Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Hoewel de kassa bij de voetbalbond (KBVB) leeg is, hoopt projectmanager Koen Landsheere dat de komende automatiseringsprojecten die situatie op termijn helpen rechttrekken. Maar dan moeten de clubs ook volgen.

Het belangrijkste project is, aldus Koen Landsheere, de ontwikkeling van het nieuwe extranet (zie cover). Volgens hem zou dat de volledige organisatie van de voetbalbond kunnen veranderen én bovendien stevige kostenbesparingen kunnen opleveren. “Maar de grote uitdaging is daarbij om zoveel mogelijk mensen op het web te krijgen”, zegt hij. En hoewel het nu reglementair verplicht is voor clubs om op het extranet aanwezig te zijn, staan sommige clubs op vlak van ict nog in hun kinderschoenen. “Sommige hebben zelfs nog moeite om met het internet te starten. Daarom gaan we in het zog van het extranet een supportteam opzetten om die clubs beter op weg te helpen. Dat omdat we er zelf ook bij gebaat zijn dat het extranet zo goed mogelijk geëxploiteerd wordt.”

Bij de lancering van het eerste extranet sloot de voetbalbond een deal met HP en Belgacom om hun leden op een goedkope manier ict-materiaal en een internetaansluiting te kunnen laten aankopen en om ze de nodige ondersteuning te bieden. “Maar we hadden zelf de indruk dat de mensen liever naar de lokale pc-boer gingen. Het was soms ook moeilijk om hen diets te maken dat de formule die wij voorstelden de betere was. Ze gingen vaak appels met peren vergelijken: een aanbieding in de Carrefour tegenover de onze, die 3 jaar onsite support inhield.” Enkele jaren later probeerde de voetbalbond het opnieuw, met subsidies voor de aankoop van een pc. “Maar dat is ook niet voor herhaling vatbaar, gezien de financiële situatie van de bond.”

Uitslagen per sms

Na het nieuwe extranet volgt een nieuw automatiseringsproject, kondigt Landsheere nu al aan. “In Europa waren we één van de eerste bonden die alle uitslagen, van de allerhoogste tot de allerlaagste reeks, op de website zette. Maar dat is een enorm werk, met name omdat dat nog steeds manueel gebeurt: de teams sturen hun wedstrijdbladen op en die worden in het systeem gezet.” Voor het nieuwe project overweegt de bond om het mogelijk te maken om de uitslagen per sms te laten doorsturen. “Uiteindelijk is het de bedoeling om ten laatste 1 of 2 uur na de wedstrijd om alle uitslagen binnen te hebben en het publiek toegankelijk te krijgen. Nu duurt dat vaak tot woensdag-donderdag met die wedstrijdbladen, omdat we afhankelijk zijn van de goodwill van de clubs en van De Post.”

Stefan Grommen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content