Pieterjan Van Leemputten

Opensourcebedrijf Red Hat doet het naar eigen zeggen anders dan traditionele softwareboeren en dat werpt zijn vruchten af. Het bedrijf groeit in België zo hard dat de lokale vestiging voortaan op zijn eigen benen staat.

De Nederlander Dick Lans werkt momenteel iets meer dan twee jaar voor Red Hat. Hij is verantwoordelijk voor de resultaten in de Benelux. Hoeveel omzet het bedrijf exact haalt in ons land geeft hij niet prijs, maar de groei is stevig. “Er zijn jaren geweest waar het moeizamer ging maar intussen zitten we met groeicijfers van veertig procent sinds we een paar veranderingen hebben doorgevoerd. Daarmee doen we het beter dan het gemiddelde in emea of wereldwijd dus ja, het gaat erg goed.” Red Hat zelf haalde drie jaar geleden de kaap van één miljard dollar omzet. “Waarschijnlijk zitten we volgend jaar aan twee miljard dollar.”

Dat heeft gevolgen voor België. Op de website van Data News kon u al lezen dat Red Hat binnenkort een volwaardig Belgisch kantoor krijgt onder leiding van Stef Schampaert en Luc Van Overmeire. Het bedrijf heeft al een paar jaar een Belgisch kantoor, dat in april van Antwerpen naar Diegem verhuisde, maar werd vooralsnog geleid vanuit Nederland. “We zijn klein begonnen maar intussen zijn we van 4 à 5 mensen naar tien werknemers geëvolueerd en daar komen er in de volgende zes maanden nog eens vijf bij. De groei is evenredig met de omzet en dan is er een kritische massa waardoor er steeds meer functies bijkomen en zo gaan we geleidelijk naar een aparte Belgische entiteit.”

Schampaert wordt daarbij country manager terwijl Van Overmeire alle samenwerkingen met de partners voor zich neemt. “Zij zullen Red Hat België laten groeien. Dat is ook logisch, ze lopen al jaren rond in de sector, ze hebben de contacten en krijgen ook de mogelijkheid om het anders te doen. Bij Red Hat ben je ondernemer, je hoort niet van bovenaf hoe het moet.” Of die Belgische vestiging dan aan Nederland rapporteert, of rechtstreeks op Europees niveau staat op dit moment nog niet vast.

Lans zelf werkte vóór Red Hat negen jaar lang voor Oracle, meest recent als verantwoordelijke enterprise architecture binnen emea. “Ik heb er altijd graag gewerkt, maar ik wou niet naar een concurrent die net hetzelfde deed. Daar is Red Hat wel een bedrijf dat mensen in de landen waar ze actief zijn veel verantwoordelijkheid geeft, terwijl in andere grote bedrijven de meeste beslissingen op corporate niveau worden genomen. Ze vinden het belangrijk dat je dicht bij klanten en partners zit om je business te stimuleren.”

“Red Hat is een interessant bedrijf omdat het niet enkel wil groeien, maar ook open source in de wereld wil stimuleren. Natuurlijk niet zonder reden want als open source groeit, dan heeft Red Hat als grootste speler daar baat bij.” Al blijft dat speelveld geen solodomein voor het bedrijf. Bedrijven als IBM of Microsoft die vroeger luidop lachten met open source hangen vandaag ook ‘we’re open’ aan de voordeur. “Iedereen gaat open source. Vaak zitten we zo samen met concurrenten. Maar de koek is groot genoeg voor iedereen”, relativeert Lans.

“Red Hat heeft ook een ander businessmodel dan andere grote softwarebedrijven. We werken met abonnementen, maar het intellectueel eigendom is van iedereen en dus mag het product vrij gebruikt worden, zo lang klanten van dat product en van onze service tevreden zijn, blijven ze ook klant. Dat model op basis van services biedt stabiliteit, maar het zijn geen licenties. We sluiten een samenwerkingscontract met de klant terwijl hij Linux geleidelijk aan opzet binnen zijn organisaties. Daarnaast steunen we sterk op ons partner ecosysteem. Partners zijn de extensies van onze organisatie.”

LOKAAL BESLISSEN

Lans bepleitte eerder in het gesprek de lokale vrijheid bij Red Hat, maar wat koop je daarmee ? “Een van mijn eigen keuzes was om een hoop ondersteunende afdelingen vanuit Nederland te organiseren voor Nederlandse klanten. Die zaten in het buitenland maar dat zorgde voor een grote afstand naar je klanten toe. Maar toen ons management de lokale afdelingen sterker wilde maken, was een van de eerste zetten om de inside sales (ondersteuning voor de verkopers, nvdr), lokaal onder te brengen. Pas op, dat heeft heel wat discussie teweeg gebracht, maar intussen is inside sales voor Nederland wel afgesplitst. Maar eigenlijk gaat het er op om dat je lokaal nauw moet samenwerken met klanten zodat je veel sneller problemen kan opmerken en aanpakken.”

CONTACTEN & CONTRACTEN

Ongeacht de groei blijft het wel een uitdaging voor Red Hat om als underdog aan de bak te komen. “Bij bedrijven als Oracle of VMware heb je als groot bedrijf vaak grote contracten waar je niet zomaar uitstapt. Bovendien heb je met contracten van die omvang vaak een intens contact met je leverancier waardoor er weinig ruimte is om concurrentie te bekijken. Maar in België lukt het wel, we krijgen tractie bij de dertig grootste bedrijven omdat we tonen wat je met onze software kan. Als je voor VMware kiest dan zit je vast aan VMware, kies je voor Azure van Microsoft, dan zit je daar aan vast. Kies je voor ons, dan kies je wat je wil. Ga je naar HP of wil je iets in combinatie met VMware en Ubuntu, dan doe je dat gewoon.”

Bij softwarehuizen die met open source zwaaien is dat volgens Lans niet altijd het geval. “Veel hangt af van het businessmodel. Vaak is hun aanbod alsnog gekoppeld aan propriëtaire dingen waardoor het plots toch niet zo vrij is. Je kan er niet zomaar een stuk open source vervangen door iets anders. Hun aanbod is getuned, vastgezet. Als we het bijvoorbeeld over OpenStack hebben, dan gaat het bij hen niet noodzakelijk over een puur open source IaaS-platform, maar gaat het om een fork. Ze nemen het product over, maar het volgt de updates van de community niet meer. Oracle & co bieden zo vaak een product goedkoper aan, maar van klanten horen we dat je op je hoede moet zijn als Oracle iets gratis aanbiedt. Ze doen daar niet aan liefdadigheid.”

Pieterjan Van Leemputten

“Als open source groeit, dan heeft Red Hat daar als grootste speler baat bij”

“Als je voor VMware kiest dan zit je vast aan VMware. Kies je voor Azure van Microsoft, dan zit je daar aan vast. Kies je voor ons, dan kies je wat je wil”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content