Volgens een studie die Computer Profile deed onder bedrijven met meer dan 50 werknemers in België komt één op de acht van de gebruikte applicaties rechtstreeks uit de cloud. Daarmee lijkt de explosieve groei van het aantal locaties met cloudoplossingen voorbij. Uit de circa 3.200 interviews met it-verantwoordelijken uit de Belgische commerciële en publieke sector, blijkt ook dat de toename in het gebruik van software as a service per segment ten opzichte van een jaar geleden stagneert.

Maar wat je niet kan zien, kan je ook niet meten. En net als de Titanic begin vorige eeuw, zien we maar het tipje van de ijsberg. Het percentage bedrijfsvestigingen waar één of meerdere cloudapplicaties worden gebruikt, is stabiel gebleven rond de 52 procent, maar tegelijkertijd nam het gebruik van public-clouddiensten alleen maar toe. Hoe verklaren we dan die schijnbare stagnatie van cloudadoptie in België ?

SHADOW-IT

Een van de meest holle slogans om clouddiensten te promoten is wellicht ‘pay as you grow’. Dat trekt de aandacht van de bedrijfsleiders, maar het blijkt niet helemaal correct te zijn. De it-afdeling moet aan de hand van de rapportagetools het overzicht bewaren en de nodige vergelijkingen maken ten opzichte van de factuur van de cloud provider. Maar diezelfde it-afdeling is in de praktijk bezig om de bestaande systemen in de lucht te houden met steeds minder middelen. Daarom zullen zij prioriteiten moeten stellen, en de cloudtoepassingen komen meestal ergens achteraan in het lijstje. Hierdoor is het fenomeen ‘shadow-it’ ontstaan, waar andere afdelingen in de organisatie buiten de it-afdeling om diensten uit de cloud afnemen. Volgens de Belgium Cloud barometer is dat aantal de afgelopen jaren spectaculair toegenomen. Denk maar aan de vele Dropbox- of aanverwante diensten binnen uw bedrijf. Die cloudapplicaties worden niet meegeteld in de analyse en ze zijn lastiger te traceren. Het consolideren van alle clouddiensten binnen één bedrijf zal een pittige uitdaging zijn voor de cfo die de werkelijke cloudkosten in kaart wil brengen.

PUBLIEK VS PRIVAAT

Opvallend resultaat dit jaar is de sterke groei van de Microsoft-cloud met als vlaggenschip Office 365 (31,8 procent ten opzichte van 14 procent in 2015.) Wij voorspelden in 2014 al een stijging van meer dan 25 procent en zaten er dus niet zo heel ver naast.

Dat het gebruik van Microsoft in stijgende lijn gaat, verbaast ons niets. Zij hebben een ‘alles of niets’-strategie bedacht waarmee ze rechtstreeks en met volle kracht de eindklanten trachten te overtuigen van hun cloud. Door de lage marges en de vaak onduidelijke licentiepolitiek worden de lokale cloud service providers buitenspel gezet. En omdat Microsoft alomtegenwoordig is, moeten ze met lede ogen aanzien dat steeds meer bedrijven richting public cloud verdwijnen. De lokale wetgeving gooit hier als enige roet in het eten, waardoor de private cloud nog lichtjes favoriet is ten opzichte van public-cloudoplossingen.

VEILIGHEID

Een van de vaakst genoemde nadelen van de cloud is de veiligheid en het vertrouwen in de cloud provider. Dit wordt meestal als ‘show-stopper’ aangeduid, maar is het niet vreemd dat e-banking (33 procent) en hr-toepassingen (29 procent) uit de cloud ook dit jaar weer flink groeien, met Isabel als koploper ?

Vaak gebruiken we dit argument om het vertrouwen in de cloud aan te tonen. Nu ook public-clouddiensten zijn toegestaan door de Nationale Bank, is veiligheid een standaard onderdeel geworden van de sla’s van uw cloud provider. Onze vaststelling is dat 2016 wel degelijk het jaar van cloudadoptie is voor bedrijven in België. Oplossingen uit de cloud hebben ondertussen wel bewezen dat er voor elke organisatie genoeg voordelen te rapen vallen. En toch zijn er nog velen die twijfelen. Wellicht omdat er een wettelijk kader ontbreekt over het gebruik van data in de cloud ? Ondanks de General Data Protection Regulation van de Europese Commissie (GDPR) zijn er nog geen duidelijke richtlijnen. Want als het toch eens mis zou gaan, dan kan je pas vanaf voorjaar 2018 terecht bij de Belgische Privacy Commissie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content