Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

De cloudstrategie van netwerkspecialist Brocade werd al voor de zomer aangekondigd onder de naam Brocade One en krijgt stilaan vorm met de lancering van de virtual cluster switching (vcs).

Voor Brocade is cloud eerder een af te leggen weg dan een doel, benadrukt ceo Mike Klayko. “De gegevens worden voortaan overal gecreëerd, vooral dan buiten het datacenter en buiten de onderneming. Het netwerk wordt bijgevolg het datacenter”, legt hij uit, met de wetenschap dat Brocade historisch gezien een ‘networking company’ is.

Deze zomer stelde het bedrijf haar Brocade One-strategie voor, die de cloudinfrastructuren tegelijk eenvoudig en optimaler wil maken, terwijl de bestaande investeringen gerespecteerd worden. Want “eerst moeten de meest ingewikkelde dingen gedaan worden in het datacenter, voordat je het verlaat en het netwerk kunt vereenvoudigen”, gaat Klayko verder.

“Meer dan de helft van de informaticataken zal tegen het eind van het jaar worden uitgevoerd door virtuele servers en tegen 2013 zal dit zelfs 70% zijn”, bevestigt Cindy Borovick, vice-voorzitster enterprise communication infrastructure and datacenter networks bij IDC.

VDX

Dat is nu juist het doel dat de vcs-technologie, alias de virtual cluster switching, nastreeft, die deze zomer werd aangekondigd en die nu deel uitmaakt van het vdx-gamma van Ethernet 10 GbE-schakelaars om een Ethernet fabric van niveau 2 te creëren. Het voordeel hiervan is dat het Spanning Tree-protocol overbodig wordt en dat een volledig verspreide controle wordt aangeboden (elke schakelaar kent immers de topologie van het hele netwerk) en dat het beheer veel eenvoudiger is (de cluster wordt namelijk beschouwd als een logische schakelaar).

Het vdx-gamma is nu beschikbaar in twee versies (1U en 2U), van 16 tot 60 poorten, met een prestatievermogen van 10 Gbit/s van en naar om het even welke poort en met een latentietijd van 600 ns.

Bovendien had Brocade vorige maand al een nieuw gamma core routers MLX 100 GbE die bestemd zijn voor de service providers.

Reis

“Dankzij deze Ethernet fabric is het voortaan mogelijk om een vm-machine en zijn opslag met zeer hoge snelheid binnen een datacenter te verplaatsen”, aldus Ian Whiting, senior vice president Worldwide Sales. Onze Brocade One-strategie moet gezien worden als een reis, waarvan de vcs een eerste stap vormt. Op termijn is het de bedoeling om vm te verplaatsen tussen datacenters, en nog later over zeer grote afstanden.”

Want virtualisatie is natuurlijk een voorafgaande vereiste voor cloud. “Vandaag werken we met VMware, maar we sluiten natuurlijk niet uit dat we morgen samenwerken met andere leveranciers van hypervisors, zoals Microsoft of Xen bijvoorbeeld, en dit op een volkomen transparante manier.”

Brocade verdedigt angstvallig zijn neutraliteit, zowel tegenover de virtualisatie als tegenover de servers en de opslag. Een neutraliteit die ze als argument gebruikt om een groot verschil te maken ten opzichte van de concurrentie van Cisco, naast de technologische vernieuwing en de naleving van de marktstandaards. “Momenteel is er geen enkel containermodel in geslaagd om zich op te dringen tegenover een best of breed-benadering”, aldus Ian Whiting. “Het is belangrijk om aan de klant de keuze te laten over de basis van een referentiearchitectuur, een beetje zoals een menu in het restaurant.”

En die aanpak lijkt te slagen, want Brocade behaalt een omzet van meer dan 2 miljard dollar met zowat 5.000 medewerkers. “Vandaag zijn we nog challenger in het Ethernet van het datacenter, maar ons aanbod is agressief wat de prijs/prestatieverhouding betreft.”

Nog volgens Ian Whiting wekt het vdx-aanbod in de eerste plaats vooral belangstelling bij de integrators, zoals Atos Origin of T-Systems in Europa. “Binnenkort kondigen we belangrijke contracten aan in de Oude Wereld”, zei hij tot slot nog, en hij vertelde ons in vertrouwen dat hij was overrompeld door de omvang van de vraag. #

Marc Husquinet

Onze Brocade One-strategie moet gezien worden als een reis, waarvan de vcs een eerste stap vormt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content