Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Datacenters blijven groeien in België, zowel voor de uitbreiding van bestaande infrastructuur als voor nieuwe constructies, en zowel bij gespecialiseerde leveranciers als in (grote) ondernemingen.

Volgens de recentste schattingen zou ons land een dertigtal datacenters tellen, waarvan een grote meerderheid in Vlaanderen (17), 7 sites in Brussel en 4 in Wallonië. Ons land scoort daarmee veel lager in Europa dan Nederland bijvoorbeeld, waar er meer dan 80 datacenters zijn. We zeggen er wel meteen bij dat een operator als Belgacom niet is opgenomen in deze lijst, net als Cipal trouwens, dat nochtans pas 3 miljoen euro investeerde in een nieuw datacenter dat de steden, gemeenten, ocmw’s en andere openbare actoren zal bedienen (zie Data News nr. 13 p. 30). Ook IBM, HP, Getronics en RealDolmen komen niet voor in de lijst.

VLAANDEREN

In het noorden van het land is alle it-infrastructuur geconcentreerd in Antwerpen en Gent. We vinden hier de grote spelers voor gezamenlijke huur, waaronder KPN, Interoute en LCL. Maar Vlaanderen heeft ook kleinere spelers zoals EDPnet, Antwerp Datacenter, Datacenter Hasselt, DataCloud, Foneo Datacenter en MyDataCenter.

De voorbije maanden kondigden enkele operatoren een uitbreiding van hun verwerkingscapaciteit aan. Dit geldt bijvoorbeeld voor Interxion, een specialist in colocation, die zijn nuttige oppervlakte met 300 m² heeft uitgebreid in Zaventem. De nieuwe oppervlakte is beschikbaar sinds het begin van het jaar en vormt “een logisch antwoord op de vraag van de Belgische markt”, zegt Frederik Dewulf, algemeen directeur van Interxion België. LCL kondigde in april een investering van 16,8 miljoen euro aan in zijn datacenter in Aalst (het bedrijf heeft ook capaciteit in Diegem en Antwerpen), goed voor 300 m² met plaats voor 114 extra racks.

Belgacom en Interoute zijn dan weer van plan hun verwerkingscapaciteit uit te breiden of nieuwe infrastructuren te bouwen.

BRUSSEL

De hoofdstad (in de zin van Groot-Brussel) telt vooral datacenters van grote telecomoperators, zoals Colt, Interxion, Level 3, Verizon, naast de actoren die hierboven al genoemd werden. En dan mogen we Smals niet vergeten, dat vooral overheidsinstanties bedient. Een van de grootste datacenterprojecten van de Hoofdstad betreft de centralisatie van de verwerkingscapaciteiten van het Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest (CIBG), de beheerder van de gas- en elektriciteitsnetwerken, Sibelga, en de Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer van Brussel (MIVB). In het kader van een investering van 16 miljoen euro verspreid over 3 jaar komt er tegen 2016 een datacenter in Vorst met een nuttige oppervlakte van 750 m² (280 m² voor het CIBG, 100 m² voor Sibelga en 150 m² voor de MIVB, de rest wordt ter beschikking gesteld van partners), dat de naam Regionaal Datacenter krijgt.

ZUIDEN VAN HET LAND

Wallonië staat op de wereldkaart vooral bekend als de plek waar het Google-datacenter is ondergebracht in Saint-Ghislain. Er hangt een groot mysterie rond de eigenschappen van dit datacenter, dat goed was voor een oorspronkelijke investering van 250 miljoen euro. We weten enkel dat er ongeveer 100.000 servers staan en dat er 60 mensen werken, voor een omzet van ongeveer 151 miljoen euro, die fors stijgt. We weten ook dat de site een record-pue (power usage effectiveness) heeft van om en bij de 1,10, terwijl het gemiddelde rond de 2 ligt. En dat Google in het voorjaar van 2013 een extra investering van 300 miljoen euro heeft aangekondigd.

Een andere recente constructie is het datacenter van Cofely, een dochteronderneming van de groep GDF Suez, in het Crealys-park in Isnes nabij Gembloux. Op termijn zal dit datacenter 11 it-zalen op ongeveer 5.500 m² tellen, met een belasting van ongeveer 2.000 W/m², en er zijn plannen voor de bouw van 4 extra zalen op een aangrenzend terrein in een 2de ontwikkelingsfase. Momenteel zijn er al 3 zalen van 514 m² beschikbaar, waarvan 2 onderdak bieden aan de informaticadiensten van GDF Suez.

Verder naar het zuiden heeft de groep BNP Paribas in oktober 2013 officieel de eerste steen gelegd van haar 2 nieuwe datacenters in Vaux-sur-Sûre en Bastogne, als onderdeel van een investering van meer dan 200 miljoen euro. Concreet genomen zal elk datacenter bestaan uit 3 technische en informaticagebouwen met een oppervlakte van ongeveer 8.000 m² en een logistiek gebouw van 1.200 m². Op termijn zullen meer dan 50.000 m² gebouwen worden gebruikt om gegevens op deze 2 sites te verwerken. De eerste infrastructuren zullen in het voorjaar van 2015 operationeel zijn en de daarop volgende fasen zijn gepland voor 2020 en 2025.

De it-infrastructuur van NRB is momenteel ondergebracht op 3 sites die zijn uitgerust met de nieuwste technologie op het vlak van systemen (meer bepaald een IBM Z-10 mainframe en een Bull NovaScale voor een totale capaciteit van meer dan 3.500 Mips), met een SAN van 1.000 TB. We vermelden er nog bij dat het ‘belangrijkste’ datacenter 460 W/m² op 630 m² aanbiedt, en het tweede 430 m² voor eenzelfde vermogen. Sinds kort beschikt NRB over een 3de datacenter dat op 400 m² een elektrisch vermogen van 3,7 tot 6,2 kW per rack aanbiedt, goed voor een potentieel van 440 kW (1.100 W/m² nu en 1.800 W/m² op termijn).

Nog in de Luikse regio kocht Win/Tecteo in juni 2013 het WDC (Wallonië DataCenter) in Villers-le-Bouillet, in het hart van het privénetwerk van Win. Dit datacenter beslaat 1.500 m² en voldoet aan de eisen van de tier 3 norm en aan de strengste normen inzake veiligheid. De aangeboden diensten omvatten onder andere de hosting van servers en applicaties, de huur van servers en de terbeschikkingstelling van werkposten en it-infrastructuur.

Systemat biedt een cloud-aanbod voor kmo’s aan vanuit zijn datacenter van Jumet, terwijl de Luxemburgse System Solutions Group in 2010 een dochteronderneming heeft opgericht in ons land en de lokale klanten kan bedienen vanuit haar 2 Luxemburgse datacenters.

Marc Husquinet

Volgens de recentste schattingen zou ons land een dertigtal datacenters tellen, waarvan een grote meerderheid in Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content