(JS)

De markt van draagbare pc’s segmenteert meer en meer. Internettablets, tablet-pc’s, UMPC’s en ultraplatte notebooks zijn uiterst licht en draagbaar, maar u moet wel allerlei compromissen aanvaarden in ruil voor de toegenomen mobiliteit. We ontvingen twee dergelijke ultramobiele buitenbeetjes.

De Apple Mac BookAir is een ultradunne notebook met voor de rest ongeveer de afmetingen van een blad A4. Hij kost 1.699 euro. De Asus Eee PC 4G Surf is een ultramobiele notebook die nauwelijks groter is dan een blad A5, maar die wel 2,5 cm dik is. Deze UMPC kost slechts 299 euro. De Eee PC weegt 921 gram; de MacBook Air is 1,36 kg licht. Terwijl de Mac BookAir gewoon MacOS. X draait, gebruikte Asus voor de Eee PC een Linux-gebaseerd besturingssysteem. Geen van beide hebben een ingebouwde optische drive, maar bij de Mac BookAir is wel een externe dvd-herschrijver verkrijgbaar (gewicht: 309 gram). De Eee PC is uitgerust met een VGA-poort, drie usb-poorten, geluidsaansluitingen, Ethernet-aansluiting en modemaansluiting (standaard echter niet aanwezig). De veel dunnere MacBook Air heeft slechts drie aansluitingen, die verborgen zitten in een klepje aan de rechteronderkant: 1 x usb, 1 x video (via een speciale conversiekabel) en een geluidsuitgang. Voor de rest zit er op de MacBook Air alleen nog een stroomaansluiting, geen gewone, maar een specifieke Apple-aansluiting van het magnetische type (aan de linkeronderkant). De Eee PC heeft een compacte voeding met een gewone minijack-aansluiting.

De MacBook Air is groot genoeg om een volwaardig toetsenbord en aanwijsvlak toe te laten. De Eee PC heeft een minitoetsenbord dat nog net bedienbaar is met tien vingers, op voorwaarde dat je niet al te dikke vingers hebt. Ook het aanraakgevoelig vlak is vrij klein bij de Eee PC. De bouwkwaliteit van de Eee PC is maar matig; zo kwam de muistoets onder het aanraakgevoelig vlak tijdens onze test los: we moesten ze opnieuw vastklikken. De MacBook Air voelt echt luchtig aan, maar is in werkelijkheid veel steviger gebouwd dan de Eee PC, die er een beetje speelgoedachtig uitziet. Het belangrijkste nadeel van de Eee PC is zijn zeer kleine 7-inch scherm. Ook de opslagruimte is met 4 GB (SSD) erg beperkt; bij de MacBook Air krijg je 80 GB.

Daar staat natuurlijk het prijsverschil tegenover: de Eee PC is supergoedkoop, terwijl de MacBook Air verhoudingsgewijs vrij duur is. De autonomie van de Eee PC is nog een punt van teleurstelling. Ondanks het ontbreken van bewegende onderdelen houdt de Eee PC het toch maar 2,8 à 3,5 uur uit op een volledig geladen accu. De MacBook Air doet het met 4,5 à 5,5 uur (onder MacOS. X) beter. (De door ons onder Vista gemeten autonomie bedraagt 144 minuten.) De Asus Eee PC 4G Surf komt bij ons officieel uit in mei. Over enkele maanden lanceert Asus nog een versie van de Eee PC met een 8,9 inch scherm die ook Windows XP kan draaien. Die Eee PC zal naar verwachting 100 euro duurder zijn (maar dat is naar we aannemen de prijs zonder XP-licentie). (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content