Van kleine, goedkope nas’en zijn we gewend dat ze basisfunctionaliteit bieden. QNAP heeft nu echter een heel betaalbare nas met RAID-5 en zelfs RAID-6 en verrassend veel functionaliteit. Een test!

De QNAP TS-509 Pro is een compact torenmodel met vijf schijfbaaien voor SATA-schijven. Afhankelijk van hoeveel harde schijven u plaatst, kunt u kiezen voor toegang met losse schijven, RAID-0, RAID-1, RAID-5, RAID-5 met ‘spare’ (reserveschijf) en zelfs RAID-6. RAID-6 is wellicht wat minder bekend. Dat is vergelijkbaar met RAID-5, alleen mogen er bij RAID-6 twee schijven uitvallen in plaats van één voordat u data verliest. De TS-509 biedt dubbele Gigabit Ethernet-aansluitingen die naar wens lastendelend (‘load balancing’) of in uitvalovernamestand (‘fail-over’) kunnen draaien. We vinden ook nog een eSATA-poort en vier usb 2.0-aansluitingen achteraan plus één vooraan waarmee we nog extra schijven en printers kunnen aansluiten. U kunt de usb-schijven gebruiken om er back-ups van de hoofdschijven mee te maken. De usb-printers kunnen gedeeld worden als netwerkprinters.

QNAP voorzag een uitbreiding van de RAID-matrix, dus u mag er schijven bijhangen of een RAID-matrix migreren van RAID-5 naar RAID-6 of omgekeerd. Ook positief: het herconfigureren en synchroniseren van een RAID-matrix kan in de achtergrond, dus terwijl het systeem benaderbaar blijft.

Installatie en configuratie

Zodra u het systeem start, toont het blauwe lcd-paneel bovenaan statusinformatie. Na de startprocedure vraagt het meteen of u RAID-5 wil gebruiken (alleen bij de eerste start en als er minstens drie harde schijven aanwezig zijn). U kunt andere RAID-configuraties kiezen met een navigatie- en keuzetoets naast het lcd-paneel. Het systeem bouwt dan de RAID-matrix op maar synchroniseert de schijven nog niet. Dat zorgt voor een veel snellere start van het hele systeem. Zodra de RAID-matrix geconstrueerd is, start de nas verder op zodat zijn diensten draaien en u het beheer kan verderzetten via de ingebouwde webinterface. Die is logisch ingedeeld met op de hoofdpagina een overzicht van alle menufuncties en zodra u een hoofdmenurubriek kiest, krijgt u een pictogramhoofdmenu bovenaan het scherm en een submenu voor de gekozen hoofdrubriek links verticaal. We hadden graag gezien dat deze pictogrammen voorzien waren van tekst of tenminste een tekstballon toonden als de muis erover gaat, maar helaas is dat niet zo. Daardoor is deze webinterface niet zo gebruikersvriendelijk als ze had kunnen zijn. In tegenstelling tot wat QNap wellicht denkt, zijn niet alle pictogrammen even duidelijk.

Functies en prestaties

De QNAP TS-509 Pro is inzetbaar als fileserver, multimediaserver, webserver, printserver of als BitTorrent-downloadstation. Voor de webserverfunctie ondersteunt de nas zowel MySQL of SQLite als PHP. PHPMyAdmin en Joomla zitten ook aan boord. Als u dus een blog of forum wil opzetten, dan kan dat vrij vlug op deze nas. Alle gedeelde volumes zijn ook bereikbaar via de webinterface van het toestel en de mediaserver ondersteunt uPnP.

Wij hebben de prestaties van de fileserver gemeten met vijf harde schijven van 1TB elk in RAID-5 (beschikbaar volume bijna 3,7 TB) en met de netwerkaansluitingen in lastendeling. We maten als hoogste werksnelheid tijdens de test 225,56 Mbit/s bij 53 clients en daarna daalden de prestaties.

Johan Zwiekhorst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content