Brussel krijgt blockchain-innovatiecentrum

Fujitsu heeft in Brussel een blockchain-innovatiecentrum gezet. Dat werd in maart plechtig ingehuldigd door minister van werk Kris Peeters en de ambassadeur van Japan. Het bedrijf trekt daarmee volop de kaart van de nieuwe technologie.

Het Blockchain International Innovation Center zal een relay zijn voor de blockchain technologie die Fujitsu in Japan ontwikkelt”, zegt Yves de Beauregard, die aan het hoofd staat van Fujitsu Benelux, naar aanleiding van de opening. Bedoeling is om van hieruit bedrijven en overheden te begeleiden bij de implementatie van blockchain. “We willen de bestaande technologie naar de markt brengen. Maar de moeilijkheid daarbij is dat klanten hun bedrijfsprocessen vaak moeten herdenken”, legt Frederik De Breuck van Fujitsu uit. “We zien veel bedrijven beginnen met blockchain, maar vaak gaat het fout bij het selecteren en uitwerken van de use case. Ze gaan dan een bestaand proces vertalen, in plaats van het te herdenken. Daar focussen wij op, de methodologie om tot de juiste use case te komen.” Bestaande processen die een op een overgezet worden, zijn we dat probleem al eens niet eerder tegengekomen? “Bij cloud tech was dat ook zo, ” knikt De Breuck. “Maar blockchain gaat verder. Dat kan zelfs de fundamentele conventies zoals een huis verkopen, veranderen. Uiteindelijk is dat ook gewoon een transactie die je op blockchain kan zetten. Maar hoe registreren we dat, hoe gaan we dat naar alle stake holders doorsturen? Die systemen bestaan vandaag, maar je hebt misschien 20 à 30 transacties nodig. Je moet dat eerst vereenvoudigen.”

Blockchain is een beetje de lijm of de olie van de globale economie aan het worden

Lijm

Dat Fujitsu zich op blockchain richt, is niet zo gek. Het bedrijf heeft wortels in de consumentenelektronica, maar het heeft zich al enkele jaren geleden omgeturnd naar, onder meer, een dienstenleverancier. “We helpen om de economie van Europa elke dag te laten draaien”, lacht Duncan Tait, die bij Fujitsu aan het hoofd staat van de regio EMEIA & Americas. “In Europa draaien we nu zo’n 6 miljard omzet. Dat is voor de helft uit hardware en voor de helft uit services. We versterken onze hardware business nog, maar we erkennen ook dat de wereld hypergeconnecteerd wordt. Daarom is blockchain zo belangrijk. Al onze klanten, of dat nu consumenten dan wel enterprises zijn, willen diensten consumeren.”

Brussel krijgt blockchain-innovatiecentrum

Fujitsu is dan ook al even met de technologie bezig, zegt Tait: “We hebben rond blockchain gewerkt voor Mizuho, een Japanse bank, en nu nemen we wat we daar geleerd hebben mee naar de rest van de wereld. Blockchain is een beetje de lijm of de olie van de globale economie aan het worden. Het zal overal opduiken, niet alleen in financiële diensten. In België hebben we een goed team, we zien de markt in Europa als substantieel, dus is het logisch om hier dat centrum te zetten.”

Blockchain overal

Mocht het nog niet overduidelijk zijn: Fujitsu ziet wel brood in deze technologie. “Blockchain kan je toepassen doorheen industrieën en de maatschappij”, zegt Tait. “We hebben bijvoorbeeld een project rond de fabricage van vliegtuigmotoren. Als je die motoren op tijd moet leveren, dan zijn er enkele cruciale componenten waarvan je moet weten waar die zijn, wanneer je die kan krijgen. Je wilt die info zonder dat de leveranciers daarvan per se al hun gegevens met jou moeten delen. Daar is blockchain een goede toepassing. Je kan er complexe supply chains mee beheren. Ik denk dat het een van die technologieën zal worden die andere processen in gang zet.”

De Beauregard gaat nog verder. “Blockchain zal een belangrijke rol spelen in de toekomst, niet alleen die van Fujitsu, maar voor hele industrie. Ik zie zelf de invloed van blockchain op IT als gelijkaardig aan wat de gsm deed voor telefonie. Dat gaat een mega-disruptie met zich meebrengen, maar de technologie zal ook er ook voor zorgen dat de algemene architectuur van verschillende systemen verbonden wordt.”

Brussel krijgt blockchain-innovatiecentrum

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content