Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

“Met onze oplossing is opslagcapaciteit een concept dat tot het verleden behoort”, aldus Gauda, ceo en medeoprichter van Bitcasa. De slogan van het bedrijf luidt: “Infinite storage everywhere”.

Bitcasa werd in juni 2011 opgericht in Mountain View en koestert de ambitie om “een einde te maken aan de harde schijf en ssd”, kortom, aan klassieke opslag. Reden hiervoor is dat men steeds capaciteit te kort komt, het delen van opslag complex is en de gegevens momenteel niet universeel toegankelijk zijn. Terwijl andere providers een opslagruimte in cloud aanbieden, ontwikkelde Bitcasa een originele technologie voor intelligente streaming van de opslag (hetzij ingebouwd in het besturingssysteem, hetzij in de vorm van een applicatie) met encryptie (AES-256 key), deduplicatie en voorspellende streaming (door te anticiperen op de vraag). “Cloud wordt de harde schijf”, gaat Gauda verder, die vindt dat “zodra de gegevens zijn opgeslagen in cloud, de gebruiker zich geen zorgen zou moeten maken over de opslag.”

Met deze streamingtechnologie slaat Bitcasa geen bestanden maar blokken op, en hoeft hetzelfde blok niet meermaals gekopieerd te worden als het door meerdere gebruikers wordt opgeslagen. “Het is een beetje alsof we letters van het alfabet opslaan, maar geen woorden”, aldus Gauda, die tot nu toe 10 miljoen dollar aan investeringen heeft ontvangen. Opslag gebeurt tegenwoordig op infra- structuren van Amazon, verspreid over 3 regio’s in de hele wereld (voor een totaal van 12 PB en enkele duizenden gebruikers), maar Bitcasa sluit niet uit dat het op termijn zijn eigen datacenters zal bouwen. “Opslag werd 50 jaar geleden uitgevonden en is vandaag niet meer relevant in deze vorm”, gaat de ceo verder. “Over 2 jaar zal de harde schijf trouwens volledig verdwenen zijn.”

Bestanden worden momenteel gedeeld tussen pc’s, maar Bitcasa zegt dat men perfect toegang zou kunnen krijgen tot deze bestanden vanaf een smartphone, een tv of autoradio bijvoorbeeld. De bestanden worden ook automatisch gesynchroniseerd op alle toestellen van een gebruiker. In eerste instantie was de dienst gratis (het volstond om de software te installeren die een E-drive onder Windows creëerde), maar er zijn plannen om 10 dollar per maand te laten betalen vanaf januari 2013. We merken op dat slechts één account per gebruiker volstaat en dat de inhoud de gebruiker volgt.

Nu richt Bitcasa zich nog tot het grote publiek, maar de ceo sluit niet uit dat zijn dienst in de toekomst zal worden aangeboden aan ondernemingen (bv. voor de opslag van videobeelden van bewakingscamera’s), maar dan “tegen een ander tarief.” Hij zou ook functies om bestanden te delen met synchronisatie en samenwerking tussen gebruikers in overweging kunnen nemen.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content