Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Belgacom heeft ambitieuze cloudplannen. “Met BeCloud willen we de nummer 1 in b2b-cloudservices worden in België en de competitie met Amazon en co aangaan”, zegt Walter Van Uytven die de in juli opgerichte divisie van Belgacom leidt.

BeCloud is de naam van de afdeling die binnen Belgacom verantwoordelijk is voor het beheren en ontwikkelen van end-to-end cloudoplossingen: van bestelling tot facturatie. BeCloud staat onder leiding van Walter Van Uytven die ook hoofd van Belgacom Bridging ICT is dat de middelgrote ondernemingen bedient. In de marge van het Broadband Forum in Parijs gaf Van Uytven verduidelijking over de cloudstrategie van Belgacom.

“We gaan voor een duidelijk end-to-end verhaal met een duidelijke Belgische inslag”, zegt Van Uytven. “We gaan in rechtstreekse competitie met Amazon en co, met dezelfde tarieven maar met Belgische datacenters. Vergis je niet, dat lokale aspect is voor heel veel kmo’s erg belangrijk”, weet Van Uytven. Het gaat dan om het security-aspect, de geruststelling – weten waar je data zich bevindt – maar ook de prestaties van de applicaties die je in de cloud draait. “Via het publieke internet is dat moeilijk te garanderen, dus gebruiken we het Belgacom Explore netwerk als basissteen”, klinkt het. In eerste instantie wordt het Explore-netwerk als een aparte ‘fee’ verrekend. Later wil Belgacom dit mee verrekenen in het ‘cloud minutes’ tariferingsmodel dat het zal hanteren onder het BeCloud-label. “Dat willen we echt gaan vermarkten. BeCloud moet voor b2b worden wat Belgacom TV voor b2c geworden is”, dixit Van Uytven.

Volume halen

De totale Belgische cloudmarkt bedroeg in 2010 volgens Belgacom zo’n 123 miljoen euro. Tegen 2015 moet dat toegenomen zijn tot 550 miljoen euro. “Om de nummer 1 te worden moeten we werken op projecten, maar ook volume halen”, legt Van Uytven uit. Met projecten doelt hij voornamelijk op het hogere ‘high-value’ segment waarbij het nodige maatwerk aan de orde is. Het volume wil Belgacom dan grotendeels halen uit kmo’s met standaard cloudoplossingen. Denk dan aan Microsoft Office 365 (inclusief de online varianten van Exchange, SharePoint en Lync), maar ook aan Mozy Backup van EMC of Google Apps.

Om het nodige volume te kunnen halen, rekent BeCloud op Dacentec en Awingu, de twee cloud/datacenterstart-ups uit de incubator van Kristof De Spiegeleer, Incubaid, waarin Belgacom investeert. “Eind dit jaar verwachten we de eerste producten hieruit”, zegt Van Uytven.

Dat het initiatief van Belgacom te laat komt, wil het telecombedrijf niet horen. “Ja, we hebben lang gewacht. Maar we hebben dat gedaan omdat we echt end-to-end willen spelen, inclusief de nodige connectiviteit van aan de cloud tot aan de eindklant. Dat moet onze sterkte zijn”, zegt Tom Wuyts, director WAN bij Belgacom.

En of grote concurrent Telenet al niet in deze vijver aan het vissen is? “Ach, de reclamefilmpjes van Telenet rond cloud computing zijn leuk, maar uiteindelijk zit er maar weinig achter. Wij spelen niet alleen op snelheid en hosting, dat is het verschil”, klinkt het resoluut bij Van Uytven.

Kristof Van der Stadt

“BeCloud moet voor b2b worden wat Belgacom TV voor b2c is”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content