. Voorzitter en ceo Bernard Harguindeguy noemt als belangrijke referentie (onder andere) JP Morgan Chase en zijn 100.000 gevirtualiseerde desktops. “De grootste ontplooiing van gevirtualiseerde desktops ter wereld, die tegelijkertijd in de Verenigde Staten en Europa geïnstalleerd werden”, bevestigt hij.

KOSTPRIJS

Andere troeven van de aanpak van Atlantis Computing zijn de zeer beperkte (of nagenoeg onbestaande) opslagruimte die nodig is op de desktop. “Opslag vormt het grootste probleem bij een vdi-implementatie, vanwege de hoge kostprijs”, benadrukt de baas van Atlantis. Ook de opstart- en reactietijd zijn “bijna sneller dan op een pc dankzij het gebruik van ram-geheugen als primaire opslag voor de applicaties en het gebruik van on-the-fly deduplicatie en compressie” (naast tools om de trafiek te optimaliseren). Het bedrijf benadrukt ook zijn neutraliteit tegenover de soort hypervisor, opslag, netwerk of applicatie die moet worden ondersteund.

Bovendien “kunnen we de kosten van vdi echt rechtvaardigen, bovenop de hierboven genoemde voordelen”, merkt de ceo nog op. Naar eigen zeggen werden er de voorbije 3 jaar maar liefst 500.000 licenties verkocht. “Sinds 4 jaar verdubbelt onze omzet elk jaar, terwijl we onze installed base in 2013 hebben verdubbeld.”

Aanvankelijk mikte Atlantis op een appliance voor de ontplooiing, maar in 2010 koos het voor een pure softwareaanpak, die een makkelijkere en snellere update mogelijk maakt.

Atlantis verkoopt eigenlijk 2 producten: Atlantis ILIO Persistent VDI (een technologie die als minder disruptief wordt beschouwd omdat dezelfde desktopafbeelding als op de klassieke pc wordt gebruikt), en Atlantis ILIO Diskless VDI (dankzij een optimalisatiesoftware voor de opslag kan VMware View worden ingezet zonder opslag). “Wij zijn in feite de SAP Hana in-memory voor de desktop”, aldus nog Harguindeguy.

SOFTWARE-DEFINED DATACENTER

Na de servervirtualisatie pakt Atlantis nu het datacenter aan met zijn FlexCloud-aanbod, dat omschreven wordt als “complete software-defined datacenter.” “In het bedrijfsleven vormt de opslag de hoogste kostenpost”, volgens Harguindeguy. Telkens wanneer er gevirtualiseerde servers worden toegevoegd, moet er immers in opslag worden voorzien om zeker te zijn dat de applicatie over voldoende capaciteit en prestaties beschikt.

FlexCloud kan zowel de applicatie, de server als de opslag virtualiseren dankzij het gebruik van het ram-geheugen om de kritieke applicatie te ontkoppelen van de opslag en zo de opslag te optimaliseren. Het ram-geheugen wordt dan een opslagniveau. FlexCloud werkt met virtualisatieoplossingen van Citrix, Microsoft en VMware en kan er zelfs voor zorgen dat grote dynamische vm’s (virtuele machines) verplaatst kunnen worden tussen datacenters dankzij de Teleport-technologie (en kan in feite de eenvoud van VMotion tussen datacenters bieden). “Zo kunnen we gelijkaardige niveaus van prestaties, kosten en schaalbaarheid verzekeren voor de gevirtualiseerde servers en cloud”, besluit de baas van Atlantis.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content