Onlangs hield de Belgian Journalists on Information Technology (BJIT) in de aanloop naar zijn jaarlijkse cocktail een algemene vergadering om een nieuw leidinggevend team samen te stellen. Het directiecomité zal 2 jaar lang een nieuwe impuls geven aan deze vereniging van journalisten die gespecialiseerd zijn in ict. BJIT werd al meer dan 20 jaar geleden opgericht en telt momenteel meer dan 90 it-journalisten die schrijven voor dagbladen, gespecialiseerde tijdschriften en websites. De vereniging werpt zich op als een platform voor uitwisselingen en ontmoetingen voor alles wat te maken heeft met it-journalistiek en aanverwante onderwerpen. Ze wil niet alleen journalisten dagelijks informeren over hun vakgebied, maar hen ook in staat stellen om een opleiding te volgen en zich om te scholen of stil te blijven staan bij de evolutie van hun vak, meer bepaald de toekomst van de geschreven pers en de relaties tussen papier en internet, en de contacten met de buitenwereld bevorderen. Een externe wereld die natuurlijk bestaat uit verantwoordelijken voor de persrelaties in bedrijven of onafhankelijke PR-bureaus, maar ook uit iedereen die in interactie kan komen met journalisten. BJIT is immers een vereniging die weigert te werken vanuit een ivoren toren, maar juist streeft naar meer transparantie met alle communicatieactoren. Dit is trouwens het doel van de jaarlijkse cocktail, waarop dit jaar meer dan 400 gasten aanwezig waren in een ontspannen sfeer, met netwerking als primaire doelstelling.

Om de continuïteit van BJIT te garanderen, werd er dus een nieuw team verkozen en de leden van kozen mij als nieuwe voorzitter. Als voorzitter, maar zeker ook als stuwende kracht van een nieuw team dat bestaat uit Brigitte Doucet (oprichtster van RegionalIT), Guy Kindermans (journalist bij Data News), Olivier Fabes (freelance journalist, meer bepaald voor Le Soir), Stef Gyssels (freelance journalist) en William Visterin (hoofdredacteur van Smart Business). Het directiecomité stelde meteen als doel voorop om elk jaar een cocktail te blijven organiseren die in juni de Belgische wereld van de informatica bijeenbracht. Het comité wil zijn leden ook seminaries en opleidingen aanbieden die gericht zijn op de bijzonderheden van het vak van journalist, gespecialiseerd in technologie. BJIT wordt omgedoopt tot Belgian Journalists In Technology om nieuwe leden te kunnen verwelkomen die actief zijn in de ruimere sector van nieuwe digitale technologie. Want net in de algemene pers staat ons vak voor een grote uitdaging: wat is de toekomst ervan in een context van toenemende digitalisering (welke toekomst is er weggelegd voor papier?) en van informatie die binnen ieders bereik is gekomen (hoe kun je betrouwbare informatie herkennen?). Het lijdt geen twijfel dat de journalist zichzelf opnieuw moet uitvinden, maar het is ook klaar en duidelijk dat zijn rol steeds crucialer wordt in een wereld waarin overinformatie op de loer ligt, maar waarin het steeds complexer wordt om zich goed te informeren. BJIT is een vereniging van journalisten die ook open staat voor haar omgeving en dus ook voor u, lezers en ict-specialisten.

Het nummer dat u in uw handen houdt, is het laatste voor de zomer. Naar goede gewoonte, lassen we een zomerstop in voor onze papieren uitgave. Het volgende magazine verschijnt op 5 september. Maar uiteraard blijven we u wel op de hoogte houden van al het ict-nieuws via onze website en dagelijkse nieuwsbrief.

MARC HUSQUINET, SENIOR STAFF WRITER VAN DATA NEWS EN VOORZITTER VAN BJIT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content