Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Voor zijn beveiligingsdiensten in de ‘cloud’ koos de Enterprise Business Unit van Belgacom voor Fortinet wegens de ‘à la carte’ mogelijkheden van die systemen.

Met het ‘Explore’ platform focust Belgacom uitdrukkelijk op het aanbieden van diensten met toegevoegde waarde naar zowel kmo’s en grote bedrijven. Het doet dat ongeacht de onderliggende toegangstechnologie en desgewenst op projectbasis. Op die manier moet je een zelfde dienst niet voor elke toegangstechnologie afzonderlijk gaan opzetten en moet je geen burgerlijk ingenieur zijn om die diensten te verkopen, vertelt Ingrid Lippens, marketing director large enterprises. In het aanbod zitten vandaag service level agreements, back-up, quality of service en dies meer. Belgacom Explore biedt zowel beheer van securitymateriaal bij de klant zelf, als het aanbieden van beheerde diensten (bijvoorbeeld een firewallfaciliteit). Lippens onderstreept dat ook het beheerde dienstenaanbod de klant een ‘à la carte’ keuzevrijheid biedt, naast bijkomende mogelijkheden als ’tunnels’ tussen bedrijven die een beroep doen op Explore-diensten. Als voorbeeld wordt hierbij Publilink – het netwerk tussen de gemeenten – aangehaald. Na de overstap naar het Explore-platform konden de gemeenten naast hun bancaire toepassingen en koppelingen met overheidsdatabases ook andere genetwerkte toepassingen beveiligen, zoals voice over ip en hun toegang tot het internet.

Fortinet-systemen

Belgacom koos ervoor de securitydiensten in Explore te bouwen op systemen van Fortinet – in casu twee Fortigat 5140 systemen. Filip Savat, businessmanager Belux bij Fortinet, stelt dat de systemen voldeden aan de eis van Belgacom om grote aantallen klanten met diensten op maat te ondersteunen. Bovendien biedt Fortinet naast de klassieke firewalldiensten ook anti-virus, intrusion prevention en andere beschermingssoftware aan. “We hebben die securitysoftware zelf volledig van scratch ontwikkeld,” stelt Savat, “want de groei van de bandbreedte overstijgt de mogelijkheden van een verzameling ‘best of breed’ producten die niet met elkaar kunnen praten.” De integratie van die securityelementen binnen een zelfde systeem, geoptimaliseerd voor hoge debieten, is precies een punt waar Fortinet zich laat op voorstaan ten opzichte van anderen. De ‘unified threat’ aanpak van Fortinet, gecombineerd met de beheer- en correlatiesoftware, helpt configuratiefouten te vermijden. Het zorgt ook voor het centraal uitvoeren van updates voor alle klanten en levert de nodige rapporten.

Naast adviezen over het implementeren van securitydiensten, kan Belgacom de klanten ook op projectbasis ‘endpoint security’ aanbieden.

Guy Kindermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content