Molens de Vlieger produceert bloem en tarwemeel voor de ambachtelijke en industriële bakker. De kernactiviteit van het familiebedrijf mag daarmee sinds 1786 niet veranderd zijn, toch speelt ict er vandaag een bepalende rol.

Sinds de dioxinecrisis is traceerbaarheid in de voedingsindustrie een feit. Eenvoudig uitgelegd: iedere producent houdt bij welke grondstoffen bij het bedrijf aankomen, en noteert via welke nieuwe producten ze het bedrijf weer verlaten. Doet er zich ergens in de voedselketting een probleem voor, dan laat de administratie van de verschillende schakels toe om gericht de gecontamineerde producten terug te roepen. Kleine bedrijven voeren de administratie van in- en uitgaande goederen nog vaak op papier. Complex is dat meestal niet, maar er kruipt wel tijd in. Grotere bedrijven koppelen daarom een traceringsmodule aan hun productiesysteem, waardoor de software automatisch noteert welke grondstoffen het bedrijf in welke producten heeft verwerkt.

AMS (Advanced Management Software) uit Roeselare is een bedrijf dat een erp-pakket ontwierp – inclusief ondersteuning voor tracering – voor een heel specifiek productieproces in de voedingssector: de continue productie van bulkgoederen. Het bedrijf richt zich daarmee op de producenten van mengvoeders en op bloemmolens. Bij Molens de Vlieger in Evergem zorgt het erp-pakket van AMS voor de ondersteuning van het hele bedrijfsproces: aankoop, voorraadbeheer, verkoop, boekhouding, facturatie én traceerbaarheid. “We zetten zwaar in op automatisering”, zegt Thomas Dryhoel, zaakvoerder van de achtste generatie bij Molens de Vlieger. “Wij zijn een middelgroot bedrijf en er is veel consolidatie in de sector. De automatisering laat ons toe met een klein team – er zijn acht medewerkers – toch rendabel te blijven.”

Manueel onhaalbaar

De werking van de hoogtechnologische bloemmolen is volledig plc-gestuurd. Het bedrijf IEA uit Melle bracht het productieproces in kaart en tekende de aansturing uit. Een aanraakscherm met de schematische voorstelling van de bloemmolen laat toe op een eenvoudige manier de molen te bedienen. Alle stappen uit de productie worden gelogd, en vervolgens in batch ingelezen in het erp-systeem. Op die manier registreert Molens de Vlieger automatisch welke soorten en hoeveelheden granen en zaden zijn vermengd en vermalen tot de diverse eindproducten. “De bakkerijsector vraagt voortdurend nieuwe producten: nieuwe bloemmengelingen, met toegevoegde zaden, enzovoort. Dat zorgt voor extra complexiteit in het productieproces en in de administratie voor de traceerbaarheid. Informatisering en automatisering laten ons echter toe te beantwoorden aan de vraag van de klant, de verplichtingen van de wetgever en de druk op de markt. Manueel zou dat totaal niet meer haalbaar zijn.”

Dries Van Damme

“De automatisering laat ons toe met een klein team – er zijn acht mede-werkers – toch rendabel te blijven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content