Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Veeam was aanvankelijk gespecialiseerd in de back-up van gevirtualiseerde omgevingen, maar wil bedrijven nu een oplossing bieden om hun data en applicaties 24/7 beschikbaar te maken.

Na zijn oprichting in 2006 spitste Veeam zich in eerste instantie toe op back-up en specialiseerde het bedrijf zich in gevirtualiseerde platformen van VMware en Microsoft Hyper-V (deze absolute prioriteit voor virtualisatie moet nu wel plaats ruimen voor de nakende lancering van Veeam Endpoint Backup Free voor desktops en laptops, zie onze website van 8 oktober). Geleidelijk aan breidde de onderneming de functies van haar aanbod uit om de beschikbaarheid van het datacenter aan te pakken.

“Aangezien de business voortaan een 24/7 beschikbaarheid vereist en de gebruikers op elk gewenst moment en snel toegang moeten krijgen tot hun gegevens en applicaties, is het niet langer mogelijk een beroep te doen op de traditionele back-uptools”, aldus Doug Hazelman, vicevoorzitter product strategy. Daar komt nog eens bij dat virtualisatie, opslag en cloud de situatie in een modern datacenter veranderen. Een rto (recovery time objective of maximaal toegestane onderbreking) of rpo (recovery point objective of maximaal toegestaan verlies van data) van enkele uren of zelfs dagen, is onaanvaardbaar geworden. “Wij garanderen een rtpo [combinatie van rto en rpo, nvdr] van minder dan 15 minuten”, aldus nog Hazelman.

AVAILABILITY SUITE 8

Met de Availability Suite Versie 8 die binnenkort op de markt komt, pakt Veeam 5 grote behoeften aan. Ten eerste een snel herstel, met andere woorden, een rto van enkele minuten. Volgens een onderzoek dat werd uitgevoerd met ESG bereikt amper 43 % van de gebruikers een vaste rto, tegenover 96 % voor Veeam-klanten. Voortaan kan dit met oplossingen voor snap-shots van HP en NetApp, en voor applicaties als Exchange, SharePoint, Active Directory en SQL. Ten tweede is er de integratie in één enkele tool van de back-up- en replicatiefuncties, met meer bepaald een ondersteuning van opslagsnapshots en een Veeam Cloud Connect. Veeam benadrukt trouwens hoe belangrijk het is de gemaakte back-ups te controleren, want 20 % van de back-ups mislukt en slechts 2 % van de back-ups wordt getest, volgens het onderzoek van ESG. Hiervoor biedt Veeam een VirtualLab aan om de back-ups van bestanden, vm’s en applicaties automatisch en continu te testen.

Om zoveel mogelijk risico’s te elimineren biedt Veeam in versie 8 een testtool van de upgrades en patches op feitelijke gegevens van de back-upbestanden aan. En om tot slot een volledig zicht op de virtuele infrastructuur te waarborgen, integreert Veeam nu instrumenten voor monitoring en rapportage, en ook voor het beheer van back-ups en replicaties.

INDIRECT

Om zijn aanbod op de markt te brengen kan Veeam rekenen op een netwerk van zo’n 25.000 partners en op technologische partnerships met voornamelijk VMware, Microsoft, NetApp, HP en Cisco.

Volgens The 451 Group zou Veeam in 2013 een omzet van 275 miljoen dollar hebben geboekt, dit is een stijging van 58 % ten opzichte van het vorige boekjaar, maar de onderneming geeft zelf geen cijfers omdat ze niet beursgenoteerd is. Enkele van de concurrenten zijn volgens het bureau Symantec, IBM, EMC, CommVault en HP, hoewel VMware en Actifio roet in het eten zouden kunnen gooien van Ratmir Timashev, ceo van Veeam, die grootse plannen heeft en met zijn bedrijf de kaap van 1 miljard dollar omzet wil bereiken binnen 5 jaar. Dit optimisme wordt onderbouwd door het feit dat Veeam evolueert op een back-upmarkt voor gevirtualiseerde omgevingen die van 3,6 miljard dollar in 2014 zal groeien naar maar liefst 7,1 miljard dollar in 2018.

In ons volgend nummer leest u een exclusief interview met ceo Ratimir Timashev.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content