Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Je moet heus niet naar Londen of San Francisco trekken om interessante oplossingen op de markt te brengen, zoals het Belgische Awingu bewijst.

Als gebruiker wil je eender welke bedrijfstoepassing, op elk ogenblik en van eender waar ter beschikking hebben, en dat bij voorkeur ook nog eens vanaf je lievelings ‘bring your own device’-toestel? Mooi, maar in de praktijk berokkent dat de ict-diensten van een bedrijf behoorlijk wat kopzorgen, en erger nog, kosten. Met zijn ‘Smart Global Office’-platform meent het jonge Awingu voor dit probleem een elegante en prijsgunstige oplossing te bieden.

HTML5

Hou alles centraal en bied gebruikers toegang tot de centrale infrastructuur, is een principe dat al dateert uit het tijdperk van de mainframes en de terminals, en sindsdien een hele rist nieuwe incarnaties heeft gekend (thin clients, vdi,…). Maar gewoonlijk vereisten die oplossingen een stuk (vaak bedrijfseigen) software op het toestel van de eindgebruiker, zoals een ‘agent’, met navenante noden aan updates, beheer en dies meer.

Het jonge Awingu – opgericht in 2011 – maakt zich sterk met zijn ‘Smart Global Office'(SGO) platform een ‘it-makelaar’ (it broker) in huis te hebben als verbindingsstuk tussen eender welk eindgebruikerstoestel voorzien van een html5-geschikte browser enerzijds, en schier eender welke toepassing in het bedrijf – inclusief maatwerk-erp toepassingen – anderzijds. “Windows-toepassingen, Linux-, ook mainframe-toepassingen, later ook ‘native’ AS/400 toepassingen… Ze kunnen allemaal door die broker in één workspace, met een ‘single point of entry’, worden aangeboden, met toegang tot alle toepassingen op verschillende platformen”, klinkt het. Daarbij kan centraal ook worden bepaald of de eindgebruiker ten volle gebruik kan maken van de toepassingen, of ze bijvoorbeeld enkel kan aanwenden om data te raadplegen, geïntegreerd met bestaande toegangs- en authenticatiesystemen, file server toegang en dergelijke. Naast vaste lijnen, kan ook toegang over wifi-netwerken en 3G-verbindingen worden verkregen.

Een sleutelkenmerk vormt het gebruik van html5, voor een makkelijker aanpassing aan de afbeeldingsmogelijkheden van verschillende eindgebruikerstoestellen, terwijl eender welke browser met html5-ondersteuning kan worden aangewend. Dus zonder nood aan een ‘agent’ op het eindgebruikerstoestel. Voorts biedt SGO hierdoor ook vlot bijkomende diensten als ondersteuning voor spraak en video, evenals het delen van een gestreamd document, in het kader van een samenwerking. Daarnaast kan je een sessie van het ene toestel naar een ander overzetten, om daar met die sessie verder te gaan. En er kan vanuit de cloud op een lokale (genetwerkte) printer worden afgedrukt. Ook de integratie met clouddiensten (zoals binnenkort Dropbox) is voorzien, terwijl met SGO ook ‘legaat-toepassingen’ vanuit de cloud toegankelijk worden.

Naast de gebruiksflexibiliteit, kan je met SGO ook het reële gebruik van toepassingen opvolgen, wat helpt bij het bepalen van het aantal nodige licenties (met dus potentiële besparingen).

TOEKOMSTGERICHT

Walter van Uytven, ceo van Awingu, is ervan overtuigd dat “de SGO-toepassing echt uniek is. Als eersten zijn we er in geslaagd een compleet en kosten-efficiënt antwoord te bieden op byod en op het mobile working vraagstuk.”

Hoe jeugdig Awingu ook is, heeft het team heel wat bedrijfservaring onder de riem, ook naar grote bedrijven toe. Zo maakte Walter van Uytven onlangs de overstap naar Awingu van Belgacom, waar hij directeur cloud & ict channels was voor de Belgacom-groep, evenals ceo van Belgacom Bridging ICT. Daarnaast heeft Awingu ook Kristof De Spiegeleer als executive lid in zijn de raad van bestuur – een gevestigde waarde in de wereld van innovatieve en opstartbedrijven. Recent kreeg Awingu nog een kapitaalinjectie van 2 miljoen euro. Voorts kan Awingu ook rekenen op een aantal gereputeerde partners, als Belgacom, NextiraOne, Samsung en sinds begin april ook SAIT. Naast het hoofdkwartier in Lochristi, heeft Awingu overigens ook een vestiging in de VS.

Guy Kindermans

“Als eersten zijn we er in geslaagd een compleet en kosten-efficiënt antwoord te bieden op byod en op het mobile working vraagstuk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content