Axway was in het begin gespecialiseerd in software voor het uitwisselen van bestanden, vooral in de financiële wereld, maar is nu van plan om zich te concentreren op oplossingen en zich open te stellen voor andere sectoren waar veel gegevens worden uitgewisseld.

Marc Husquinet

Axway werd opgericht in de schoot van de Franse integrator Sopra Group en was in het begin gericht op de uitwisseling van bestanden, desgevallend gekoppeld aan een protocolconversie. De focus lag sterk op de financiële sector, waar er veel vraag is naar dergelijke producten. Na verloop van tijd nam de onderneming diverse oplossingen en vennootschappen over, zodat ze haar portefeuille en activiteitensectoren kon uitbreiden. Vooral op het vlak van EDI, de transformatie en beveiliging van uitwisselingen, business-to-business, enz.

Het oorspronkelijk op Frankrijk gerichte Axway heeft een wereldwijde dimensie gekregen, zowel door organische groei als door overnames. Zo is de vennootschap aanwezig in de Benelux sinds 2001, vanuit haar hoofdkantoor in Brussel. Met in het begin voornamelijk klanten in de financiële wereld (grote banken en verzekeringsmaatschappijen, en operators als Atos Worldline (het vroegere Banksys), maar ook industriële bedrijven.

Markten

“In het verleden richtten we ons vooral tot bedrijven die bestanden moesten uitwisselen en doorsturen”, legt Jo Van Audenhove, nieuwe directeur van Axway Benelux uit (eind maart verving hij Robert Catteau). “Maar nu richten we ons tot iedere organisatie die niet alleen informatie moet uitwisselen, maar deze uitwisseling ook moet beveiligen, controleren, enz.” Kortom, een soort ‘DHL voor bestanden’, maar dan een “die het pakket ook opent om er zeker van te zijn dat het beveiligd is en zelfs bepaalde delen ervan verzendt naar verschillende ontvangers.” Kortom, Axway biedt managed file transfer aan als onderdeel van een dynamisch b-to-b-netwerk.

Axway blijft zeker nog sterk aanwezig in de financiële wereld. “Sommigen hadden gedacht dat de file transfer plaats zou maken voor straight-through processing, maar het tegendeel is waar”, verduidelijkt Jo Van Audenhove nog. “Veel bedrijven buiten de bankwereld zijn zich nog niet bewust van de noodzaak om de informatie te beveiligen. VPN volstaat niet om de veiligheid van de verbindingen te waarborgen, gezien de behoeften op het gebied van flexibiliteit en snelheid van de gemeenschappen.” En de opkomst van cloud, ongeacht de vorm ervan, zal de vraag naar beveiligde uitwisseling alleen maar doen toenemen.

Evolutie

Axway werd in 2001 opgericht op initiatief van Sopra Group en werd er op 14 juni 2011 van gescheiden via spin-off en trok naar de beurs (NYS Euronext Parijs). Nu het onafhankelijk is, zet Axway zijn groei voort, terwijl het altijd winstgevend is gebleven. De Benelux is een historische markt in het parcours dat Axway heeft afgelegd, volgens Jo Van Audenhove een mooie vooruitgang die zich naar verwachting nog zal doorzetten (zonder cijfers te noemen, zoals een beursnotering vereist). Om de groei te ondersteunen moet het bedrijf technici en commerciële medewerkers aanwerven.

“We evolueren van de verkoop van technologie en software naar oplossingen in het kader van projecten”, verduidelijkt de baas van de Benelux nog. Hij noemde verwezenlijkingen voor de distributiesector, zoals Delhaize, “waar onze oplossingen ervoor zorgen dat info kan worden verstuurd van de kassa’s naar de backoffice voor het voorraadbeheer,” de financiële verzekeringssector, met referenties als ING, BNP Paribas Fortis of P&V Assurance, of nog een Belgische multinational die zijn cloud gebruikt om grote cad-bestanden door te sturen tussen haar dochterondernemingen over de hele wereld, en zelfs een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in slimme meters waarvoor Axway de uitwisselingen tussen de meters en de backoffice beheert. Want Axway richt zich steeds meer tot sectoren als de overheid, de industrie, telco’s en nutsbedrijven, de dienstensector, enz.

Het bedrijf moet het hoofd bieden aan de consolidatie van de markt en de concurrentie, maar Jo Van Audenhove wijst erop dat “Axway flexibiliteit en responsiviteit aan de dag legt door een vertrouwensrelatie op te bouwen met de klant en door best in class diensten te leveren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content