Een zwaar verkeersongeval of een complexe brand vragen meer dan motorkapoverleg en improvisatie. Doet er zich een grote calamiteit voor, dan rukt de brandweerzone Kempen uit met de communicatiecontainer, inclusief camera en draadloze breedbandverbinding.

De brandweerzone Kempen verenigt de brandweerkorpsen van Balen, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Mol en Westerlo. De vijfhonderd brandweerlieden van de zone beschermen nog acht andere gemeenten: Dessel, Herselt, Hulshout, Laakdal, Meerhout, Olen, Retie en Vorselaar. Met de communicatiecontainer – in het jargon: cp-ops of commandopost operaties – beschikt de brandweer over een extra troef tijdens een grote interventie. “We trekken de container met een haakarm op een voertuig en zetten hem op de gewenste plaats neer”, zegt luitenant Bart Cools. “De container ondersteunt het overleg tussen onder meer de hulpdiensten, politie, brandweer, MUG-arts, Rode Kruis en civiele bescherming. Vanuit de container zorgen we ook voor contact met het crisiscentrum, dat meestal in het gemeentehuis of de brandweerkazerne onderdak krijgt.”

ALTIJD VERBINDING

De container is opgedeeld in een vergaderruimte – met beamer en smartboard – en een communicatiekamer. In die kamer komt alle communicatie samen. “Telefoneren gebeurt via twee voip-lijnen”, zegt Bart Cools. “Uiteraard werken we ook met radiofonie, voor het contact met hulpdiensten en politie.” De dataverbinding is cruciaal voor de werking van de container, niet alleen voor voip, maar ook voor e-mail en internettoegang: om plattegronden op te vragen, interventieplannen te raadplegen, gegevens over gevaarlijke stoffen op te zoeken, enzovoort. De leverancier van draadloze toepassingen Citymesh uit Brugge voorzag in de container mobiele breedbandtoegang via 3G en 4G. “Lukt dat niet, dan is er een back-up voorzien via een satellietverbinding. We hebben trouwens ook nog een haspel met honderd meter utp-kabel binnen handbereik. Indien nodig zoeken we zo connectie via een vast netwerk.”

Het gebruik van video ondersteunt het overleg. “We beschikken over een draadloze videocamera die we op een hoogwerker plaatsen”, vervolgt Bart Cools. “Zo krijgen we een overzicht van de ruimere omgeving van een ongeval of een brand.” Het systeem stuurt de beelden door naar de infrastructuur van Citymesh, dat ze via een beveiligde website ontsluit. De medewerkers van het crisiscentrum, de burgemeester of de politie krijgen zo van op afstand – en met eender welk toestel – toegang tot de beelden. De stad Geel kocht de container aan en voorzag het budget van ongeveer 50.000 euro voor de inrichting, inclusief meubilair, smartboard, computers, camera en draadloze communicatieapparatuur. De brandweerzone Kempen draagt de abonnementskosten voor de draadloze breedbandconnectie. De zone Kempen stelt de container trouwens ook beschikbaar voor de vier andere brandweerzones van de provincie Antwerpen.

Dries Van Damme

Partner Content