Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Systeemintegrator Axio Systems staat bekend als specialist centrale it-infrastructuur maar richt zich vandaag ook op de virtualisering van de werkplek. De VirtualStorm-technologie speelt daarbij een centrale rol.

Terwijl de servervirtualisering zich duidelijk een weg baant in de bedrijfswereld, staat de virtualisering van desktops nog in de kinderschoenen. Toch biedt die manier van werken heel wat voordelen, zeggen de leveranciers van VDI-oplossingen (virtual desktop infrastructure). Naast VMware zijn dat ook Citrix en Microsoft. Zij zijn actief op een markt die door IDC op 2 miljard dollar wordt geraamd tegen 2011.

Aanval op de desktop

“Axio Systems heeft tot dusver zijn sporen vooral verdiend als systeemintegrator, met name van centrale ut-infrastructuur. Wij onderhouden ook nauwe contacten met Sun van wie wij de Executive Level-partner zijn”, zegt ceo Gert Van der Jeugt. Referenties zijn onder meer de Persgroep, Corelio, Tele Atlas, Hansen Transmissions, Mazda en de Universiteit van Gent. Opmerkelijk is dat de meeste klanten van Axio gelegen zijn in een straal van een uur rijden rond de bedrijfszetel in Wetteren. Dat vergemakkelijkt een snelle interventie bij de klant. “Onze klanten zijn vooral grote kmo’s die goed weten wat het verlies aan beschikbaarheid van hun infrastructuur kost.” Sinds kort echter beweegt Axio zich ook op de markt van de desktopvirtualisering (VDI), tenminste wat de infra-structuurkant betreft. Er is bijvoorbeeld geen sprake van om Microsoft Office te installeren. Het bedrijf wil de bestaande VDI-technologieën aanbieden, en dan vooral VMware (vooral sinds View 4) en VirtualStorm, dat op het X46-platform van Sun draait (zie inzet). “Bedrijven beginnen nu ook na te denken over de virtualisering van hun desktops en zijn vragende partij om hiervoor projecten te lanceren. Dat heeft ook te maken met het feit dat de bandbreedte nu grotere volumes aankan en binnen het bereik komt van bijvoorbeeld organisaties met filialen zonder interne it-manager.” Andere redenen waarom bedrijven omschakelen, zijn volgens Axio de migratie van Vista naar Windows 7, de beslissing om pc-parken te vervangen en de opkomst van teleworking.Maar desktopvirtualisering biedt nog andere voordelen: minder financieringskosten (opex), energiebesparing (elektriciteitsverbruik, warmteafgifte), lagere beheerskosten van de infrastructuur, vermindering van de opslagvolumes, makkelijke en snelle implementatie van applicaties (en van updates, patches, enz.), veiligheid (geen virussen), enz. Kortom, VDI maakt een optimalisering van het bestaande park mogelijk. Met zijn tien medewerkers voelt Axio uiteraard de huidige crisis, maar naar eigen zeggen kan het “de schade beperken” dankzij de diensten met toegevoegde waarde die het levert.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content