Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

“In plaats van ons een dns CERT door te strot te rammen, zou Icann beter focussen op zijn kerntaken.” Dat zegt general manager Peter Van Roste van Centr. “Een organisatie die moet bezuinigen, kan zich een dergelijk project trouwens niet veroorloven.”

Als grote voorstander voor een wereldwijd dns CERT (Computer Emergency Response Team), krijgt Icann-ceo Rod Beckstrom heel wat tegenwind. Op zich hoeft dat nauwelijks te verbazen: er zijn al heel wat nationale CERT teams actief die degelijk werk leveren, en tal van ccTLD-operatoren voelen zich geviseerd. “In tegenstelling tot wat Icann ons wil doen geloven, is er absoluut geen vraag naar een speciaal CERT dat zou focussen op het domain name system”, oppert Peter Van Roste van Centr, een organisatie die de belangen van de Europese ccTLD’s verdedigt. “Dit is in de eerste plaats een prestigeproject van de nieuwe ceo.”

Eén van de sterkste argumenten die Van Roste kan bedenken tégen een dns CERT, is dat de stabiliteit van het internet van veel meer afhangt dan van het dns alleen. “Conficker, waar in de businesscase naar verwezen wordt als dé reden om een nieuw orgaan op te richten, was een computerworm die weinig tot niets te maken had met de veiligheid of de stabiliteit van het dns”, klinkt het.

“Als je geconfronteerd wordt met dergelijke veiligheidsproblemen, is vooral de communicatie en de samenwerking tussen de al bestaande cybercrime units en isp’s belangrijk. Een project van vier miljoen dollar op een budget van 60 miljoen dollar kan Icann zich trouwens niet permitteren. Er moet nu al drastisch bespaard worden om niet in het rood te gaan.” Van Roste hekelt het feit dat de prioriteiten verschuiven binnen Icann. “De organisatie wordt te groot en verliest haar focus. Ze zou zich beter bezighouden met haar kerntaken, zoals de coördinatie van het rootservers-systeem of de snelle uitrol van idn’s. Dubbel jammer is dat het bottom-up proces verdampt. Zeker in dit dossier is er niet geluisterd naar de basis.” In één adem plaatst de general manager een rist vraagtekens bij de verdere internationalisering van de organisatie. “Tijdens de vorige Icann-meeting had de GAC (het orgaan waarin meer dan 90 overheden vertegenwoordigd zijn) een rist aanbevelingen geformuleerd rond GeoNames (om te verhinderen dat namen van landen kunnen aangevraagd worden als nieuwe gTLD). Toen heeft Peter Dengate Trush, de voorzitter van de Raad van Bestuur van Icann, letterlijk gezegd dat er geen rekening zal gehouden worden met die standpunten. Wat mij betreft is het de eerste keer dat een topman dat zo duidelijk benadrukt.” Het recente vertrek van coo Doug Brent en VP Global Partnerships Theresa Swinehart, zou een teken aan de wand zijn. “Een serieuze aderlating voor Icann, want dat waren mensen die heel goede contacten hadden met de ccTLD’s, en het bottom-up proces hoog in het vaandel droegen. Beide managers hadden oor naar culturele gevoeligheden, en hebben heel veel moeite gedaan om de organisatie te laten meedraaien op internationaal niveau.

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content