De bedenker van de befaamde cadeaubons Bongo is recentelijk begonnen de laatste servers bij it-dienstenbedrijf Cheops in de cloud te zetten. Volgend jaar zou het bedrijf volledig in de cloud moeten werken. Een jaar geleden schreven we over de virtualisatieplannen van Bongo, onderdeel van de Franse Smart&Co-groep. Het bedrijf besliste in 2007 toen het nood had aan een erp-systeem (Microsoft Dynamics NAV) om samen te werken met het Antwerpse Cheops, in een gehost model. Bongo had immers noch de ruimte, noch de technologie, noch het personeel om in huis in te staan voor de eigen hardware. Voor Noord-Europa (de Benelux en Scandinavië) is it-manager Dirk De Ryck de enige it’er in huis. De Ryck was vorig jaar zeer te spreken over het model, bijvoorbeeld voor de oprichting van een nieuwe Bongo-shops: “Cheops zorgt voor alles: van het leveren en installeren van het materiaal, het aanmaken van nieuwe gebruikersaccounts tot de internetconnectiviteit. Binnen een tijdsspanne van 4 weken is de hele it-infrastructuur van een nieuwe winkel rond.”

Een volgende stap in het it-beheer van Bongo was de keuze voor virtuele servers op de blades in het datacenter van Cheops. De fysieke servers van Bongo zelf zouden vervangen worden door virtuele van zodra ze ‘end-of-life’ zouden zijn. Een gefaseerde stap naar een ‘private cloud’, zeg maar. “Doel was om van ons ‘oud ijzer’ af te stappen”, herhaalt De Ryck zijn citaat van vorig jaar. “Dat is een heel goede oplossing voor ons. Als je nieuwe servers aankoopt en je wilt nog eens beschermd zijn tegen falen, moet je die al bijna dubbel aanschaffen. En je hebt sowieso hostingkosten en afschrijvingskosten. ”

Vorig jaar schatte De Ryck dat alle fysieke servers nu ongeveer eind 2011 zouden vervangen zijn. Dat is nu nog niet het geval, maar sindsdien is onder meer nog de anti-spamserver (Barracuda) gevirtualiseerd en wordt die nu gehuurd van Cheops. De laatste fase, zo zegt De Ryck, is onlangs ingegaan. “Onder meer onze productieserver, mailserver en de secure gateway naar het datacenter worden nu gevirtualiseerd en beveiligd tegen falen. Nadat alles gevirtualiseerd is, zullen onze fysieke servers nog enige tijd dienst doen als een passieve kopie, een back-up voor het geval dat. ” Een jaar geleden haalde De Ryck ook even aan dat ze op groepsniveau, bij Smart&Co, ook aan het kijken waren naar software-as-a-service, met name voor de mail. Maar dat blijkt allemaal ‘on hold’ te zijn geplaatst. “Het feit dat we onze mailserver nu bij Cheops gaan virtualiseren, zegt genoeg.”

[STG]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content